Glutenul este o proteina de origine vegetala care intra in componenta cerealelor, grau, orz, secara, si care confera elasticitatea aluatulurilor din faina. Deoarece este greu de digerat, ea poate avea efecte neplacute asupra starii de sanatate provocand, printre altele, stari de balonare, constipare, ameteala. Acest lucru se datoreaza intolerantei la gluten, cunoscuta si sub numele de boala celiaca.
Este glutenul un real pericol pentru organism?
Daca alimentatia ta contine inclusiv alimente in componenta carora este inclus glutenul, insa nu ai observat pana acum consecinte negative in ceea ce priveste starea de sanatate, atunci nu este nevoie sa-ti faci griji. Pe de alta parte, daca ai simptome precum: oboseala nejustifica, balonare, stari de greata, ameteli, reflux gastric in urma consumului de alimente care contin gluten, atunci este posibil sa ai intoleranta la aceasta proteina.
Ce se intampla? Cand ai intoleranta la gluten organismul tau reactioneaza atipic atunci cand descompune glutenul in timpul digestiei. Mai exact, il confunda cu un corp strain si transmite anticorpi pentru a distruge substanta. Aceasta reactie a sistemului imunitar va impiedica organismul sa asimileze nutrientii esentiali din alimente.
Este recomandat sa elimini glutenul din alimentatie?
In cazul persoanelor care sufera de intoleranta la gluten se impune interzicerea alimentelor care contine aceasta proteina, chiar si in cantitati nesemnificative, pentru ameliorarea starii de sanatate.
Cu toate acestea, din ce in ce mai multi oameni aleg diete fara gluten, chiar daca nu observa efecte negative in urma consumului. Specialistii considera, totusi, ca aceasta alegere ar putea fi in detrimentului organismului:
Atunci cand se exclude glutenul din alimentatie, va avea loc o pierdere in greutate. Dar, mentioneaza Dr. Refaat Hegazzi, poate avea si efectul opus, avand in vedere faptul ca alimentele din comert fara gluten contin diferiti aditivi sau adaosuri de zahar si grasimi pentru a le face mai gustoase. Asadar, chiar daca vei elimina glutenul, vei adauga grasimi si zahar si, implici, mai multe calorii.
Fara gluten nu inseamna neaparat sanatos! O dieta fara gluten poate duce la deficiente nutritionale. Alimentele care nu contin aceasta proteina nu sunt la fel de hranitoare. Cerealele sunt bogate in vitamine si minerale, cum ar fi vitamina B si D, fier si fibre. Indicat este, ca atunci cand te decizi sa urmezi o dieta fara gluten sa consulti un medic nutritionist.
Pe de alta parte, insa, o alimentatie fara gluten va fi benefica pentru sistemul digestiv, chiar daca suferi sau nu de intoleranta la gluten.
Concluzia?
Glutenul este un pericol numai pentru cei care au intoleranta la aceasta proteina, caz in care este recomandat sa eviti alimentele care o contin. Pe de alta parte, poti opta pentru un regim alimentar fara gluten chiar daca nu suferi de aceasta intoleranta. Asigura-te, insa ca incluzi cat mai multe fructe, legume si cereale sanatoase, fara gluten (hrisca, porumb, quinoa, etc) in alimentatie, pentru a evita aparitia unor carente nutritionale.
Sursa: livescience.com