Unii oameni au o cariera de succes, altii nu. Unii au familia, casa, animalul de companie pe care si le-au dorit dintotdeuna, altii nu. Asta desi amandoi apartin unor familii similiare si au un nivel de inteligenta similar. Cum va explicati diferentele dintre ei? Raspunsul se regaseste in nivelul de motivatie.
Motivatia este cea care ii determina pe cei din primul grup sa munceasca pentru a avea o cariera infloritoare, sa renunte la chirie pentru propria casa si sa gaseasca partenerul de viata potrivit. Si totusi, cum reusim sa gasim motivatia atunci cand ea nu este insusita din copilarie si toate eforturile de pana acum par in zadar? Sa stii ca nu esti singurul. Un studiu recent, efectuat in UK, a descoperit ca 93% din obiectivele oamenilor nu sunt indeplinite, cel mai invocat motiv fiind procrastinarea si lipsa motivatiei.
Michael Locklear, cercetator al comportamentului uman de peste 30 de ani, afirma ca ceea ce te preocupa din punct de vedere mental determina sanatatea ta fizica si psihica: „Cand inveti sa-ti controlezi mintea, inveti si sa te automotivezi, incepi sa-ti controlezi viata”. Acelasi cercetator a propus 7 pasi prin care poti sa-ti gasesti motivatia, pasi pe care urmeaza sa-i descoperi in continuare…
Sumar articol:
Gaseste-ti motivatia, lucreaza cu propria minte!
Scrie-ti obiectivele pe o foaie de hartie
Toata lumea invoca faptul ca listarea obiectivelor pe hartie este primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru atingerea lor, incat multora li se pare un subiect plictisitor. Ai incercat macar o data sa faci asta? Asaza-te confortabil in canapea si incerca sa-ti conturezi visurile impartiandu-le in obiective specifice, concise, iar in partea dreapta scrie de ce este important ca lucrul cutare sa se intample, care este beneficiul direct pe care ti-l aduce.
Impartaseste obiectivele cu ceilalti
Motivatia poate fi deseori sprijinita de cei aproapiati, de prietenii de suflet si de familie. Este mai greu atunci cand esti singur, asa ca nu ezita sa le spui si celorlalti planurile tale. Impartasind aceste lucruri cu ei, vei fi stanjenit atunci cand nu realizezi niciun progres. Explicatia este simpla: nu vrem sa-i dezamagim pe cei la care tinem.
Imagineaza-ti ce se va intampla cand obiectivele tale se implinesc
Stai intins si vizualizeaza ce se intampla daca visul ti se va implini. Este un proces al mintii in care te vezi fericit, sanatos…implinit. Imaginandu-ti, educi organismul sa lucreze pentru aducerea acelei imagini ideale in realitate. Vizualizarea ajuta si la eliberarea durerii, accelereaza vindecarea si te ajuta sa scapi de depresie, impotenta, alegii sau astm.
Gandeste-te la efecte
Ai ajuns in varful muntelui. Cum e acolo? Nu conteaza cum va fi, conteaza ce crezi tu ca va fi, care vor fi beneficiile. Imagineaza-ti viitorul de dupa atingerea obiectivului, cum se va schimba viata ta.
Gandeste-te la ce se intampla daca NU ajungi unde iti doresti
Si frica poate fi un motivator puternic. Pentru unii functioneaza chiar mai bine, sprijinindu-se pe teama de a nu fi considerati ratati. Daca „psihologia inversa” este un bun motivator pentru tine, atunci ia in considerare si scenariul cel mai prost.
Fa pasi marunti
Incearca sa faci totul odata si nu vei ajunge nicaieri. Curand, toate te vor coplesi, iar tentatia de a lasa totul balta va deveni foarte puternica. Fixeaza obiectivele in minte, in activitati marunte. In fiecare zi fa ceva pentru atingerea acelui obiectiv, iar la sfarsit toate actiunile tale se vor inchega frumos, iar tu vei iesi trumfator si deloc obosit. „Dream small dreams”, adica „Viseaza visuri mici”, spunea J. H. Johnson.
Scapa de gandurile negative
Negativismul este deseori o trasatura de caracter. Ai trecut prin toti pasii, dar deja ti se pare ca alte lucruri negative iti pun piedica, ca universul conspira, ca esti un ghinionist prin excelenta etc. Ori de cate ori iti vin astfel de ganduri in minte, iata ce trebuie sa te intrebi:
- Ceea ce gandesc eu este o chestiune reala sau mai degraba nascocita?
- Am vreo dovada ca acest lucru este adevarat?
- Cum ma simt cand am aceste ganduri?
- Cum ma simt cand nu am aceste ganduri?
Identificarea si analizarea gandurilor negative este cheia depasirii lor. Odata ce ai deprins un obicei in a-ti depasi gandurile negative, motivatia este mai usor de invatat. Si cu o doza buna de motivatie, orice e posibil.