Farfuriile pot fi clasificate pe baza diferitelor caracteristici, de exemplu dupa material sau functie. Majoritatea sunt realizate din portelan sau alt tip de ceramica . Toate materialele au avantajele lor. In timp ce placile ceramice sunt robuste si ieftine, portelanul arata mai elegant si rafinat. Acestea reflecteaza lumina si obtine astfel o stralucire delicata. In schimb, faianta arata destul de grosiera si rustica. Ce material este cel mai bun este in primul rand o chestiune de gust.
Daca se doreste sortarea farfuriilor in functie de utilitatea lor, majoritatea modelelor apartin grupului de farfurii de cina. In functie de mancare, farfuriile sunt mici sau mari, putin adanci sau adanci. Multe forme de farfurii isi au deja scopul in numele lor (de exemplu farfurii de tort, supa sau pizza ). Farfuriile de meniu sunt o specialitate . Cu ele, suprafata este impartita in diferite camere (in principal 3) de pereti despartitori. In acest fel, componentele individuale ale unui fel de mancare pot fi plasate separat una de alta fara ca de exemplu, sosul sa inmoaie cartofii.
Alte exemplare sunt mai utilizate pentru a proteja impotriva petelor, cum ar fi farfuria de sub un castron de supa. Pe de alta parte, o farfurie inferioara are un scop decorativ. Se pune sub farfurie adanca din ceramica 22cm alba cu buline negre, pentru supa. In restaurant si in servirea meniurilor festive, exista uneori asa-numitele farfurii de functionar . Deseurile alimentare, cum ar fi oasele, pot fi asezate pe ele.
In functie de utilizarea intentionata, farfuriile difera prin dimensiune si forma . Farfuriile cu un diametru de 25 cm sunt destul de mari si, de asemenea, plate, in timp ce farfuriile pentru micul dejun / farfurii de desert / farfurii pentru tort cu un diametru de 15-20 cm sunt destul de mici, dar si plate. Farfuriile de supa au o forma profunda, cu marginea ridicata , in timp ce indentarea din mijloc nu este la fel de adanca pe o farfurie de salata.
Farfuriile de desert au aproximativ aceeasi dimensiune ca farfuriile pentru micul dejun, dar sunt adesea colorate si pot avea si forme foarte neobisnuite. Sunt adesea din sticla, ceea ce face desertul deosebit de eficient.
Zgarieturile si semnele de taiere pe farfurii sunt enervante si fac rapid ustensilele de mancare inestetice. Daca se va dori prevenirea acestui lucru, farfuriile din portelan sau ceramica rezistente la zgarieturi si taieturi sunt ideale .
Farfuriile de portelan trebuie sa fie din portelan cu pasta tare, deoarece acestea sunt arse la temperaturi mai ridicate si, prin urmare, sunt mai rezistente la deteriorare. Farfuriile ceramice ar trebui, de asemenea, sa fie marcate in mod expres ca „rezistente la zgarieturi”. In acest caz, o glazura foarte fierbinte asigura faptul ca farfuriile sunt foarte rezistente la zgarieturi.
In functie de obiceiurile personale de gatit si de echipamentele din gospodarie, ar trebui sa se asigure faptul ca farfuriile de luat masa si cele decorative sunt sigure pentru masina de spalat vase . Mai ales vesela cu decoratiuni trebuie curatata manual, pentru a nu deteriora culorile si motivele.
Cele mai des intalnite tipuri de farfurii
In momentul in care vrei sa cumperi cele mai bune farfurii, tine in primul rand cont de tipul lor astfel incat sa ai de fiecare data farfuriile potrivite pentru orice fel de mancare servit. Iti prezentam mai multe farfurii pe care orice persoana ar trebui sa le aiba in casa:
- Farfurii adanci de dimensiuni medii – farfuriile adanci de dimensiunile medii sunt ideale pentru supe si ciorbe si pot fi folosite inclusiv pentru paste, caz in care vei avea mereu farfuria potrivita pentru un numar extrem de mare de preparate. Aceste farfurii pot fi folosite inclusiv pentru felurile principale daca nu ai farfurii intinse, deci sunt indispensabile.
- Farfurii adanci de dimensiuni mari – farfuriile de dimensiuni mari sunt utile pentru salatele aperitiv, pentru paste si chiar si pentru supe si ciorbe atunci cand iti este foarte foame. Ca desing insa sunt ideale pentru zilele in care faci salate care sa functioneze ca feluri principale asa cum sunt salatele de fructe de mare, salata Cesar sau alte astfel de preparate;
- Farfurii plate – daca vrei sa fii elegant, cumpara farfurii plate pentru felurile principale pentru ca doar acestea te ajuta sa faci si platingul potrivit. Cu ajutorul acestor farfurii vei obtine cele mai bune rezultate si vei fi mereu la inaltimea asteptarilor tuturor persoanelor care vin la tine la masa. In plus, daca nu ai farfurii mici poti pune desertul tot pe ele.
- Farfurii pentru desert – in functie de tipul de desert servit vei avea nevoie si de farfuria potrivita. Iti recomandam sa iei in calcul faptul ca aceste deserturi pot fi puse si pe fafurii plate normale, daca ai ramas fara farfurii mici.
Acestea sunt cele mai comune tipuri de farfurii pe care ar trebui sa le cumperi atunci cand vrei sa ai o bucatarie perfect dotata pentru tine.