O pompa submersibila este utilizata pentru a pompa apa dintr-un put, de obicei pentru udare, prin extragerea apei dintr-un colector de apa de ploaie, iaz sau piscina. De asemenea, pentru a conduce apa uzata la un colector (pompa de impuls) sau pentru a goli spatiile inundate (submersibile sau pompa de carter).
Principalele utilizari si criterii de selectie a pompelor submersibile
Pompele submersibile sunt un tip de pompe de ridicare pentru pomparea apelor uzate sau a santina din zonele inundate si pot functiona ca pompe de alimentare pentru pomparea apei din puturi si foraje, adica au un domeniu larg de aplicare.
Santina sau pompa de carter
Pompa de santina este utilizata in caz de inundare. Cele doua caracteristici principale ale sale sunt debitul si trecerea granulara (dimensiunea reziduurilor si impuritatilor pe care le poate aspira). Inaltimea de evacuare trebuie luata in considerare. Apa extrasa este evacuata in sistemul de canalizare.
Pompa de apa uzata
Pompa de apa uzata, fiind scufundata intr-un colector pentru extractia apelor uzate, trebuie sa ofere un pasaj granular larg si un flux bun pentru evacuarea apelor uzate. Inaltimea de evacuare este, de asemenea, un criteriu de selectie care trebuie luat in considerare. Presiunea nu este relevanta. Exista mai multe variante de pompe submersibile pe care le poti alege.
Pompa de foraj
Pompele submersibile pentru foraje sustin adancimi mari de aspiratie si sunt utilizate in locuinte pentru a furniza apa nepotabila toaletelor si masinilor de spalat, irigatiilor de gradina sau pentru un dispozitiv de curatare de inalta presiune. Acestea sunt mai lungi, realizate din otel inoxidabil si sustin o inaltime de evacuare mai mare. Presiunea si debitul necesare trebuie determinate cu precizie.
Pompa pentru colector de apa sau rezervor subteran
O pompa submersibila va permite sa udati gradina cu economii considerabile de apa daca este utilizata in interiorul unui colector de apa de ploaie, in aer liber sau subteran. O pompa de suprafata poate fi, de asemenea, utilizata, avand in vedere adancimea de aspiratie superficiala (desi este mai zgomotoasa). Debitul, presiunea si inaltimea de evacuare trebuie determinate cu precizie pentru ca sistemul de irigare sa functioneze optim.
Caracteristici si criterii
- calitatea apei pompate, care poate fi curata (impuritati ≤ 5 mm), incarcata (impuritati ≤ 20 mm) sau incarcata puternic (≥ 20 mm);
- inaltimea de evacuare,adica inaltimea in metri (m) dintre pompa scufundata si punctul de evacuare;
- lungimea furtunului de evacuare care conecteazapompa la punctul de evacuare (masurata in metri);
- adancimea de imersiune, corespunzatoare nivelului maxim al apei (m) suportat de pompa;
- presiunea de iesire dorita,daca pompa este conectata la echipamente care necesita o presiune de admisie definita in bare (B) (nu este utila pentru pompele al caror scop este golirea unui subsol, de exemplu);
- debitul dorit, fie pentru golirea unui subsol, fie pentru exploatarea oricarui echipament (irigare etc.) exprimat in litri/minut (l/min);
- temperatura lichidului pompat, exprimatain grade Celsius (°C);
- nivelul minim al apei, masurat in milimetri (mm), in principal pentru pompele de santina.
De asemenea, poate fi necesar:
- estimarea pierderilor de sarcina, in raport cu lungimea furtunului de evacuare (10 m = 1 B);
- se calculeaza inaltimea manometrica totala exprimata in MCA (metri de coloana de apa): insumare a aspiratiei + inaltimea de extractie + presiunea dorita la punctul de turnare (1 bar = 10 m) + pierderile de presiune.
Alte informatii despre pompele de apa
La fel ca atunci cand cumparati orice alt produs, trebuie sa luati in considerare cativa factori pentru a cumpara unul potrivit care functioneaza. Mai jos sunt cinci factori de luat in considerare atunci cand achizitionati o pompa de apa:
Debit
Aceasta este, in general, eficienta pompei de apa. Debitul se refera la timpul necesar unei pompe de apa pentru a pompa o cantitate specifica de apa masurata in cea mai mare parte in litri pe minut. Daca intentionati sa utilizati pompa de apa fie pentru santier, fie pentru ferme, ar trebui sa achizitionati una care are capacitatea de a pompa peste 2500 de litri de apa pe minut. Pe de alta parte, o pompa cu un debit cuprins intre 100 si 200 de litri pe minut este potrivita pentru orice uz casnic.
Dimensiunea orificiului de admisie
Majoritatea pompelor au o dimensiune de admisie cuprinsa intre 1 si 6 inci, dar in unele cazuri, poate fi mai mare. De asemenea, pompele de apa centrifuga functioneaza intr-un mod similar, adica aspirand apa de la intrare si descarcand-o prin supapa de iesire. In acest caz, cu cat dimensiunea unei supape de admisie este mai mare, cu atat pompa va putea pompa mai multa apa si cu atat mai repede va face treaba.
Cap si presiune maxima
Capul maxim al unei pompe de apa se refera la cea mai mare distanta din punct de vedere al inaltimii pe care pompa va putea sa o pompeze. De exemplu, daca cumparati o pompa de apa cu un cap maxim de 60 de metri, daca incercati sa pompati apa la niveluri mai mari decat acel, debitul va fi zero. In general, tipul de pompa pe care il alegeti ar trebui sa aiba un cap maxim mai mare decat inaltimea pe care intentionati sa o pompati cu apa.