Alimente bogate in fibre si rolul lor in dieta zilnica
Pentru un corp sanatos si puternic, orice persoana ar trebui sa consume zilnic o cantitate importanata de alimente bogate in fibre. Fibrele ajuta la absorbtia si digestia nutrientilor esentiali pentru organism, imbunatatesc circulatia si au, totodata, un efect extrem de benefic asupra metabolismului.
Consumul de alimente bogate in fibre, prin efectul asupra intestinelor, nu permite stationarea indelungata a alimentelor in organism deoarece stimuleaza contractia muschilor intestinali, regleaza nivelul de glicemie si diminueaza riscul de depunere a grasimilor in exces si de pierdere a masei musculare, mentinand corpul intr-o stare anabolica pentru o perioada mai lunga de timp.
Alimente bogate in fibre – alte beneficii pentru organismul uman
Consumul de alimente bogate in fibre nu doar ajuta digestia si contribuie la pastrarea sanatatii sistemului digestiv, dar mentine si nivelul de colesterol, ne protejeaza de bolile cardiovasculare, de cancerul de colon sau cel rectal, de boli cronice ale plamanilor, pietre la rinichi si diabet, prin reducerea ratei de absorbtie a zaharului in sange. Datorita faptului ca nu sunt digerate in organism, fibrele cresc volumul hranei ingerate fara un aport suplimentar de calorii, mentinand astfel senzatia de satietate mai mult timp.
Cantitatea optima de fibre pe zi este de 25 – 30g, nutritionistii recomandand aproximativ 5 portii de legume si fructe proaspete pe zi, dar ideal este sa cresti consumul treptat, daca pana acum nu ai acordat atentiei acestor alimente bogate in fibre.
Alimente bogate in fibre si substitute ale lor
Fasolea, mazarea, pastrarnacul, varza de Bruxelles, broccoli, spanac, dovlecei, salata verde, cereale integrale, pere, mere (cu coaja), banane, prune, struguri, capsuni, zmeura, portocale, avocado, pasta de tomate, dovleac, morcovi, anghiare, mure, migdale, alune, nuci de Brazilia, seminte de in, tarate, ovaz, orz, fistic sau stafidele se afla pe lista de alimente bogate in fibre.
Daca manifesti o intoleranta la legume si fructe, iti poti procura necesarul de fibre si din suplimente alimentare, dar atentie: in cazul in care acestea contin o cantitate mare de fibre insolubile, este necesar sa bei multa apa pentru a usura circulatia lor prin intestine si pentru a evita constipatia.
Tu incluzi macar cateva dintre aceste alimente bogate in fibre in dieta ta zilnica?