Cimitirele din Brazilia sunt atent analizate de specialisti. Expertii de la servicii funerare.ro Sector 2 prezinta evolutia acestora si mai multe detalii interesante.
Cimitirul Sf. Elisabeta, deschis in 1870, a jucat un rol important in pastrarea corpurilor persoanelor bogate. La acea vreme, „baronii de cauciuc”, precum si judecatori, comandanti si proprietari bogati in depozite miniere importate din Europa au fost ingropati chiar la intrare.
In loc de cimitirul anglo-saxon cunoscut sub numele de gradina sau cimitir rural, in Brazilia aspectul cimitirului urban a urmat indeaproape directia Europei, plina de replici statuare si miniaturale construite inspirate din trecut, pentru care Père Lachaise si Staglienoau fost referinte importante.
In cadrul acestei linii, planurile de dezvoltare ale primelor cimitire braziliene au urmat modelele conventionale la moda in Europa, variind in functie de topografia in care au fost ridicate. Privita in ansamblu, schema este predominant trasata si impartita in blocuri regulate, intercalate cu strazi si alei mari si mici si, de obicei, centrata de o cruce sau capela cu axa sau monumentul central. In aceasta axa sau in vecinatate gasim cele mai vechi mausolee si osuare, sub forma de urne sau obeliscuri aduse de la biserici in noile locatii de inmormantare.
La fel ca si in orasul celor vii, inegalitatea a devenit si mai flagranta in spatiile postume, atat cu cei buni, cat si cu cei rai. Cele mai scumpe si ravnite morminte erau amplasate in mari bulevarde sau bulevarde centrale, a caror prezenta era remarcata si admirata de toti cei care veneau, erau pentru cei care puteau plati mai mult pentru privilegiul unui loc special si, de asemenea, sa acorde un patrimoniu perpetuu sau material transmis ca oricare altul: casa, terenul sau alte bunuri imobiliare. Cele mai izolate regiuni, situate la capetele sau partile laterale ale acestor cimitire bloc erau pentru cei care aveau mai putina putere de cumparare, adesea fara permisiune.
Orice efort de a adauga elemente sculpturale mormintelor a reflectat nu numai dorinta de a diferentia familia decedatului, prin individualizarea mormantului, semn distinctiv al unui nume de familie, dar a fost, de asemenea, indicativa a unei schimbari semnificative a obiceiurilor si asteptarilor in fata mortii. Pana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, vizitele la cimitire devenisera din ce in ce mai frecvente, iar venerarea mormintelor a devenit o practica de familie, deopotriva afectuoasa si cu o buna conduita morala reputat, fiind popularizata prin cronici si alte genuri literare.
Straturile sociale inalte ale vremii au dus la consecintele finale in proiectul materializarii unice a mormantului, fie ca este vorba de un proiect individual sau familial, influentat de o politica de linistire in urma mortii, inclusiv respectul pentru ritualuri, individualizarea dolului si vizitele frecvente. Si nu este o coincidenta faptul ca in acest timp mormantul familiei, luand forma unei capele, a atins maximul pentru cimitirele din Brazilia, fortand adesea individul sa-si abdice propria expresie de individualitate pentru a se alatura grupului familial, sub pretextul solidaritatii, si coeziunii, cu ancora principala fiind numele de familie inregistrat in mod vizibil pe partea din fata a mormantului, deoarece de acum, nu mai este sufletul indestructibil, ci familia.
Acestea sunt aspecte foarte importante care vizeaza modul in care cimitirele si locurile de veci au evoluat in timp in Brazilia. Este foarte important de mentionat faptul ca acestea sunt cele care gazduiesc inca ramasitele decedatilor, insa in prezent s-au transformat foarte mult. Daca in trecut totul gravita in jurul unei comemorari fastuoase a deceatului, in prezent, mormintele si locurile de veci trebuie sa fie cat mai netre si sa atraga cat mai putin atentia, dar si sa ofere confort familiilor.
Spre exemplu, in trecut erau acele morminte impodobite, unde intreaga familie se aduna pentru a comemora decedatii. Mormantul devenea astfel locul perfect in care decedatii puteau sa fie ingropati cu fast, fara sa fie nevoie ca familia sa se fereasca.
In prezent, insa, lucrurile s-au schimbat foarte mult si asta din cauza faptului ca tot mai multe persoane vor sa se diferentieze de restul. In primul rand, se va tine cont de faptul ca toti cei care trebuie sa isi ingroape decedatii trebuie sa respecte anumite reguli.
De asemenea, foarte multe familii incearca sa tehnologizeze cat mai mult locurile de veci astfel incat sa le faca speciale si diferite de toate celelalte. Nu este o greseala insa este totusi recomandat sa se aiba in vedere faptul ca locul de veci a fost creat pentru odihna decedatului si pentru ca familia sa poata trece mai usor peste pierdere si nu pentru a oferi confort.
In Brazilia, societatea se schimba in permanenta si odata cu ea se schimba si locurile de veci care devin tot mai complexe si din ce in ce mai interesante, insa tot mai departe de ceea ce a instemnat initial un mormant, pentru cei dragi sau pentru intreaga familie.