Pentru a ramane de succes intr-o lume a miscarii, agricultura trebuie sa se adapteze in mod constant. Senzori, drone, roboti. Utilajele agricole de maine se vor baza pe inovatie pentru a optimiza productia si a imbunatati randamentele, limitand in acelasi timp impactul fermelor asupra mediului.
In lumea agriculturii, metodele traditionale nu mai sunt la moda. Dupa ce au prestat servicii de care se mandresc, ele sunt acum inlocuite de tehnici tot mai inovatoare. In primul rand, tractorul agricol devine din ce in ce mai eficient. In viitor, acestea vor fi echipate cu senile suspendate pentru a depasi problemele de alunecare sau cu roti cu rezervoare de aer integrate pentru a reduce timpul de umflare. Iar unele vor fi chiar autodirectionale.
Fermierul va trebui doar sa porneasca pilotul automat pentru a se elibera de sarcina consumatoare de timp de a conduce un tractor.
Echipamentele si utilajele agricole, in pas cu tehnologia
In general, echipamentele agricole ar trebui sa devina din ce in ce mai conectate. Deja 80% dintre fermieri se bazeaza pe internet pentru a lucra mai bine si mai eficient. Acesta este obiectivul agriculturii conectate: sa incurajeze o munca de precizie mai ecologica si mai precisa, fiind in acelasi timp mai productiva.
De exemplu, exista deja statii meteo echipate cu senzori care analizeaza temperatura, umiditatea, precipitatiile si viteza vantului. Datele sunt transmise periodic fermierului prin intermediul unei aplicatii. Acest lucru ii permite sa isi adapteze irigarea sau sa gestioneze mai bine utilizarea ingrasamintelor. Dar si pentrtu clasici, puteti gas ice aveti nevoie pe Agronord.ro.
In viitor, senzori si mai puternici vor furniza tot felul de informatii suplimentare despre cultura si sol. Aceste informatii vor face posibila monitorizarea zilnica a evolutiei plantelor si obtinerea de sfaturi utile de la experti pentru gestionarea optima a parcelelor.
Bazarea pe robotizare
Desi ieri robotii erau inca de domeniul SF-ului, acum sunt prezenti pe camp si in ferme. Lumea masinilor agricole trece printr-o transformare majora. In combinatie cu progresul continuu in ceea ce priveste performanta metodelor de productie si stocare a energiei, exista deja zeci de solutii practice pentru a reconcilia economia si ecologia.
Drone si roboti in camp
De asemenea, fermierii vor putea sa se bazeze pe tehnologie pentru a imbunatati performantele animalelor lor in viitor. Datorita gulerelor conectate, de exemplu. Coliere care ii informeaza in timp real cu privire la sanatatea si bunastarea animalelor lor. Si care le poate oferi, de asemenea, informatii despre ciclurile lor de reproducere.
Mai departe, unele sisteme ar putea furniza informatii care nu erau disponibile anterior. De exemplu, fermierii vor putea monitoriza in timp real cantitatea de azot aplicata pe terenurile lor, folosind imagini din satelit. Sistemul combina informatiile provenite de la senzorii plasati pe utilaj si alte informatii de la sateliti pentru a furniza o harta reala a azotului. Astfel, este posibila stabilirea unui diagnostic precis al starii parcelelor.
Tot in aer, dronele agricole castiga, de asemenea, teren. Unele sunt capabile sa analizeze culoarea plantelor pe care le survoleaza si astfel sa defineasca nevoile lor in materie de azot sau de tratamente atunci cand se constata ca sunt invadate de buruieni.
In cele din urma, robotii sunt, de asemenea, gata sa invadeze campurile. In mod surprinzator, agricultura este deja a doua cea mai mare piata din lume pentru robotica de servicii profesionale. De exemplu, exista roboti de erbicidare pentru cei care doresc sa renunte la pesticide fara sa piarda timp cu erbicidarea mecanica.
Acesti roboti lucreaza singuri in plantatii si chiar trimit o notificare fermierului atunci cand isi termina sarcina. Acest lucru sporeste profitabilitatea fermei, respectand in acelasi timp mediul si oamenii. Un bun exemplu a ceea ce se numeste acum in mod obisnuit dezvoltare durabila.
Unelte, echipamente si masini agricole
Noua agricultura se concentreaza pe solutii inovatoare care raspund intuitiv la nevoile fermierilor in toate etapele ciclului de productie. Utilajele au transformat si au marit de zece ori capacitatea de munca a fermierilor: de la un hectar cultivat inainte, nu este neobisnuit ca astazi sa vedem 100 de hectare in mainile unui singur om. Agricultura se schimba.
De asemenea, masinile agricole trebuie sa se adapteze la noile constrangeri si sa indeplineasca contractul de Agricultura Ecologic Intensiva: sa asocieze conservarea mediului, performanta tehnica si economica si confortul agricultorului in actul de productie.
Trecerea la semanatul direct
Pluguri pentru butuci, cultivatoare, semanatori combinate, semanatori directe… Aparitia acestor echipamente a permis dezvoltarea unor practici de lucrare a solului care conserva mai bine mecanismele biologice si chimice ale solului decat aratura adanca conventionala.
Scapi de buruienile din culture fara chimicale
Exista metode alternative pentru a inlocui sau a reduce pulverizarea chimica. Aceste solutii alternative se bazeaza pe echipamente specifice: erbicidarea mecanica, un domeniu in care agricultura ecologica a incurajat dezvoltarea de echipamente perfect adaptate la culturi precum porumbul, floarea-soarelui si rapita; erbicidarea mixta, care combina stropitul pe rand si plivitul intre randuri; si erbicidarea preventiva, care se bazeaza pe un dispozitiv atasat la iesirea din grila combinelor de recoltat, care prinde buruienile impreuna cu paiele si impiedica insamantarea lor.