Pe masura ce incerci sa devii o persoana cu o dieta cat mai responsabil si mai sanatos alcatuita, inveti sa faci tranzitia de la aripioare de pui cu sos picant si branzeturi pane, la sparanghel si peste gatit la aburi. Insa, cum ar fi sa treci si mai departe de aceasta etapa in calatoria ta catre un corp cat mai in forma si mai fabulos?
Sigur ca alimentele despre care vei citi in cele ce urmeaza pot suna – si arata – oarecum ciudat, dar avem incredere ca in timp poti invata sa iti placa aceste alimente extrem de sanatoase si sa le introduci in dieta curenta, daca nu din alt motiv, macar si pentru ca vor aduce numeroase beneficii organismului tau.
Sumar articol:
Pirul
Un super aliment care in general este macinat si consumat sub forma lichida, pirul ajuta la curatarea organismului de toxine si este considerat unul dintre cele mai pure elixiruri din natura, fiind mai sanatos decat aproape orice alta planta sau leguma pe care o poti consuma.
Desi provine din familia cerealelor, pirul nu contine gluten si nici alti agenti alergeni, ceea ce il face ideal si pentru persoane cu intoleranta la gluten sau cu alte alergii.
Aduce organsimului un aport extrem de important de vitamina A si C, amino acizi precum glutationul, si are de asemenea un continut de 70% de clorofila. Pirul are capacitatea de a spori numarul de celule rosii si de a curata sangele si organele si, de asemenea, de a ameliora problemele gastrice.
Marmita
Aceasta pasta facuta din extract de drojdie are un continut redus de zahar si de calorii si este 100% vegetariana. Este o sursa foarte importanta de proteine, alaturi de alte vitamine si minerale care ajuta la descompunerea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor pentru a conferi energie organismului.
Primind din partea oamenilor de stiinta eticheta de super-aliment, gratie valorii sale nutritive deosebite, marmita contine de fapt cateva ingrediente simple: extract de drojdie, sare, extracte vegetale, condimente si vitaminele B1, B, B3, B9 si B12.
Nu contine gluten si confera organismului aproximativ 50% din necesarul zilnic de acid folic.
De asemenea, marmita contribuie la starea de sanatate a sistemului nervos si digestiv.
Uleiul din ficat de cod
Foarte bogat in vitamina A si D, dar si in acizi grasi Omega-3 anti-inflamatori, uleiul de ficat de cod contribuie la atenuarea simptomelor artritei, diferitelor dureri din corp si poate chiar sa amelioreze durerile asociate cu MS (scleroza multipla).
De secole, oamenii care locuiesc in tarile nordice au folosit ulei din ficat de cod pentru o mai buna imunitate si pentru a se proteja de iernile lungi si intunecate. Dea semenea, uleiul din ficat de cod este folosit ca solutie naturala pentru reunatism, dureri de ariculatii si muschi incordati.
Avand in vedere ca multi dintre noi nu mancam suficiente alimente care sa acopere necesarul de vitamina D si de acizi grasi Omega 3 – nutrienti importanti care joaca un rol crucial in sanatatea sistemelor cardiovascular, hormonal, imunitar, reproducator si neurologic – multi adulti si copii pot beneficia de pe urma consumului de ulei din ficat de cod.
Kimchi (sau Kimchee)
O portie din aceasta varza fermentata contine necesarul zilnic de vitamina A, B si C, dar si caroten si fibre alimentare. Insa unul dintre beneficiile sale cele mai importante este conferit de continutul sau de „bacteria sanatoasa” (lactobacilli) care ajuta digestia. Mai mult, unele studii recente au deonstrat ca varza fermentat Kimchi contine compusi care previn cresterea celelor canceroase.
Studiile despre Kimchi au mai relevat, de asemenea, ca scade nivelul de colesterol, faciliteaza dezvoltarea sanatoasa a corpului si o vedere clara, previne aparitia cancerului de stomac si a ulcerului peptic, incetineste procesul de imbatranire si sporeste imunitatea. In plus, Kimchi este responsabila si pentru un ten si un par cu un aspect stralucitor si este ideala in cure de slabire.
Ficatul de vitel
O sursa ideala de vitamina A si B, aceasta delicatesa s-a dovedit a reduce frecventa si severitatea migrenelor. Asa cum multi dintre cei care sufera de migrene stiu, durerile devin absolut insuportabile si merita orice fel de adaos in dieta, cu atat mai mult ficatul de vitel.
Fiind o sursa bogata de proteine, vitamine si minerale, carnea este o componenta importanta a unei diete sanatoase, la fel ca si organele. In mod special ficatul de vitel este una dintre cele mai bune alegeri pe care o poti face cand vine vorba atat despre nutrienti cat si despre gust.
Pentru ca este vorba despre carnea provenita de la un animal tanar, ficatul de vitel este mai fraged si mai gustos decat ficatul de vita. Are un aport moderat de calorii, si foarte multe proteine, continand toti amino-acizii esentiali de care organismul are nevoie.
Arame
Acesta iarba de mare este recoltata de pe coasta Japoniei si Coreei de Sud si este plina de vitamine si minerale.
Studiile au aratat ca Arame intareste unghiile si firul de par si imbunatateste, de asemenea, aspectul tenului. Se poate adauga la salate sau la supe, iar pentru pasionatii de bucatarie asiatica are si un gust si o aroma aparte.
Plantele de mare sun tin general foarte bogate in iod, datorita continutul lor de sodiu, iar arame nu face nici ea exceptie de la aceasta regula. 50 de grame de arame contin mai mult de 100% din aportul zilnic recomandat de iod, ceea ce o face ideala pentru persoane care sufera de hipertiroidism.
Aceleasi 50 de grame de arame contin aproximativ 50% din aportul zilnic necesar de calciu, unul dintre cele mai importante minerale pentru oase si dinti. De asemenea, arame este foarte bogata in magneziu, care ajuta organismul sa absoarba calciul. Acesta este motivul pentru care arame este mult mai eficient decat produsele lactate in vindecarea oaselor si in prevenirea osteoporozei.
50 de grame de arame mai contin si 25% din necesarul zinic de fier, un mineral extrem de important in formarea hemoglobinei din celulele rosii, care transporta oxigenul de la plamani in celulele organismului.
Creierul de vita
O portie de 100 de grame de creier de vita poate oferi a cincea parte din necesarul zilnic de proteine, fara sa adauge cantitati mari de grasime.
Este un aliment foarte popular in randul celor care adopta o dieta saraca in carbohidrati, care au nevoie sa manance cantitati mari de proteina din carne, dar vor sa mentina un aport redus de grasimi.
Creierul de vita este o sursa excelenta de vitamina B12 si seleniu. Contine cantitati mari de fosfor, o componenta importanta in formarea oaselor sanatoase. Fosforul este, de asemenea, responsabil pentru sanatatea rinichilor, a sistemului reproducator, a sistemului digestiv si mai ales pentru sanatatea creierului nostru. De asemenea, creierul de vita poate regla echilibrul hormonal.
Budinca de sange
Facuta din sange uscat de porc sau vita, budinca de sange (sau budinca neagra) este un fel de mancare extrem de popular in Marea Britanie, care arata ca un salam si are gust de carnati. Budinca de sange contine proteine, potasiu, calciu si magneziu, si nu contine deloc carbohidrati. Budinca neagra este de asemenea foarte populara si datorita continutului sau foarte mare de zinc si fier, ceea ce o face un aliat extrem de puternic in lupta cu anemia.
Amarantul
O cereala cu un continut de fibre mai mare decat graul, amarantul contine si confera organismului potasiul de care are nevoie. De asemenea, mai contine vitamina A , C si fier. Este usor pentru sistemul digestiv, asa ca este extrem de popular in randul celor care isi revin din diverse boli.
Printre abilitatile unice ale amarantului se numara capacitatea sa de a reduce inflamatiile, de a preveni anumite boli cornice, de a intari oasele, de a scadea presiunea sangelui precum si de a imbunatati sistemul imunitar. In plus, amarantul reduce aspectul venelor varicoase, mentine un par sanatos si contribuie la dietele pentru slabire.
Iti recomandam si: Top 7 alimente cu rol antiinflamator
Guliile
O ruda a verzei si a broccoli-ului, aceasta leguma seamana cu sfecla si are adesea o culoare verde deschis sau mov cu dungi albe. Este minunata in salate sau gatita la wok, si are o cantitate foarte mare de vitamina C, potasiu si fitochimicale care sunt renumite pentru lupta impotriva cancerului.
Alte beneficii ale guliilor includ:
- capacitatea de a imbunatati digestia,
- capacitatea de a stimula sistemul imunitar,
- reglarea metabolismului,
- o mai buna circulatie,
- intarirea oaselor si
- imbunatatirea sanatatii ochilor.
De asemenea, guliile sunt importante si in protejarea functionarii muschilor si oaselor.
Ficatul de pui
Ficatul de pui nu trebuie consumat numai sub forma de pate de ficat. El contine o cantitate foarte mare de fier, vitamina A si B12, plus acid folic care stimuleaza fertilitatea, si seleniu care mentine o stare buna de sanatate a tiroidei.
De asemenea, ficatul de pui protejeaza impotriva anemiei datorita continutului sau bogat in vitamina A, B12 si fier. Pentru persoanele care sufera de anemie, ficatul de pui este alimentul cel mai sanatos si un remediu natural imediat.
Consumul de ficat de pui are si alte beneficii, printre care:
- imbunatatirea vederii,
- imbunatatirea starii tesuturilor,
- lupta impotriva stresului,
- beneficii pentru par si dinti,
- impulsionarea sistemului imunitar,
- a functionarii creierului,
- un plus de energie,
- mentinerea sanatatii pielii,
- parului si dintilor,
- tratarea pelagrei
- prevenirea pierderii memoriei si a aparitiei Alzheimerului.
Laptele de canepa
Desi nu este la fel de popular ca laptele de migdale sau laptele de soia, laptele de canepa este o alternativa vegana pentru laptele de vaca sau de capra, si este facut prin macinarea si inmuierea semintelor de canepa in apa.
Semintele de canepa sunt adesea asociate in mod gresit cu marijuana, astfel ca ideea de a bea lapte de canepa nu este deloc atractiva pentru multi. Cu toate acestea, in laptele de canepa nu exista THC (tetrahidrocanabiol – un canabinoid, compus de baza al marijuanei), iar aceasta bautura nu trebuie considerata un drog sau un produs ilicit.
O cana de lapte de canepa contine jumatate din necesarul zilnic de calciu al unei persoane, pe langa acizi grasi Omega 3 si Omega 6, vitaminele B, A, E si proteine, ca si minerale precum potasiu, fier, magneziu si zinc. Nu contine zahar, colesterol si nici gluten, si are numai 140 de calorii per portie, putin mai mult decat laptele degresat dar nu la fel de mult ca laptele integral.
Laptele de canepa este ideal pentru sanatatea tenului, imbunatateste performantele cognitive, concentrarea si memoria, imbunatateste sanatatea inimii, sporeste imunitatea si densitatea osoasa.
Meiul
Nu trebuie sa va jenati la gandul ca mancati mancare pentru pasari… Meiul nu are gluten si in plus este plin de magneziu, fibre si acid fitic si este complet sigur pentru consumul uman. Magneziul stimuleaza dezvoltarea tesutului conjunctiv, a oaselor si hormonilor sexuali din organism.
Cele mai cunoscute beneficii pentru sanatate ale meiului includ capacitatea de a proteja inima, de a preveni aparitia diabetului si de a ajuta sistemul digestiv. In plus, meiul scade riscul aparitiei cancerului, detoxifica organismul, amelioreaza sanatatea respiratiei si sistemul imunitar, sporeste nivelul de energie si contribuie la sanatatea muschilor si nervilor.
Citeste si: Merisoarele, sursa miraculosilor antioxidanti – 10 beneficii surprinzatoare