Inainte de toate este necesara o precizare terminologica in ceea ce priveste doi termeni care creeaza, de cele mai multe ori, confuzii. Cu alte cuvinte, este nevoie sa lamurim diferenta dintre vegetarian si vegan. Asadar, cineva este vegetarian daca nu consuma alimente din carne, insa consuma produse lactate si oua, iar vegan, este cineva care exclude din alimentatia zilnica orice fel de proteina animala, inclusiv ouale sau produsele lactate.
Daca faci parte din categoria celor care iau in considerare sa-si schimbe stilul alimentar si sa aleaga o dieta vegana, indiferent care sunt motivele tale, este bine sa te gandesti de doua ori inainte sa iei o decizie care iti poate afecta sanatatea. Premisa de la care adeptii dietelor vegane pleaca, este aceea ca eliminand proteina animala din regimul alimentar vor aduce organismului numai beneficii. Ideea ca o dieta vegana este mai buna din toate punctele de vedere, decat o dieta omnivora a fost atat de fervent mediatizata incat oamenii au incetat sa se intrebe daca ea este cu adevarat benefica sau nu. Dar este dieta vegana o idee buna? Iata o intrebare pe care o intalnim din ce in ce mai rar, chiar daca dietele vegane au capatat o popularitate din ce in ce mai mare. Chiar si cei care nu urmeaza o astfel de dieta sunt de parere ca este mult mai sanatoasa.
Dieta vegana: o alternativa sanatoasa
#1 Veganii sunt mai… supli
Un studiu din Marea Britanie bazat pe un esantion de 22000 de persoane arata ca cei care continua sa consume carne pe parcursul vietii vor acumula mai multe kilograme in comparatie cu aceia care opteaza pentru o dieta vegetariana. Mai mult, veganii, pe masura ce inainteaza in varsta, iau din ce in ce mai putin in greutate. Explicatia este simpla: grasimile animale contin mai multe calorii per gram decat alte alimente, asadar, veganii consuma un numar mai mic de calorii.
#2 Veganii au un nivel scazut de colesterol
Un regim alimentar din care sunt excluse produsele lactate si cele din carne este sarac in grasimi saturate, care sunt responsabile pentru cresterea nivelului de colesterol. Mai mult decat atat, un studiu intreprins de cercetatorii de la Universitatea din Toronto a demonstrat ca o dieta vegana echilibrata poate fi un adevarat tratament in reducerea colesterolului. Dieta minune care a dus la o scadere a colesterolului de aproape 29% consta in principal in nuci, soia si fibre.
#3 Riscul de cancer este mai scazut
Veganii sau vegetarienii in general nu sunt atat de predispusi imbolnavirii cu numeroase forme de cancer dar, pe de alta parte, sunt mai predispusi imbolnavirii de cancer la colon decat nonvegetarienii. Sau cel putin asa ne arata o cercetare bazata pe un esantion de 63550 de femei si barbati din Marea Britanie.
Dieta vegana: dezavantaje
#1 Dieta vegana este saraca in nutrienti
O dieta vegetariana poate fi o gura de aer proaspat pentru organism daca nu este urmata pentru o perioada lunga de timp. Cu toate ca plantele abunda in nutrienti, vitamine, minerale, chiar si proteine, studiile arata ca majoritatea vegetarienilor au un deficit de vitamina B12, calciu, fier si zinc, precum si vitamina A si D. Asadar, pentru ca dieta vegana sa iti aduca intr-adevar beneficii, trebuie sa-ti alcatuiesti un regim alimentar foarte variat si sa ai grija in permanenta sa oferi organismului toate resursele nutritive care ii sunt necesare.
#2 Proteina animala vs proteina vegetala
Este o diferenta majora, din punctul de vedere al calitatii, intre proteina animala si proteina vegetala. Chiar daca veganii consuma o cantitate mare de alimente bogate in proteina vegetala, cum ar fi nuci sau fasole, nu va fi niciodata suficient, rezultand asadar un deficit proteic. Pe termen lung acest lucru poate afecta procesul de detoxifiere a ficatului.
#3 Pericolul excesului de soia si nuci
Pentru ca inlocuirea proteinei animale este dificila, pentru a compensa, veganii consuma cantitati mari de soia si nuci. Proteina din soia se digera greu si, in plus, contine o cantitate mare de acid fitic care ingreuneaza si reduce asimilarea nutrientilor.
Nucile sunt si ele foarte populare in dietele vegane, dar adevarul este ca desi au un aport caloric si proteic considerabil, consumul in exces este reversul medaliei, fiind bogate in grasimi polinesaturate, acid fatic si inhibatori de enzime care blocheaza absorbtia de minerale.
Inainte sa adopti o dieta vegana este necesar sa te informezi, sa cunosti atat riscurile cat si beneficiile unei astfel de alimentatii si sa iei in considerare faptul ca pentru ca o dieta alimentara sa fie un succes, trebuie sa fie echilibrata si cat mai variata.