Cafeaua si ceaiul sunt bauturi care pot aduce beneficii incontestabile organismului, atata vreme cat sunt consumate, ca orice altceva, cu moderatie. Dar te-ai intrebat vreodata care dintre acestea doua este varianta mai sanatoasa?
Cafea sau ceai: ce alegem?
Dezbaterea cafea sau ceai a luat nastere inca din secolul al XVIII-lea. Minti luminate ale veacului s-au preocupat in mod deosebit de beneficiile celor doua bauturi, dorind sa descopere care dintre ele este mai indicata.
Primul raspuns la intrebarea cafea sau ceai? a venit, intr-un mod surprinzator, in urma unui experiment intreprins de Regele Gustav al III-lea al Suediei.
Experimentul a avut drept subiecti frati gemeni condamnati la moarte. In schimbul acordului pentru participarea la experiment, regele Gustav a fost de acord sa renunte la condamnarea la moarte.
Unul dintre gemeni era nevoit sa bea 3 cani de cafea pe zi, iar celalalt 3 cani de ceai. Cei doi au fost avuti sub supraveghere de doi medici suedezi. Din pacate, unul dintre ei a murit inainte de finalizarea experimentului, la fel ca si regele Gustav, care a fost asasinat in 1972. Surprinzator este ca, geamanul care a baut 3 cani de cafea pe zi a supravietuit in inchisoare pana la varsta de 83 de ani, iar cel care a baut cafea, chiar mai mult decat atat, desi nu se stie exact varsta la care a decedat.
Daca ar fi sa stabilim care dintre cele doua bauturi este mai populara, ceaiul ar castiga detasat. Intr-o singura zi se consuma aproximativ 1.6 miliarde de cani de cafea in intreaga lume si de doua ori mai multe cani de ceai.
Multi dintre noi incercam sa renuntam pe cat posibil la cafea, iar acest lucru se datoreaza conceptiei gresite pe care o avem asupra bauturilor care contin cafeina, si anume, ca dezhidrateaza organismul.
Un experiment, intreprins in 1928, demonstra ca nu exista diferente in ceea ce priveste cantitatea de urina eliminata de persoanele care consuma fie ceai, fie cafea.
Studii mai recente au demonstrat ca organismul elimina aceeasi cantitate de urina, indiferenta ca este sau nu consumata cafea. De asemenea, in urma unui experiment controlat s-a descoperit ca, din punctul de vedere al hidratarii, ceaiul negru are aceleasi efecte asupra organismului precum apa si nu afecteaza cantitatea de urina eliminata. Acelasi lucru este valabil si in cazul consumul de cafea, sustin cercetatorii. Consumul a 4 cesti de cafea pe zi, hidrateaza corpul in egala masura in care o face aceeasi cantitate de apa.
Cafeau sau ceai: beneficii si dezavantaje
Atat cafeaua cat si ceaiul aduc numeroase beneficii organismului. In astfel de conditii, este dificil sa stabilim care dintre aceste doua bauturi este mai indicata.
Cercetatorii de la Harvard au concluzionat, in urma a indelungata studii, ca, de fapt, cafeaua este o bautura neutra. Ea nu poate cauza probleme grave de sanatate. Nici macar 6 cani de cafea consumate in fiecare zi nu au adus prejudicii sanatatii subiectilor care au luat parte la cercetare. Pe de alta parte, nici nu s-a identificat cresterea sperantei de viata in cazul celor care consumau aceasta cantitate de cafea in fiecare zi.
Ceaiul, pe de alta parte, contine antioxidanti din abundenta si lupta impotriva cancerului. Insa nu au fost intreprinse studii si cercetari elaborate care sa sprijine afirmatia conform careia ceaiul poate reduce riscul imbolnavirii de cancer. Pe de alta parte insa, ceaiul are numeroase proprietati calmante si este adesea folosit, cu succes, in medicina naturista.
Oricare bautura cu un continut semnificativ de cafeina, indiferent ca vorbim despre ceaiuri sau cafea, consumata peste masura poate duce la instalarea unor stari anxioase, palpitatii, insomnnie sau greata. Asadar, ajungem la concluzia ca beneficiile ambelor bauturi sunt destul de vagi, balanta fiind echilibrata. Indiferent ce alegi sa bei, ceai sau cafea, important este sa nu exagerezi.
Tu ce obsinuiesti sa bei mai des, ceai sau cafea? 🙂