Consumul de cafea sau trezirea noastra cea de toate zilele
E iarasi…LUNI! Da, dupa un weekend odihnitor sau…salbatic, dupa caz, ne intoarcem la viata reala, adica la munca. Dar cum altfel sa ne trezim la realitate, daca nu cu ajutorul unei cani mari si fierbinti de cafea? Nu-i asa ca se gaseste chiar acum, in fata ta, pe birou? Stiam eu…
Dar ce altceva mai stii despre consumul de cafea, in afara de faptul ca te trezeste bine de tot? Atatea zvonuri umbla, ba c-ar fi sanatos, ba daunator, ba ca previne boli, ba ca le instaleaza…
Daca vrei sa afli care-i adevarul, aseaza-te confortabil, soarbe o gura de cafea si citeste in continuare.
Consumul de cafea – mituri si adevaruri
Consumul de cafea este uimitor din punct de vedere al actiunii asupra corpului uman. Se stie, consumul de cafea reprezinta un stimulent pentru inima si creste tensiunea pe termen scurt; totusi, nu exista dovezi concrete ale efectului cafelei asupra tensiunii pe termen lung. Bineinteles, daca suferi de hipertensiune, ar trebui sa te orientezi catre cea decafeinizata.
De asemenea, consumul de cafea incetineste imbatranirea datorita cantitatii mari de antioxidanti continuta si poate chiar sa diminueaze senzatia de foame, dar asta inseamna ca ne ajuta sa slabim? Nicidecum. Fara o dieta corespunzatoare si un stil de viata sanatos, cafeaua nu poate face minuni.
Se spune ca ar trebui sa evitam consumul de cafea excesiv, insa ceea ce ar trebui sa facem este sa ne calculam cantitatea de cofeina, deoarece este bine ca aceasta sa nu depaseasca 200 mg/zi. Iata cateva informatii aproximative care te-ar putea ajuta:
– O cana de cafea instant – 100 mg de cafeina;
– O cana de cafea la filtru – 140 mg;
– O cutie de cola – 40 mg;
– Un baton de ciocolata de 50g – 50 mg;
– O cutie de energizant – 80 mg.
Consumul de cafea – efecte uimitoare
The Harvard Medical School ne ofera niste informatii putin spus “surpinzatoare”…Consumul de cafea poate ajuta la prevenirea unor boli foarte grave, cum ar fi cancerul. Cercetatorii au observant ca bautorii de cafea au cu 50% mai putine sanse de a face cancer de ficat decat cei ce nu consuma cafea deloc. De asemenea, legaturi au fost descoperite si intre consumul de cafea si diminuarea riscului de cancer de san, cancer de col uterin sau cancer rectal.
Consumul de cafea a fost asociat si cu un risc mai mic de a suferi de dementa, inclusiv de Alzheimer. Un studiu finalilzat in anul 2009 in Finlanda a aratat faptul ca, din 1400 de persoane monotorizate timp de 20 de ani, cei care au baut 3-5 cesti mici de cafea pe zi si-au diminuat cu 65% riscul de a dezvolta o forma de dementa, in comparatie cu cei care nu au baut deloc sau doar ocazional.
Diabet zaharat? Mai putin intalnit la bautorii de cafea. Se pare ca anumite proprietati ale cafelei ar contribui semnificativ la scaderea nivelului de zahar din sange…cu conditia sa nu beti cafea cu zahar, bineinteles.
Si lista nu se opreste aici. Consumul de cafea pare sa aiba multe alte beneficii, pe langa invigorare si placerea gustului. Numai vesti bune pentru iubitorii de cafea!
Un articol cu multa informatie!