Frunzele de maslin sunt unul dintre leacurile traditionale, originile lor ca tratament medicinal mergand pana in Egiptul Antic. La acel moment uleiurile antimicrobiene din frunzele de maslin erau folosite pentru mumificarea regilor egipteni.
De atunci, frunzele de maslin au fost folosite in multe culturi pentru tratarea unei game variate de afectiuni. De pilda, japonezii le folosesc pentru tratarea problemelor intestinale, in timp ce in Grecia sunt folosite pentru a trata tensiunea arteriala marita.
Compusul activ din extractul de frunze de maslin este oleuropina, insa el contine si bioflavonoizii rutina, luteolina si hesperidina, care functioneaza toate alaturi de oleuropeina in sensul imbunatatirii actiunii naturale a acesteia.
Sumar articol:
Cum se folosesc frunzele de maslin in prezent?
Desi nu exista studii clinice in acest sens, exista studii preliminare care spijina ideea ca frunzele de maslin au capacitatea de a trata simptomele racelii comune, ale gripei, ale diareei, precum si simptomele diverselor alergii. Unele sustin chiar ideea ca frunzele de maslin ar contribui la ameliorarea simptomelor de Alzheimer si ale sindromului de oboseala cronica.
Iata cateva dintre zonele in care frunzele de maslin au beneficii dovedite.
Diabetul
Un studiu de dimensiuni reduse, desfasurat pe o durata a 14 saptamani efectuat in randul a 79 de adulti cu diabet de tip 2 a sugerat ca frunzele de maslin pot contribui la controlul diabetului. Testul sugereaza o reducere mai pronuntata in ceea ce priveste nivelul de zahar din sange.
Hipertensiunea arteriala
Potrivit unui studiu din 2017, frunzele de maslin se dovedesc promitatoare in tratarea hipertensiunii.
Virusurile
Folosit in medicina holista pentru a trata o gama intreaga de virusi, extractul de frunza de maslin s-a dovedit a fi eficient in lupta cu herpesul, cu mononucleoza si cu rotavirusul. De asemenea, el poate fi util impotriva gripei. Dovezile populare sugereaza, de asemenea, ca poate trata eficient leziunile herpetice.
Cum se administreaza frunzele de maslin?
Frunzele de maslin sunt disponibile sub forma de capsule, geluri si tincturi. Ele sunt folosite in compozitia altor produse precum pasta de dinti, spray-uri de gura sau apa de gura. Doza standard merge de la 500 mg la 1000 mg zilnic, insa cele mai multe branduri vor recomanda impartirea dozei prin administrarea de doze de 250-500 mg de 2-4 ori pe zi, alaturi de mancare.