Coloratul este o activitate consacrata celor mici sau, cel putin, asa se credea pana de curand. Recent, aceasta activitate distractiva asociata cu perioada copilariei si-a castigat popularitate si in randul adultilor.
Coloratul: un fel de yoga pentru minte
Conform psihologilor, coloratul iti poate aduce atat de multe beneficii, mai ales daca traversezi o perioada stresanta, incat ar fi pacat sa nu dedicam macar o mica parte din timpul nostru acestei activitati.
Daca esti in cautarea unui hobby, ia in considerare si coloratul. De ce? Avand in vedere ca traim in era tehnologiei si a informatiei pe care nu le putem controla, la finalul zilei cei mai multi dintre noi se simt istoviti. Creierul are nevoie de o pauza de la agitatia de zi cu zi, iar coloratul este o activitate care te va ajuta sa te deconectezi.
Desi coloratul pentru adulti a devenit popular abia in ultimaii ani, beneficiile activitatii au fost descoperite in 1900, inca de la Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice. Este cunoscut faptul ca acesta prescria coloratul ca tratament pacientilor sai pentru a-i ajuta sa se relaxeze si sa-si imbunatateasca abilitatile de concentrare. Astazi, doctorii urmeaza in continuare exemplul lui Jung si recomanda pacientilor aceasta activitate pentru a combate starile anxiose, depresive sau ca alternativa pentru a face fata perioadelor solicitante emotional.
De ce este coloratul atat de benefic?
Fiind o activitate care iti acapareaza atentia in totalitate, amigdala, componenta creierului care declanseaza senzatia de frica nu mai este atat de activa, explica psihologul Ben Michaelis pentru foxnews.com. De aici si starea de relaxare pe care o induce coloratul.
De asemenea, coloratul este un exercitiu de atentie si concentrare namipomenit. Atunci cand colorezi iti folosesti lobul frontal, ceea ce te ajuta sa exersezi puterea de concentrare.
In plus, atunci cand colorezi soliciti ambele emisfere cerebrale, fiind necesara atat creativitatea, pentru alegerile si asocierile de culori, cat si logica, pentru identificarea formelor pe care urmeaza sa le colorezi, explica psihologul Gloria Martínez Ayala pentru bustle.com. In acest mod iti imbunatatesti functiile motorii si abilitatile de solutionare a problemelor.
Un efect terapeutic minunat al coloratul este ca ne ajuta sa inlocuim gandurile negative cu unele pozitive si placute. Acest lucru se datoreaza faptului ca activitatea reaminteste de copilarie, o perioada vietii plina de bucurie si lipsita de griji cotidiene.
Coloratul nu este doar pentru copii! Nu incape indoiala ca activitatea atat de relaxanta a copilariei are numeroase beneficii, atat fizice cat si psihice, de care ar fi pacat sa nu ne bucuram.
Surse: bustle.com
foxnews.com