Amarantul – un superaliment sau o samanta cu indice glicemic mare?

0
(0)

Amarantul (cunoscut si sub denumirea de seminte Kiwicha) este considerat, pe de o parte, un superaliment, iar pe de alta parte o samanta cu indice glicemic mare, pe care nu ar trebui sa o consumi in exces daca vrei sa slabesti. Asadar, ce parte a afrimatiilor despre amaranth ar trebui sa credem?

Semintele si cerealele antice din zone indepartate ale Pamantului sunt intotdeauna promovate si comercializate datorita calitatilor lor de superalimente si puterii lor extraordinare de a-ti imbunatati starea de bine.

Amarantul (sau, in peruviana, semintele Kiwicha) este o pseudo-cereala veche, din America de Sud, a carei istorie urca in timp 8.000 de ani, pana in vremurile aztece. Acesta este doar unul dintre numeroasele produse alimentare sanatoase disponibile pe piata, pe care il numim „superaliment”.

Joel Feren, purtator de cuvant al Asociatiei Medicilor Nutritionisti din Australia spune ca, desi amarantul este o samanta destul de speciala, nu este un superaliment. „Cerealele antice revin putin in ultima vreme. Ele sunt destul de retro in zilele noastre, intrucat oamenii cauta alimente diferite. Dar amarantul nu este un superaliment. De ce? Pentru ca niciun aliment nu poate oferi cuiva toata nutritia de care are nevoie” spune Feren.

„Amarantul are un profil nutritional cu adevarat impresionant si ar trebui inclus intr-o dieta sanatoasa si echilibrata, alaturi de o serie de alte alimente”.
Potrivit lui Feren, adevarata atractie a amarantului este reprezentata de faptul ca este o pseudo-cereala: o samanta care ofera beneficiile nutritionale ale unor cereale precum graul si orezul. Aceasta face ca amarantul sa fie potrivit pentru persoanele care urmeaza o dieta paleo.

„Probabil ca ar putea fi clasificat ca pseudo-cereala, deoarece are caracteristici similare cu cerealele precum quinoa si alte cereale in ceea ce priveste proprietatile sale nutritive. Amarantul este o sursa buna de fibre, vitamina A, folat, tiamina, fier, zinc, calciu, cupru, mangan si potasiu”, a mai spus Feren.

De asemenea, s-a demonstrat ca uleiul de amarant are un efect pozitiv asupra sanatatii inimii, reducand riscul de boli cardiovasculare si de hipertensiune. De asemenea, semintele de amarant sunt foarte bogate in proteine.

Celalalt mare beneficiu, potrivit lui Feren, este acela ca amarantul contine si 10 aminoacizi esentiali, ceea ce il face o sursa valoroasa de nutrienti pentru persoanele cu diete vegane si vegetariene. De asemenea, nu contine gluten si grau si este potrivit pentru persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la gluten.

Proprietarul companiei “Our Organic&Gluten Free”, Geoff Lewis, vinde faina, fulgi si seminte de amarant retailerilor, restaurantelor si firmelor de catering. El estimeaza ca o ceasca de amarant negatit confera aproximativ 13 grame de fibre alimentare.

Lewis adauga ca samanta, care are o aroma de nuci, este foarte usor de gatit. „Daca ati mai gatit pana acum cu orez, puteti gati si cu amarant”, explica el.
„Inlocuiti pur si simplu orezul cu amarant sau folositi-l in loc de cuscus. Puteti sa-l consumati sub forma de terci la micul dejun, in supe, mese gatite lent la foc mic si granule… Samanta de amarant nu se inmoaie complet; ea ramane crocanta, dar tinde sa aiba un aspect ca de terci gelatinos”.

Lewis spune ca faina de amarant este foarte cautata. „Folositi faina pentru a face orice produs fara gluten, de la paine la prajituri si biscuiti. Nu este o faina de crestere. Daca gatesti numai cu faina de amarant, produsul obtinut se va sfarama sau va fi dens si greu. Asadar, poti adauga, de exemplu, un agent de crestere la reteta, pentru a avea un tort minunat”.

Un studiu din 2013 a investigat efectul inlocuirii fainii de grau cu faina de amarant integral, pentru a determina daca acesta este un ingredient nutritiv pentru panificatie. Cercetatorii au descoperit ca includerea fainii de amarant in amestecul de fabricare a painii a marit semnificativ continutul de proteine, lipide, fibre alimentare si minerale al painii. Cu toate acestea, painea facuta cu faina de amarant a devenit mai dura si mai sfaramicioasa.

Studiul a conchis ca faina de amarant poate fi utilizata pentru a face paine, dar ar trebui limitata la o proportie maxima de 20 de grame la fiecare 100 de grame de faina de grau, pentru a mentine atat calitatea produsului, cat si beneficiile nutritionale ale acestui ingredient”.

Problema carbohidratilor

Amarantul – un superaliment sau o samanta cu indice glicemic mare? 1

Singurul repros vis-a-vis de amarant se refera la continutul sau ridicat de carbohidrati, care poate dezactiva alimentele sanatoase fara carbohidrati. Drept urmare, unii bloggeri interesati de dietele paleo lauda profilul nutritiv al amarantului, dar recomanda folosirea cu moderatie, din pricina continutului ridicat de carbohidrati.

Este foarte adevarat: semintele de amarant sunt un aliment cu indice glicemic ridicat atunci cand sunt servite singure. Desi continutul nutritional variaza in functie de produsul pe care il utilizezi, o cana de amarant gatit are aproximativ 40 de grame de carbohidrati.

Cercetarile publicate in Journal of Food Science afirma ca motivul este dimensiunea mica a granulelor de amidon si continutul redus de amidon. Amarantul, de asemenea, tinde sa-si piarda complet structura cristalina si granulara de amidon in timpul incalzirii.

Un alt studiu, publicat in Springer, a incercat sa testeze daca indicele glicemic al amarantului poate fi redus, combinandu-l cu faina de grau si orez in proportii diferite. De asemenea, studiul a analizat si indicele glicemic al amarantului in lapte.

Cercetarea, efectuata pe subiecti diabetici non-insulinodependenti, a aratat ca amarantul si graul intr-o proportie de 25:75 ar putea fi avea ca rezultat un aliment cu IG scazut. Un raport de 50:50 ar face ca alimentul sa aiba un indice glicemic mediu. Studiul a concluzionat ca o combinatie de amarant si lapte creaza un aliment cu un IG ridicat.

Feren crede, insa, ca samanta antica nu ar trebui sa fie pusa la colt si evitata, alaturi de celelalte cereale cu bob precum orezul si graul, doar pentru ca au un continut ridicat de carbohidrati, atunci cand ofera atat de multi alti nutrienti.
„Se intampla adesea sa ne fixam excesiv pe un singur aliment, astfel incat ajungem sa nu mai vedem imaginea in amsamblu”, spune Feren, care recomanda “sa includem carbohidratii ca parte a unei diete sanatoase”. „Amarantul are un profil nutritional excelent si nu ar trebui dat la o parte din acest motiv. Este doar o alta alternativa la utilizarea quinoa, graului, secarei, freekeh-ului si bulgurului.
„Astfel de alimente ar trebui celebrate. Trebuie sa vedem dincolo de continutul de carbohidrati al acestor seminte si boabe minunate, pentru ca ele pot adauga dietei o multime de nutrienti importanti” conchide Feren.

Sursa: https://www.sbs.com.au/food/article/2020/10/15/amaranth-superfood-or-high-gi-seed

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.