Consumul de fructe si legume, in functie de culori
Cand ne imbracam, ne aranjam sau ne cumparam un obiect, ne gandim si la culori – cu ce ne sta bine, cum se asorteaza, cat de bine se potriveste intr-un anumit context etc. Dar cand mancam, ne gandim la culori? Consumul de fructe si legume nu trebuie sa fie la intamplare, conform multor specialisti, ci in functie de afectiunile de care suferim sau de cele pe care dorim sa le prevenim.
Desigur, acest lucru nu insemna ca orice alt tip de fructe sau legume n-ar fi sanatos…
De exemplu, stiai ca legumele si fructele albastre sau de culoare rosu inchis (afine, coacaze, prune, smochine, struguri, varza rosie, vinete, andive) previn imbatranirea prematura si imbunatatesc memoria, in timp ce cele verzi (avocado, kiwi, sparanghel, broccoli, fasole verde, mazare, ardei gras, spanac) intaresc oasele si dintii, iar cele galbene si portocalii (caise, pepene galben, ananas, citrice, morcovi, cartofi, mango sau papaya) mentin satatatea inimii si intaresc sistemul imunitar?
Ei bine, o noua descoperire a cercetatorilor olandezi ne da vestea conform careia consumul de fructe si legume cu pulpa alba scade semnificativ riscul de accident vascular cerebral.
Consumul de fructe si legume cu pulpa alba scade riscul de accident vascular cerebral
Conform unui studiu realizat de cercetatorii olandezi pe un esantion de 20.069 adulti sanatosi cu varsta medie de 41 de ani, consumul de fructe si legume cu pulpa alba – mere, pere, banane, conopida, castraveti, ceapa, pastarnac, usturoi, gulii sau ciuperci – scade riscurile asociate unui accident vascular cerebral cu nici mai mult, nici mai putin de 52% (pentru cei care au consumat comparativ cu cei care nu au consumat mai deloc astfel de fructe si legiume in decurs de 10 ani)!
In medie, o persoana care include 25g de fructe si legume cu pulpa alba in alimentatia sa zilnica, micsoreaza riscul de a suferi de un accident vascular cerebral de-a lungul vietii cu 9%, acest lucru fiind datorat continutului de quercitin, un flavonoid prezent din abundenta in astfel de fructe si legume.
Tot ce trebuie sa faci este sa mananci un mar pe zi.
Consumul de fructe si legume cu pulpa alba ne apara de boli grave
Consumul de fructe si legume cu pulpa alba nu doar ca ne protejeaza impotriva unui eventual accident vascular cerebral, intalnit din ce in ce mai mult al persoane tinere, dar combate si bolile cardiovasculare si numeroase tipuri de cancer regland, in acelasi timp, nivelul colesterolului “rau”.
Desigur, nu putem profita la maxim de toate aceste beneficii ale consumului de fructe si legumelor de orice culoare atata timp cat nu avem un stil de viata sanatos, tradus printr-o alimentatie echilibrata, lipsa viciilor, miscare zilnica si evitarea, pe cat posibil, a stresului.
Tu ti-ai mancat marul astazi…?