Aparatul dentar este un dispozitiv ortodontic utilizat pentru corectarea problemelor de aliniere a dinților și a mușcăturii incorecte, folosit pe scară largă atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Scopul principal al aparatului dentar este de a îmbunătăți aspectul estetic al zâmbetului și de a îmbunătăți funcționalitatea mușcăturii.
Utilizarea aparatului dentar este un proces care necesită timp și implică o colaborare strânsă între pacient și medicul ortodont pentru a asigura obținerea rezultatelor dorite într-un mod sigur și eficient.
Când e necesar să porți aparat dentar?
Medicii stomatologi se confruntă în mod frecvent cu întrebarea cand trebuie sa-mi pun aparat dentar, adresată de către pacienți de toate vârstele, în special de către persoane adulte care se confruntă deja cu diverse afecțiuni bucale. În astfel de cazuri, tratamentul ortodontic poate fi început doar după tratarea în prealabil a celorlalte condiții orale. Purtarea unui aparat dentar se recomandă în următoarele situații:
– diinții sunt strâmbi sau dispuși incorect;
– există spații mari între dinți;
– ocluzia dentară este incorectă (dinții superiori și cei inferiori nu se întâlnesc corect atunci când muști sau închizi gura).
Care sunt opțiunile disponibile?
Dacă în urmă cu 10-15 ani singura opțiune pentru îndreptarea dinților era reprezentată de aparatele dentare fixe metalice, în prezent, datorită progreselor tehnologice, există multiple opțiuni, adaptate nevoilor și preferințelor tuturor pacienților. Pe lângă aparatul tradițional, conceput din brackeți și arcuri metalice, există:
– aparate dentare ceramice (asemănătoare cu cele metalice, însă realizate dintr-un material ceramic);
– aparate dentare linguale (aparatele sunt plasate pe partea din spate a dinților, astfel încât să fie invizibile în timp ce purtătorul lor zâmbește);
– aparate dentare invizibile (diferite complet de aparatele tradiționale, aparatele invizibile constau într-un set de gutiere transparente care sunt purtate pe dinți și care pot fi ușor de îndepărtat pentru a mânca și a curăța dinții);
– aparate dentare autoligaturante (utilizează suporturi care nu necesită legarea cu ligaturi elastice).
Ce trebuie să știi înaintea tratamentului?
Pentru a fi pregătit pentru un tratament ortodontic, este recomandat să te informezi în prealabil cu privire la toate aspectele care te pot interesa. Înainte de a ajunge la clinica dentara în care îți dorești să îți pui aparatul dentar, poți pregăti o listă cu întrebări pe care să le adresezi medicului ortodont. În acest mod, vei putea cunoaște toate informațiile despre programul de tratament, durata tratamentului și chiar despre costurile pe care tratamentul le implică.
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar ține cont, mai presus de orice, de necesitățile, dar și de preferințele pacientului. Astfel, în situațiile în care este posibil, pacientul este cel care decide asupra tipului de aparat dentar sau asupra ritmului tratamentului. Din acest motiv, informarea prealabilă și comunicarea deschisă cu medicul ortodont sunt importante pentru a te asigura că vei lua deciziile potrivite pentru tine.