Daca mai ieri puneam pe masa drojdia de bere si beneficiile pe care le aduce consumul ei, de data asta, o alta ciuperca merita prezentata. Este vorba despre ciuperca tibetana, alintata de consumatori si ciupercuta tibetana, probabil pentru ca ajunge sa fie indragita de oricine degusta chefirul pe care ti-l poti face cu ajutorul ei.
Ciuperca tibetana, pe numele ei stiintific Cordyceps Sinensis, provine din India si a fost crescuta de calugarii tibetani. Prezinta un aspect albicios, avand un aspect de muguri de conopida cu forme neregulate. La maturitate ajunge la o dimensiune de 20-30 milimetri lungime, moment in care mugurii se dezlipesc, separandu-se singuri.
Dar poate ca povestea profesorului polonez care a vindecat cancerul cu ajutorul ciupercii tibetane pe perioada in care a locuit in India reprezinta cea mai potrivita introducere a acestei vietati cu proprietati terapeutice. Mai mult de atat, acest polonez ar fi fost, se pare, cel care a adus ciuperca tibetana in Europa. De altfel, inainte ca aceasta sa devina populara pe continentul nostru, doar tibetanii erau cei care o consumau, constienti fiind de beneficiile ei surprinzatoare.
Istoria ciupercutei tibetane s-a nascut, asadar, in Muntii Caucaz. Exista legende care spun ca chefirul reprezinta un dar de la Dumnezeu si ca profetul Mohamed a binecuvantat granulele care-l produc. Pe vremea aceea, oamenii erau instruiti sa prepare chefirul si invatati sa nu divulge nimanui acest secret, caci, in caz contrar, aceasta licoare si-ar fi pierdut puterile magice.
Rusia vine cu o alta poveste, amintindu-ne ca istoria chefirului are legatura cu Irina Sakharova. Aceasta ar fi fost o angajata a fratilor Blandov, ambii cunoscuti ca celebri producatori de branza ce doreau sa afle secretul chefirului cu orice pret. Irina a fost pusa sa-l seduca pe printul caucazian Bek-Mirza Barchorov, pentru a-i fura din granulele de chefir. Desi s-a indragostit de Irina, printul a refuzat sa renunte la granule – sub influenta constrangerilor religioase – vrand sa o pastreze, totodata, si pe rusoaica. Vazand acest lucru, fratii Blandov au incercat sa-si recupereze angajata, aducand cazul in fata tarului. Printul a pierdut cazul si i-a oferit Irinei bijuterii si aur drept despagubire. Rusoaica nu s-a lasat intimidata si a cerut granulele de chefir, pe care le-a si obtinut intr-un final. Nu mai tarziu de 1908, Irina Sakharova ajunsese deja faimoasa pentru primele granule de chefir aduse in Moscova.
Ciuperca tibetana – sau cum sa-ti faci singur kefir sanatos
Mai intai, trebuie sa stii ca aceasta bautura nu se obtine din asa-zisa „ciuperca de chefir” (un termen gresit), ci din granulele de chefir care sunt, de fapt, o aglomerare de 4 cazeina ce are in interior si la suprafata microorganisme specifice care determina obtinerea chefirului.
Ca orice ciuperca, ciuperca tibetana are, la randul ei, un continut nutritional ridicat, oferind vitaminele A, D, E, zinc, seleniu, cupru si molibdem. Este cunoscuta ca fiind un remediu viu, aceasta datorita chefirului pe care-l produce – un lapte probiotic ce se obtine din granulele de kefir ce fermenteaza lactoza din lapte cu formare de acid lactic, dioxid de carbon si alcool.
Dar cum se prepara, mai exact, aceasta licoare pentru care oamenii s-au luptat atat de mult (cel putin, conform legendelor)?
- se pun 2-3 lingurite de ciuperca intr-un borcan de sticla de aproximativ 800 de grame
- se toarna peste ele 600-700 mililitri de lapte proaspat, dulce, nefiert
- se lasa la fermentat, fara sa se inchida ermetic, punand o farfurioara sau un capac invers pe borcan
- laptele fermenteaza in mod eficient, in asa fel incat, dupa minim 8 ore, obtii chefirul cu proprietatile complete pentru tratament
- se strecoara chefirul printr-o sita de plastic intr-un alt vas de sticla/plastic
- se spala ciuperca bine sub un jet de apa rece, se reasaza in borcan, se toarna o noua portie de lapte dulce si se reia „ritualul”
Ciuperca trebuie ingrjita conform acestor pasi, in caz contrar ea va capata o culoare maronie, pierzandu-si proprietatile de tratament. Este interzis sa folosesti linguri sau vase din inox! Utilizeaza numai plastic si sticla, altfel ciuperca va muri.
Ciuperca tibetana – beneficii & recomandari
Cand vine vorba de beneficiile consumului de kefir home-made, lista este una infinita. Cercetarii descopera continuu noi si noi beneficii si intrebuintari ale acestui remediu viu, in asa fel incat, niciodata nu ne aflam in posesia unei liste complete. Inainte de a le enumera pe cele mai importante dintre ele, iti propunem o schema de tratament care te va ajuta sa profiti la maxim de proprietatile ciupercutei tibetane:
- Consuma zilnic circa 100-500 militri de chefir sau chiar mai mult (asta daca nu suferi de aciditate gastrica sau fermentatie intestinala deficitara).
- Indicat ar fi sa bei chefirul pe stomacul gol. Insa, daca ai gastrita hiperacida, ulcer gastric sau duodenal, consuma chefirul dupa masa sau in paralel cu paine prajita sau biscuiti.
- Aceasta schema de tratament, fara doar si poate si gustoasa si sanatoasa in acelasi timp, dureaza minim 3 saptamani, neavand niciun efect secundar.
- Daca inghiti din greseala o bucata de ciuperca, nu te speria, caci ea va fi eliminata prin scaun, nedigerata, fara a te afecta in vreun fel. Ciuperca tibetana nu poate trai in intestinul omului!
In continuare, iti punem la dispozitie cele mai importante 20 de beneficii ale chefirului facut din ciuperca tibetana.
De unde putem cumpara ciuperca tibetana?
O sursa sigura de ciuperca ,stiti cumva?
Va multumesc frumos!
aiurea! de 6 ani strecor zilnic prin sită de inox și nu s-a întâmplat nimic rău cu ciuperca. consum 4L / săptămână de chefir asfel preparat.