Crample musculare nu sunt niciodata placute! Mai ales ca pot aparea chiar si atunci cand te astepti mai putin.
Se poate intampla sa ai parte de o crampa musculara in timpul unui antrenament, insa la fel de posibil este sa se intample si dupa ce o parte a corpului a ramas intepenita o perioada indelungata de timp intr-o anumita pozitie, in timpul somnului, sau chiar si atunci cand nu faci absolut nimic.
Crampele musculare sunt cauzate de utilizarea in exces a unui muschi, de deshidratare, de stres sau de oboseala si apar de cele mai multe ori in zone mai mari ale muschilor scheletici, cum ar fi picioarele.
Daca ai crampe dureroase ale gambelor atunci cand incerci sa dormi, sau daca ai un muschi care se blocheaza adesea fara niciun motiv evident, cauza care sta la baza acestei probleme este un raspuns chimic gresit din partea sistemului nervos, care ii spune muschiului sa se contracte.
Cum putem opri, insa, aceste dureri? Exista solutii la care putem apela pentru a impiedica aparitia lor? Incearca remediile naturale casnice de mai jos pentru a calma durerea musculara.
Sumar articol:
Stretchingul
Cand apare o crampa musculara, primul lucru pe care il poti face este sa incerci sa intinzi muschiul. Insa nu forta crampa! In primul rand trebuie sa lasi muschiul sa se relaxeze, asa ca incearca sa te relaxezi si incepi prin a merge incet, intr-un ritm constant.
Deoarece crampele musculare apar de obicei la picioare, poti incerca sa faci intinderea alergatorului: indreapta piciorul la un unghi de 90 de grade, apuca varfului piciorului cu mana si trage usor spre tine, mentinand piciorul drept. Poti face asta si stand pe spate si aplicand aceeasi metoda, dar inversata.
Pentru a impiedica aparitia crampelor la nivelul gambelor in timpul noptii, incearca sa nu dormi cu varfurile degetelor de la picioare incordate. Si nu te inveli prea strans in patura, evitand astfel sa inclestezi degetele de la picioare si sa activezi crampele.
Alimentatia sanatoasa si suplimentele
Crampele musculare au de obicei legatura cu deficitul de vitamine, la cele mai multe persoane. Asadar, utilizarea anumitor suplimente pentru a compensa o carenta iti poate fi de ajutor.
Unele suplimente din complexul B au dovedit ca pot functiona in astfel de situatii.
Pe de alta parte, nivelurile scazute de minerale cunoscute drept electroliti – potasiu, sodiu, calciu si magneziu – pot contribui la aparitia crampelor musculare.
Probabil ca nu ai nevoie de mai mult sodiu in dieta, insa poti avea nevoie de celelalte minerale. Surse alimentare bune de magneziu sunt cerealele si painea din cereale integrale, nucile si boabele. Potasiul se poate obtine din majoritatea fructelor si legumelor, mai ales din banane, portocale si pepene galben. Produsele lactate, pe de alta parte, ofera calciul de care ai nevoie.
De asemenea, persoanele cu carente de magneziu si calciu pot incerca sa foloseasca suplimente din aceste minerale pentru a contribui la relaxarea muschilor. In tarile in care consumul de marijuana este legalizat, aceasta este foarte utila in relaxarea corpului si muschilor. Headband OG de exemplu este o tulpina de marijuana care te poate ajuta in combaterea crapelor musculare.
Masajul
Extrem de util in timpul unei crampe musculare aparute brusc este sa incerci sa masezi zona afectata. Daca alergi si se intampla brusc, incearca sa apesi usor zona in care ai crampa.
Paseste cat mai apasat si cat de tare poti incat sa tolerezi durerea. Masarea muschiului va stimula circulatia sanguina in zona afectata si te va ajuta sa stabilesti un flux sanguin regulat, ajutand muschiul sa se relaxeze.
Gaseste epicentrul crampei musculare. Preseaza in acest punct cu degetul mare, cu podul palmei sau cu pumnul strans usor. Mentine presiunea timp de 10 secunde, apoi apasa din nou. Vei sti ca procedezi corect daca simti un usor disconfort, nu o durere insuportabila. Dupa cateva repetari, durerea cauzata de crampa ar trebui sa inceapa sa se diminueze.
Terapia cu caldura sau gheata
Aplicarea caldurii pe zona afectata de crampa este si ea o metoda buna, permitand irigarea zonei afectate cu o cantitate mai mare de sange bogat in nutrienti. Fluxul crescut de sange va ajuta la spalarea tuturor subproduselor contractiei musculare.
Deoarece in timpul unui spasm sunt produse anumite substante chimice, caldura va largi vasele de sange si va accelera fluxul de sange care va elimina aceste produse secundare.
- Pune o patura electrica sau un prosop fierbinte pe muschiul neascultator pentru a relaxa crampa si a stimula circulatia sanguina catre tesutul afectat. Pune patura pe un nivel scazut, las-o 20 de minute pe zona afectata, fa pauza cel putin 20 de minute si aplica din nou.
- Fa un dus lung si ferbinte sau cufunda-te intr-o cada cu apa fierbinte. Pentru un plus de alinare, pune in apa de baie si sare Epsom. Magneziul din sarea Epsom favorizeaza relaxarea musculara.
Desi caldura este cea mai la indemana metoda pentru alinarea durerilor provocate de spasmul muscular, gheata sau compresele reci sunt cele mai recomandate dupa disparitia spasmelor. Unele persoane resimt dureri musculare persistente dupa crampe, astfel ca gheata va contribui la reducerea inflamatiei si la calmarea zonei.
Hidratarea adecvata
Hidratarea nu este un remediu instant si nu functioneaza la fel de repede ca alte metode, insa este si ea o metoda care merita incercata.
In plus, se stie ca deshidratarea creste probabilitatea aparitiei crampelor musculare si chiar daca nu faci activitati fizice care sa determine crampe musculare, acestea pot aparea daca nu esti suficient de hidratat.
Acesta este motivul pentru care anumite persoane au parte de crampe ce apar din senin, in timp ce dorm. Pentru a preveni aceasta situatie, este important sa bei cantitati suficiente de apa in timpul zilei.
Daca ai tendinta de a face crampe musculare in timpul sportului, bea cel putin doua pahare de apa cu doua ore inainte de fiecare antrenament, apoi fa pauza la fiecare 15 minute in timpul sedintelor la sala si bea 125-250 ml. Daca transpiri mult, o solutie buna pot fi si bauturile pentru sportivi, precum Gatorade, care inlocuiesc sodiul pe care il pierzi, precum si alti electroliti.
Astfel de bauturi care contin electroliti au printre ingrediente calciu, potasiu si magneziu, care pot contribui la ameliorarea crampelor.
Mai mult decat atat, persoanele active fizic ar trebui sa foloseasca aceste bauturi ca parte a rutinei lor in timpul activitatii fizice. Asigura-te, insa, ca este o bautura fara zahar, sau macar una cu o cantitate redusa de zahar, pentru ca zaharul in mod cert nu este un remediu bun pentru crampe.
Solutii naturale pentru alinarea crampelor musculare:
- Amesteca o parte de ulei de perisor cu patru parti de ulei vegetal si maseaza pe zona afectata de crampa musculara. Perisorul contine salicilat de metil care amelioreaza durerea si stimuleaza circulatia sanguina. Poti folosi amestecul de cateva ori pe zi, dar nu in paralel cu patura de incalzit, pentru ca iti poti arde pielea.
- Ia vitamina E pentru a preveni crampele nocturne ale picioarelor. Studiile sugereaza ca vitamina E imbunatateste circulatia sanguina prin artere.
- Crampele musculare sunt adesea cauzate de deshidratare, asa ca daca ai crampe in mod frecvent, bea mai multa apa. Nu iti place apa? Ai si alte variante de bauturi pentru momentele in care te simti deshidratat.
Surse: https://www.besthealthmag.ca/best-you/home-remedies/muscle-cramps/
https://www.healthworkscollective.com/home-remedies-and-tips-that-you-can-apply-for-muscle-cramps/