Beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca

0
(0)

Laptisorul de matca este o substanta alba cremoasa, asemanatoare laptelui, secretata de albine, care reprezinta hrana larvelor in curs de dezvoltare, precum si reginei albinelor – matca.

Practicienii medicinei alternative folosesc adesea laptisorul de matca pentru a stimula sistemul imunitar si pentru a contribui la combaterea efectelor imbatranirii si chiar pentru a sustine vindecarea ranilor. Altii sunt de parere ca poate trata sau preveni o gama larga de boli, asa cum este diabetul, si chiar ca ar putea favoriza fertilitatea. Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa sustina aceste afirmatii.

Laptisorul de matca este extrem de nutritiv si are proprietati antibacteriene, antioxidante si anti-inflamatorii.
Utilizarea laptisorului de matca se incadreaza in ceea ce numim apiterapie, o forma de medicina alternativa care foloseste produse aplicole precum polenul si veninul de albine. Laptisorul de matca poate fi folosit crud sau in variante procesate.

Informatii nutritionale

Beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca 1

Continutul nutritional al laptisorului de matca este in sine un beneficiu potential, substanta oferind o gama intreaga de nutrienti esentiali, necesari pentru o stare buna de sanatate a organismului.

Laptisorul de matca este compus din:

  •  apa (50%-60%);
  •  proteine (18%)
  •  carbohidrati (15%);
  •  lipide (3%-6%);
  •  saruri minerale (1.5%)

Exista, de asemenea, cantitati mici de vitamine si minerale in laptisorul de matca, inclusiv mai multe tipuri de vitamina B. Substanta contine, de asemenea, polifenoli, un tip de substanta chimica pe baza de plante, bogata in antioxidanti.

Beneficii pentru sanatate

Beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca 2

Laptisorul de matca este compus in primul rand din apa, zahar, acizi grasi si cateva proteine unice, printre care si royalactina.

Multe dintre presupusele beneficii pe care laptisorul de matca le are pentru sanatate se bazeaza pe efectul royalactinei asupra dezvoltarii larvelor de albine. Cand o matca moare, albinele lucratoare vor oferi cantitati mari de laptisor de matca unei larve femele selectate, iar consumul acestui produs va modifica ADN-ul insectei, transformand-o intr-o matca. De aici provin afirmatiile potrivit carora consumul de laptisor de matca poate contribui la imbunatatirea fertilitatii.Se crede ca proteinele derivate din albine, impreuna cu mai multi antioxidanti si compusi antibacterieni, ofera beneficii reale pentru sanatatea umana.

Printre afectiunile in care se crede ca laptisorul de matca ar putea fi util se numara:

  •  astmul;
  •  ateroscleroza;
  •  diabetul;
  •  oboseala;
  •  alergia la polen;
  •  colesterolul mare;
  •  inflamatia;
  •  bolile de rinichi;
  •  pancreatita;
  •  sindromul permenstrual;
  •  simptomele menopauzei;

In plus, se crede ca laptisorul de matca incetineste procesul de imbatranire prin eliminarea radicalilor liberi si combate infectiile intarind sistemul imunitar. El este, de asemenea, utilizat pentru a mari rezistenta si starea de bine generala, nu doar pentru a trata afectiuni specifice.

Iata mai jos cateva afectiuni in care laptisorul de matca ar putea fi util, chiar daca specialistii atrag atentia ca nu exista inca suficiente dovezi care sa sustina aceste beneficii.

Diabet

Laptisorul de matca poate regla nivelul zaharului din sange, sugereaza un studiu din 2016, publicat in Canadian Journal of Diabetes, in care 50 de persoane cu diabet de tip 2 au primit fie un medicament placebo, fie 1.000 de miligrame (mg) de laptisor de matca de trei ori pe zi. Pana la finele studiului de opt saptamani, grupul care a primit laptisor de matca a avut parte de o reducere semnificativa a glicemiei, in timp ce grupul placebo a avut parte chiar de o crestere usoara.

In ciuda rezultatelor pozitive, un review din 2019 publicat in World Journal of Diabetes a remarcat doar un beneficiu minim al utilizarii laptisorului de matca. Pe baza evaluarii a 18 studii clinice, cercetatorii au concluzionat ca dovezile care sustin utilizarea laptisorului de matca in diabet au avut o calitate scazuta spre foarte scazuta.

Colesterolul mare

Hipercolesterolemia (nivelul ridicat al colesterolului) este o tulburare asociata cu ateroscleroza (intarirea arterelor), atacul de cord si accidentul vascular cerebral.
Intr-un studiu de dimensiuni mici, publicat in Ginecological Endocrinology, 36 de femei aflate in postmenopauza, carora li s-au administrat zilnic 150 mg de laptisor de matca au avut parte de o crestere de 7,7% a colesterolului „bun” (HDL), si de o reducere cu 4,1% a colesterolului “rau” LDL, precum si de o reducere cu 3.1% a nivelului colesterolului total.

Rezultate similare au fost obtinute intr-un studiu din 2017, in care 40 de adulti cu o hipercolesterolemie usoara au primit fie un produs placebo, fie 350 mg de laptisor de matca zilnic, iar dupa trei luni, nivelurile de LDL si colesterol total au fost reduse in grupul care a primit laptisor de matca.
Pe de alta parte, nu au existat modificari ale colesterolului HDL, trigliceridelor, greutatii corporale, dimensiunii taliei sau grasimii corporale comparativ cu grupul placebo.

Sindrom premenstrual

Conform cercetarilor preliminare, laptisorul de matca poate contribui la reducerea simptomelor sindromului premenstrual (PMS). Intr-un studiu din 2014, aparut in publicatia “Terapii complementare in medicina”, 110 studente cu sindrom premenstrual au primit fie 1.000 mg de laptisor de matca, fie un produs placebo. Tratamentul a inceput in prima zi a menstruatiei si a continuat timp de doua cicluri menstruale.

Dupa doua cicluri, femeile din grupul care a primit laptisor de matca au avut parte de o scadere de peste 50% a scorului simptomelor PMS, in timp ce femeile din grupul placebo au avut o scadere mai mica de 5%.
Este nevoie, insa, de mai multe cercetari pentru a confirma rezultatele si pentru a determina mecanismul exact de actiune al laptisorului de matca.

Simptomele menopauzei

Laptisorul de matca poate oferi ameliorarea simptomelor menopauzei. Un studiu din 2011 a analizat efectul unei combinatii de patru ingrediente naturale, inclusiv laptisorul de matca, asupra simptomelor menstruale. Cercetatorii au oferit unui numar de 120 de femei, fie o capsula care continea cele patru ingrediente, fie un produs placebo de doua ori pe zi, timp de 4 saptamani.

Femeile din ambele grupuri au avut parte de o reducere a simptomelor, insa grupul care a primit capsula au avut rezultate semnificativ mai bune decat grupul placebo.
Un studiu mai recent a constatat ca administrarea zilnica a 150 miligrame de laptisor de matca timp de 3 luni ar putea contribui la imbunatatirea nivelului colesterolului la femeile sanatoase aflate in perioada post-menopauza.

Vindecarea ranilor

Beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca 3

Potrivit unor cercetari, laptisorul de matca ar putea accelera procesul de vindecare a ranilor.
Rezultatele unui studiu de laborator publicat in revista Nutrition Research and Practice au aratat ca laptisorul de matca ar putea creste semnificativ miscarea fibroblastelor catre o rana. Fibroblastele sunt un tip de celula care coordoneaza procesul de vindecare a ranilor.

Efecte secundare posibile

In ciuda ingrijorarilor specialistilor, laptisorul de matca este considerat sigur in general si bine tolerat atunci cand este utilizat in mod corespunzator. Studiile au aratat ca laptisorul de matca poate fi administrat in doze zilnice de pana la 1.000 mg timp de trei luni, fara efecte secundare notabile.

Exista insa si posibilitatea aparitiei reactiilor alergice la laptisorul de matca, mergand de la simptome nazale usoare pana la soc anafilactic, cu potential letal. Socul poate fi un raspuns la laptisorul de matca sau la ingredientele adaugate in mod obisnuit la suplimente, inclusiv polenul de albine si polenul de flori.

Suna la 112 sau solicita asistenta de urgenta daca ai dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, urticarie, ritm cardiac rapid, ameteli sau umflarea fetei, gatului sau limbii dupa consumul de laptisor de matca. Acestea sunt simptome de soc anafilactic, o reactie alergica severa care poate duce la lesin, soc, coma, insuficienta respiratorie sau cardiaca si chiar deces.

Interactiuni

Laptisorul de matca poate incetini coagularea sangelui si poate intensifica efectele anticoagulantelor, ducand la vanatai si sangerari usoare. Daca folosesti laptisor de matca in mod continuu, asigura-te ca opresti tratamentul cu doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala programata, astfel incat sa preintampini hemoragiile.

Laptisorul de matca poate interactiona si cu medicatia impotriva hipertensiunii arteriale, provocand o scadere anormala a tensiunii (hipotensiune arteriala). Pentru a evita interactiunile, stai de vorba cu medicul inainte de a lua laptisor de matca si fa o lista cu toate celelalte medicamente pe care le iei, indiferent daca sunt cu sau fara reteta.

De asemenea, femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa stea de vorba cu obstetricianul sau cu medicul de familie inainte de a lua suplimente cu laptisor de matca.

Forme de comercializare

Laptisorul de matca este disponibil intr-o varietate de forme, inclusiv tablete, capsule, sub forma lichida, de pasta sau de laptisor neprelucrat. Il poti gasi in farmacii, magazine de produse naturiste sau in mediul online.

Suplimentele cu laptisor de matca

Suplimentele de laptisor de matca sunt in mod cert cea mai usoara forma de utilizare si dozare. Comprimatele si gelurile moi sunt fabricate ambele cu laptisor de matca liofilizat (liofilizat) si pot fi pastrate in siguranta la temperatura camerei.
Alege suplimente de la producatori autorizati si de notorietate, eventual de la care ai mai folosit si alte produse. Cauta intotdeauna eticheta pe produs si verifica toate ingredientele, ca si data de expirare. Alegerea ideala este un brand organic.

Alte preparate

Laptisorul de matca neprelucrat este de obicei ambalat in sticlute mici inchise la culoare, in doze de la 250 pana la 500 de grame. Laptisorul de matca poate fi destul de amar si este adesea amestecat cu miere pentru un gust mai bun.
Principalul dezavantaj al laptisorului de matca neprelucrat este ca nu se pastreaza bine, el rezistand numai doua saptamani la frigider sau cateva luni la congelator. Pretul sau este, de asemenea, destul de mare.

Laptisorul de matca lichid si pasta au o durata de viata mai indelungata, insa ele includ adesea stabilizatori si conservanti pentru a prelungi data de expirare. Acestea pot fi depozitate in general pana la sase luni in frigider sau pana la trei ani in congelator. Daca te hotarasti sa pui laptisorul de matca la congelator, imparte-l mai intai in portii mici. Decongeleaza-l numai atunci cand esti pregatit sa il utilizezi imediat. Laptisorul de matca nu se recongeleaza dupa decongelare.

Laptisorul de matca expus la aer poate deveni dintr-un galben cremos un maro mai inchis. In timp, textura gelatinoasa poate deveni si densa si mai greu de luat cu lingura. Culoarea, textura si gustul sunt un indiciu al prospetimii laptisorului de matca. Nu consuma niciodata laptisor de matca expirat, urat mirositor sau cu un gust rau.

Concluzie

Exista foarte putine studii calitative cu privire la laptisorul de matca, iar din cercetarile existente o mare parte se refera la animale. Sunt necesare mult mai multe cercetari pentru a stabili daca aceste afirmatii sunt valabile sau nu.
Laptisorul de matca poate fi consumat in siguranta in cantitati moderate, dar trebuie sa incetezi sa il mai folosesti imediat daca apare vreo reactie.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.