Alimente pentru ulcer – o afectiune a actualitatii
Ulcerul este o afectiune din ce in ce mai raspandita, in special in randul tinerilor, membri ai acestei societati caracterizata de viteza si stres. Desi nu pare ceva extem de alarmant, ulcerul se poate agrava in ani si poate conduce la boli foarte grave, incluziv la cancer gastric, iar vinovatii principali pentru aparitia acestei boli sunt stresul, fumatul, abuzul de alcool sau de medicamente.
Ulcerul trebuie depistat din timp si tratat cum se cuvinte, dar exista si cateva alimente pentru ulcer care reprezinta adevarate pansamente pentru un stomac afectat.
Care sunt primele semne ale ulcerului?Arsuri, senzatie de discomfort dupa masa, dureri abdominale, greata, aciditate, balonari; exista si cazuri care nu prezinta simptomatologie, dar acestea sunt mai rare.
Alimente pentru ulcer si sfaturi pentru cicatrizarea acestuia
In primul rand, daca suferi de gastrita sau ulcer, trebuie sa ai grija sa nu-ti suprasoliciti stomacul, adica sa mananci de 5 – 6 ori pe zi cate putin, in loc de 3 mese copioase; altfel, digestia este incetinita si ingreunata. De asemenea, trebuie sa ai grija sa mesteci mancarea foarte bine, sa iei masa la ore fixe, sa servesti alimentele la o temperatura moderata si sa incerci sa nu bei apa in timpul mesei.
Cat despre alimente pentru ulcer, recomandate sunt ouale moi (nu prajite, nu omleta, ci fierte), lactatele, branzeturile nesarate ( branza dulce, cas, urda, kefir), pestele alb (salau sau crab), carne de vitel slaba sau de pui, cartofi fierti si tocati, dovlecei, morcovi fierti, piureuri de legume sau legume fierte, orez fiert, paine prajita (alba), orez fiert, gris, taitei cu lapte sau biscuiti digestivi si pesmet uscat.
In materie de bauturi, indicat este sa consumi lapte dulce, ceai de tei, de musetel, maces, suc de varza sau de morcovi, suc natural de fructe (dulci) si apa minerala necarbogazoasa.
Alimente pentru ulcer interzise – ce trebuie sa eviti daca ai dureri de stomac
In primul rand, trebuie sa elimini din viata ta tutunul, alcoolul, cafeaua si ceaiul tare, dar si bauturile carbogazoase sau foarte acre si sa reduci consumul de alimente care provoaca aciditate, cum ar fi carnea grasa, branzeturi fermentate, dulciurile, ceapa, usturoiul, ardeiul iute, condimentele, fructele acre, muraturile, carnea de oaie sau supele de carne, inghetata, afumaturile, maioneza sau mustarul, dar si painea neagra, de secara sau graham.
Laptele dulce este un adevarat pansament pentru stomac, iar daca il tolerezi, indicat este sa iei inghitituri mici pe tot parcursul zilei si intre mese. Este foarte important sa ai o alimentatie naturala si sa eviti mancarurile semipreparate sau de tip fast-food, sa bei multa apa in fiecare zi si sa diminuezi nivelul de stres din viata ta.
Iti dorim multa sanatate!