La fel cum exista alimente pe care ar trebui sa le includem in dieta noastra zilnica, exista si cele pe care ar trebui sa le excludem definitiv. Pentru a descoperi care sunt ele, am intrebat nutritionistii ce alimente nu consuma niciodata.
Alimente pe care nutritionistii nu le mananca NICIODATA
Nutritionistii sustin ca orice aliment, indiferent ca aduce sau nu beneficii organismului, poate fi consumat in moderatie. Cu toate acestea, multi dintre ei au exclus anumite mancaruri din alimentatia lor.
Si pentru ca ne dorim cu totii sa avem un stil de viata cat mai sanatos, este indicat sa cunoastem si cateva dintre obiceiurile alimentare a nutritionistilor. Iata care sunt alimentele pe care nutritionistii nu le mananca niciodata si de ce:
1. Covrigei sarati
Covrigeii sarati contin o cantitate foarte mare de zahar si sunt in totalitate lipsiti de valoare nutritiva. Desi furnizeaza organismului cantitati mici de minerale si vitamine, covrigeii au un continut caloric mare si nu contin fibre, proteine sau grasimi sanatoase decat in cantitati minuscule.
2. Bacon
Baconul intra in categoria alimentelor procesate despre care s-a descoperit ca stimuleaza dezvoltarea celulelor canceroase. Nutritionistii evita acest aliment, argumentand ca are un continut bogat de grasimi saturate, sare si aditivi care poate pune sanatatea in pericol.
CITESTE SI: Explicatii pentru avertismentul OMS: carnea procesata este cancerigena
3. Salam
Salamul se incadreaza si el in categoria carnurilor procesate, continand numerosi aditivi si conservanti, care anuleaza valoarea nutritiva a ingredientelor.
4. Carne de rechin
Desi carnea de rechin este la fel de bogata in omega-3 precum carnea de ton, aceasta contine de asemenea si o cantitate de mercur de 3 ori mai mare care, iarasi, poate pune sanatatea in pericol, in special consumata pe termen lung.
5. Margarina
Margarina contine aditivi si grasimi trans, care cresc nivelul colesterolului LDL (colesterol rau). Desi contine mai putine calorii decat untul, cu 80-100 de calorii la o lingura de margarina, are un continut mai mare de grasimi: 2 grame de grasimi saturate si 1,5-2,5 grame de grasimi trans.
6. Sare iodata
Sarea iodata este rafinata si contine cantitati considerabile de iod sintetic care suprasolicita glanda tiroida. Efectele negative asupra organismului sunt numeroase, motiv pentru care nutritionistii au ales s-o excluda din alimentatie si s-o inlocuiasca, de pilda, cu sarea roz de Himalaya, nerafinata si care contine in jur de 94 de minerale, printre care si calciu, magneziu, postasiu, cupru si fier.
7. Rondele de orez
O perioada indelungata rondelele de orez au fost vedetele dietelor pentru slabit, datorita continutului redus de grasimi. Nutritionistii le evita cu orice pret, din cauza indexului glicemic foarte mare care poate ajunge pana la 91 (glucoza pura are un index glicemic de 100). Asadar, rondelele de orez sunt carbohidrati care vor creste considerabil nivelul zaharului din sange, iar acest lucru iti pune sanatatea in pericol si te impiedica sa scapi de kilogramele in plus.
8. Mancaruri preparate prin prajire
Tuturor ne plac, iar unii dintre noi le consuma cel putin ocazional. Nutrionistii stiu ca mancarurile prajite cresc riscurile afectiunilor cardiovasculare, cresc tensiunea arteriala si riscul de diabet, motiv pentru care le-au exclus din alimentatie. Cele mai periculoase alegeri sunt cartofii prajiti si chipsurile din cartofi.
9. Popcornul la microunde
Una dintre gustarile preferate de multi dintre noi, popcornul la microunde este si el exclus din alimentatia nutritionistilor. Acesta contine din belsug grasimi nesanatoase si substante care produc acid perfluorooctanoic sau PFOA, care stimuleaza dezvoltarea tumorilor canceroase.
Sursa: