Inainte de a intra in detalii despre ce sunt alimentele alcaline si ce efecte au ele asupra organismului este nevoie sa stabilim ce este pH-ul si ce ne spune el despre starea noastra de sanatate.
Sumar articol:
Ce este pH-ul si ce ne spune el despre sanatatea noastra?
Asadar, nivelul pH-ul (sau nivelul hidrogenului potential) este stabilit prin masurarea concentratiei de ioni de hidrogen dintr-un fluid. Daca valoarea pH-ului este mare, substanta analizata este alcalina si bogata in oxigen, iar daca nivelul pH-ului este scazut, substanta este acida si saraca in oxigen.
Valoarea pH-ului este cuprinsa intre 0 si 14, indicele de 7.0 fiind considerat neutru. Valorile mai mari de 7 sugereaza un grad ridicat de alcalinitate, iar cele sub 7.0 indica un nivel mare de aciditate, asa cum se poate observa si in imaginea de mai jos. Un pH neutru inseamna echilibrul perfect dintre alcalinitate si aciditate si este foarte rar intalnit. Pentru organismul uman indicele optim al pH-ului se regaseste intre 7.35 si 7.45. Valorile care nu se incadreaza in acest interval reprezinta un dezechilibru, care semnaleaza functionarea precara o organismului si instalarea unor afectiuni. Sangele ar trebui sa aiba un pH de 7.4, mai alcalin decat acid.
De regula, persoanele care au o problema de sanatate au si un pH mai acid, iar unele cercetari au demonstrat ca organismul se vindeca mai usor daca pH-ul este alcalin.
Este important sa cunoastem pH-ul fluidelor din corpul nostru. Un dezechilibru al acestuia poate duce la aparitia a numeroase probleme de sanatate, cum ar fi:
- lipsa de energie;
- imunodeficienta;
- digestie greoaie si constipatie;
- aparitia tumorilor;
- boli cardiovasculare;
- dezechilibre hormonale;
De asemenea, simptomele unui pH scazut sunt:
- scaderea imunitatii;
- acumulare de kilograme in plus;
- insomnii;
- oboseala;
- depresie;
- nervozitate;
- dureri musculare;
Asa ca, daca prezinti aceste simptome si nu suferi de vreo afectiune, testeaza-ti nivelul pH-ului!
De ce este important sa consumam alimente alcaline?
Vestea buna este ca pH-ul poate fi reglat cu sprijinul unei alimentatii echilibrate si al unui stil de viata activ. Din acest punct de vedere, alimentele alcaline sunt mai importante decat cele acide. Ele au rolul de a echilibra pH-ul organismului si, implicit, previn o serie de afectiuni frecvente (diabet, obezitate, artrita).
Asadar, specialistii sunt de parere ca in regimul nostru alimentar preponderente ar trebui sa fie alimentele alcaline: 80% din alimentele consumate trebuie sa fie alcaline si numai 20% acide.
Beneficiile unei diete alcaline
Atunci cand consumam alimente acide, corpul nostru depune un efort suplimentar pentru a reechilibra nivelul pH-ului din organism prin eliberarea in sange a unor minerale alcaline, cum ar fi: calciul, fosforul, si magneziul. Atunci cand nu consumam suficiente alimente alcaline, corpul sustrage aceste minerale din oase, dinti, precum si alte organe, ceea ce poate compromite sistemul imunitar si poate cauza vulnerabilitate in fata virusurilor si a bolilor.
O dieta alcalina consta intr-o alimentatie compusa din 80% alimente alcaline si 20 % alimente acide.
Atentie! Organismul nu trebuie privat de alimente acide in totalitate. Carnea, cerealele, ouale contin aminoacizi esentiali si minerale care contribuie la functionarea optima o organismului. Un regim alimentar compus, in exclusivitate, din alimente alcaline s-ar putea sa creeze mai multe probleme, decat solutii. Cheia este echilibrul!
Alimente acide VS alimente alcaline
Nivelul aciditatii sau alcalinitatii din alimente este dat de continutului de minerale pe il are cenusa acestora. Dar pentru ca nu multi dintre noi au ustensile de laborator la indemana, iata o lista cu alimente alcaline si acide, pe categorii, care s-ar putea sa-ti foloseasca:
Alimente alcaline
Legume alcaline:
- porumb;
- ciuperci;
- ardei rosu;
- ridichii;
- fasole verde;
- mazare;
- salata verde;
- telina;
- cartofi dulci;
- vinete;
- broccoli;
- conopida;
- morcovi;
- castraveti;
- ceapa;
- sparanghel;
- usturoi;
- rosii;
- spanac;
Fructe alcaline:
- mere;
- piersici;
- ananas;
- cirese;
- caise;
- capsuni;
- banane;
- struguri;
- kiwi;
- pepene galben;
- mandarine;
- curmale;
- mango;
- papaya;
- lamaie;
- banane;
- portocala;
- nectarine;
- avocado;
S-ar putea sa te surprinda faptul ca citricile sunt incadrate in categoria de alimente alcaline. Acidul pe care il contin are, de fapt, un efect alcalin asupra organismului. Lamaile, de exemplu, sunt foarte acide, insa dupa digestie si asimilare ele devin alcaline.
Condimente alcaline:
- scortisoara;
- curry;
- sare de mare;
- ghimbir;
Proteine alcaline:
- tofu (fermentat);
- migdale;
- castane;
Alimente acide:
Legume acide:
- masline;
- linte;
Fructe acide:
- coacaze;
- prune;
- merisoare;
Proteina animala acida:
- carne vita;
- scoici;
- carne de cod;
- carne de miel;
- sardine;
- carne de porc;
- homar;
- somon;
- ton;
- carne de iepure;
Cereale acide:
- tarate de grau;
- secara;
- faina de ovaz;
- orz;
- grau;
Produse lactate acide:
- unt;
- branza;
Alimente alcaline Vs Alimente acide (infografic)