Alimente care contin fier, pentru fortificarea organismul si a sistemului imunitar
Nu doar persoanele care sufera de anemie au nevoie de o cantitate importanta de fier, ci noi toti, pentru ca fierul creste nivelul de oxigenare al tesuturilor, intareste sistemul imunitar si are o puternica actiune antioxidanta. Femeile au o speciala de fier, in special in perioada menstruala, lipsa acestuia putand conduce la oboseala fizica si intelectuala, dureri de cap, ameteli, nervozitate sau pierderea in greutate. De aceea, important este sa incluzi in alimentatia ta zilnica urmatoarele alimente care contin fier in doze mari:
Alimente care contin fier, necesare organismului uman:
1. Carnea rosie: in afara de cantitatea mare de fier, carnea rosie furnizeaza organismului si doze importante de vitaminele D si B12, cupru, crom, zinc si seleniu. De asemenea, o grasime din compozitia acesteia – acidul linoleic conjugat, ajuta la arderea grasimilor si impiedica depunerea acestora pe abdomen sau coapse. Ficatul este unul dintre cele mai importante alimente care contin fier, in special cel de rata, porc, vita si pui.
2. Oul: un ou pe zi iti furnizeaza o buna parte din cnecesarul de fier, calciu, proteine si vitaminele A, B1 si B2. Pentru o digestie mai usoara, consuma oua fierte moi, nu tari sau prajite.
3. Legume uscate (fasole uscata, soia, linte, mazare): in timp ce fasolea te apara de bolile de inima si colesterol crescut, mazarea previne accidentele vasculare si imbunatateste figestia, iar soia imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular si intareste sistemul osos. Acestea sunt alimente care contin fier, calciu, magneziu, fibre, acizi grasi omega-3 si multe alte substante necesare organismului!
4. Seminte (alune, nuci sau susan): alunele sunt bogate in vitaminele A,B,C si E, fier, calciu, fosfor, potasiu si au un continut foarte mic de colesterol, nucile contin iod, seleniu, acid folic, vitaminele A, B si C, si potasiu si ne imbunatatesc memoria, in timp ce susanul contine o cantitate mare de fibre si calciu si ne protejeaza de osteoporoza, imbunatateste digestia si scade nivelul de colesterol si de zahar din sange.
5. Legume verzi (spanac, broccoli, salata verde, praz, laptuci, stevie, urzici): in afara de vitaminele, mineralele si proprietatile antioxidante puternice, legumele verzi sunt alimente care contin fier din plin si care scad riscul aparitiei diabetului de tip 2 cu 14%, conform cercetatorilor de la Universitatea Leicester din Marea Britanie.
6. Cereale integrale (grau, orez brun, ovaz sau tarate): toate aceste cereale sunt alimente care contin fier, dar si complexul de vitamine B, magneziu, fosfor si zinc, pastrand senzatia de satietate timp indelugat si contribuind la mentinerea siluetei.
7. Cacao si ciocolata neagra: calciu, zinc, fosfor, magneziu si antioxidanti, dar si 36mg de fier/ 100mg de cacao, toate acestea insotite de un gust mirific! 😀
Alimente care contin fier – alte surse esentiale
Alte alimente care contin fier din abundenta sunt scoicile, stridiile si midiile, ierburile uscate, fructele deshidratate (caine, stafide, prune), pestele sau semintele de floarea soarelui.
Incepe chiar de astazi sa-ti intaresti organismul si sistemul imunitar!