Pestele intra in categoria celor mai sanatoase alimente din lume, bogat in proteine, vitamina D si, cel mai important, omega 3, acizi grasi esentiali pentru functionarea optima a organismului.
Din pacate, pestele este un aliment destul de putin consumat. Vestea buna este ca nu trebuie consumat zilnic pentru a te bucura de beneficiile sale. Asadar, daca pestele nu este intocmai mancarea ta preferata, dar vrei sa te bucuri de beneficiile acestui aliment, include-l in regimul tau alimentar de cel putin doua ori pe saptamana. Institutiile specializate in departamentul sanatatii, pe de alta parte, recomanda ca cel putin 2% din totalul de calorii consumate intr-o zi sa fie compusi din acizi grasi omega 3, ceea ce inseamna un echivalent de aproximativ 4 grame pe zi.
7 beneficii ale consumului de peste
Dupa cum mentionam mai sus, carnea de peste contine din belsug proteine si omega 3. De asemenea, este sursa de proteina animala cu cel mai scazut continut de grasimi.
Iata ce beneficii, demonstrate de cercetatori si sustinute de nutritionisti, iti poate aduce consumul regulat de peste:
1. Reduce riscul de infarct miocardic
Infarctul miocardic se numara printre primele cele mai comune afectiuni din lume care duc la deces prematur. Pestele este considerat unul dintre cele mai indicate alimente pentru mentinerea sanatatii inimii.
Numeroase studii observationale au ajuns la concluzia ca oamenii care consumau peste in mod regulat erau mai putin predispusi infarctului miocardic. Un studiu desfasurat pe un esantion de 40000 de barbati a demonstrat ca aceia care mancau peste cel putin o data pe saptamana erau cu 15% mai putin expusi riscului de a suferi de afectiuni cardiovasculare, decat cei care nu consumau peste.
2. Ajuta la tratarea depresiei
Depresia a devenit o afectiune tot mai comuna si se manifesta prin indispozitii, stari de tristete, lipsa de energie si pierderea poftei de viata. Desi nu se discuta despre aceasta afectiune la fel de mult ca despre alte probleme ingrijoratoare de sanatatea, cum ar fi obezitatea, depresia este, actualmente, una dintre cele mai mari probleme de sanatate la nivel mondial.
Multe studii au demonstrat ca omega 3 sunt un adjuvant nemaipomenit in tratarea depresiei si cresc gradul de eficienta al medicamentelor antidepresive.
Asadar, consumul de peste are efecte benefice inclusiv asupra starii de spirit.
3. Vitamina D
Pestele este cea mai buna sursa alimentara de vitamina D, iar tipuri de peste precum somonul sau heringul contin cele mai mari cantitati. Aproximativ 110 grame de carne de somon contin 100% din doza zilnica recomandata de vitamina D.
4. Continut generos de nutrienti
Pestele contine numerosi nutrienti esentiali, cum ar fi: seleniu, zinc, potasiu si iod, foarte important pentru functionarea optima a glandei tiroide.
5. #brainpower
Cercetarile au demonstrat ca persoanele care consuma peste in cantitati mari nu vor avea probleme cu memoria o data cu inaintarea in varsta. De asemenea, s-a demonstrat ca omega 3 imbunatateste concentrarea in cazul copiilor.
6. Consumul de peste: benefic pentru sistemul respirator
Nutrientii continuti de carnea de peste sprijina buna functionare a sistemului respirator. Consumul de peste nu doar ca poate contribui la ameliorarea simptomelor asociate cu astmul, dar cercetarile au demonstrat ca il poate preveni in cazul copiilor.
De asemenea, consumul regulat de peste va contribui la mentinerea sanatatii plamanilor, mai ales o data cu inaintarea in varsta.
7. Piele si par sanatoase
Un mare dezavantaj atunci cand urmezi o dieta saraca in grasimi este ca privezi parul si pielea de grasimile sanatoase care ii sunt esentiale. Rezultatul? Piele uscata si par fragil, lipsit de stralucire. Daca te confrunti cu aceasta problema, acizii grasi omega 3 sunt exact ceea ce ai nevoie pentru a-ti mentine pielea hidratata si parul sanatos.
Cat de important este tipul de peste pe care il alegi?
In cazul in care te intrebai, nu toate speciile de peste sunt in egala masura benefice pentru organism. Tilapia sau somnul, de pilda, au un continut mai mare de acizi grasi nesanatosi. De asemenea, ar trebui sa acorzi o atentie sporita modului in care il prepari. Pestele este mai sanatos fiert sau gatit la cuptor, decat prajit.
Posibile riscuri ale consumului de peste
Multe dintre alimentele pe care le consumam sunt expuse factorilor poluanti, cum ar fi mercurul, dioxinele sau reziduurile de pesticide, iar pestele nu este nici el o exceptie.
Un contaminant care poate deveni un real pericol pentru sanatate este mercurul, care poate afecta functionarea sistemului nervos. Conform www.hsph.harvard.edu micile cantitatile de mercur care se regasesc in peste la momentul actual sunt o adevarata controversa. Ele au fost asociate cu schimbari, desi nu foarte semnificative, in dezvoltarea sistemului nervos si risc de boli cardiovasculate.
Date fiind numeroasele beneficii pe care le poate aduce pestele organismului, eliminarea din alimentatie, desi o modalitate de a evita posibilele riscuri, nu este tocmai cea mai inteleapta solutie. Studiile au demonstrat ca nivelul de substante poluante care ajung in peste nu este foarte mare, asadar, acest lucru nu ar trebuie sa-ti influenteze decizia de a consuma sau acest aliment.
Surse: everydayhealth.com
hsph.harvard.edu