In perioada de crestere, alimentatia are o importanta cruciala pentru sanatatea fizica, mentala si emotionala a copiilor. Ca sa nu mai vorbim despre comportamentul lor!
Sigur ca “ce anume ar trebui sa contina meniul unui copil” este un subiect destul de controversat in ultimii ani si uneori poate deveni chiar frustrant pentru multi dintre parinti. Pentru consilierii in materie de nutritie acesta este subiectul care ridica cele mai multe semne de intrebare din partea parintilor. Mamele, in primul rand, sunt cele care ajung la dezbateri intense pe aceasta tema.
Daca de-a lungul anilor nu ai reusit sa implementezi o serie de reguli alimentare pe care intreaga familie sa le respecte, dar ti-ai propus sa pornesti pe acest drum si cauti informatii despre cum sa iti hranesti cat mai sanatos copiii, esti in locul potrivit, desi calatoria nu va fi una scurta!
Sumar articol:
Junk Food-ul ne copleseste
E mai mult decat evident, inca de la primii pasi pe raioanele principale din supermarketuri sau hipermarketuri ca principalul target al marketingului alimentar sunt copiii. Reclamele deloc subtile pe care cei mici le vad toata ziua la TV si chiar inocentele jucarii din Happy Meal-ul de la McDonald’s incearca sa ne educe copiii despre nutritie.
Poate ca o sa par de moda veche, dar nu vreau nici in ruptul capului sa las un clown cu nasul rosu si pantofi gigantici sau un dinozaur verde sa imi invete copilul cum arata mancarea adevarata. Poate sa vina si cu felii de mar in mana… e tot marketing!
Obezitatea si diabetul de tip 2 – tot mai des intalnite in randul copiilor
De asemenea, nu este un secret pentru nimeni ca cifrele pentru obezitate si diabet de tip 2 au crescut vertiginos la copii, aceste boli aparand de la varste tot mai mici. E posibil oare sa existe o conexiune intre alimentatie si aceste boli? Poti fi sigur ca raspunsul e DA!
Desi multi parinti sunt de acord ca mancarea de baza precum proteinele sanatoase si legumele verzi sunt esentiale in alimentatia celor mici, problema nutritiei copilului este inca departe de a fi rezolvata.
Cand au de mers la meciul de fotbal, la repetitiile de la cor si se chinuie cu o viata sociala care ar reusi fara indoiala sa ameteasca un adult, majoritatea copiilor din ziua de azi (la fel ca mamele lor, desigur) pur si simplu nu prea ajunge acasa la orele de masa. Ritmul rapid de viata al copiilor nostri ne permite sa gasim mult mai usor justificari pentru mancarea cumparata de pe undeva din oras – fast food, junk food – chiar daca stim ca are zero nutrienti.
Mancarea ca recompensa
Un alt factor pe care l-am observat la multi copii este legatura dintre mancare si un fel anume de recompense. Inca de la varste foarte mici, oferim la zilele de nastere dulciuri, daca cei mici iau o nota buna la scoala ii scoatem la masa la mall, daca fac o fapta buna le luam inghetata, iar daca mananca sanatos le luam si desert (“mananca morcoviorii si iti ia mami si prajitura”… iti suna cunoscut?).
Pune laolalta factorii de mai sus cu faptul ca majoritatea copiilor, odata ce scapa de pranzurile de la scoala, golite de nutrienti, si ajung acasa seara, sunt prea obositi sa se mai bucure de beneficiile iesitului in aer liber la joaca, si in schimb pierd vremea in fata televizorului sau la jocuri video cu o gustare in fata.
Cu o lume intreaga impotriva sa, ce poate face o mama pentru care sanatatea este o prioritate?
Primul pas este sa stii ce ar trebui sa manance un copil si apoi vom ajunge si la cum sa faci sa introduci aceste produse in alimentatia sa.
Te-ar putea interesa si:
7 motive sa reduci consumul de zahar rafinat
9 alimente care dau dependenta
Ce trebuie sa manance un copil?
In tumultul vietii noastre de zi cu zi, e usor sa uitam cat de importanta este nutritia copiilor nostri. Asa cum spuneam, desi majoritatea parintilor sunt de acord ca legumele si proteinele sanatoase au o multime de beneficii, exista si alte teme care cauzeaza discutii nesfarsite:
– Lactatele sunt ok?
– E bine sa bea suc de fructe? Daca da, cat de mult?
– Zaharul in cantitati moderate este bun?
Exista cateva grupe alimentare esentiale in jurul carora sa construim dieta copiilor nostri
Si nu, nu arata deloc precum piramida alimentara pe care o stii!
Vestea buna este ca regula de baza pentru nutritia copiilor este simpla: cel mai simplu mod de a testa daca un copil ar trebui sau nu sa manance un anumit produs este sa determinam daca respectivul produs este un aliment sau nu.
Alimente vs non-alimente
Orice produs care poate sta 1 an pe un raft fara sa se descompuna, in mod cert nu este potrivit pentru copii. Incearca sa faci asta cu o salata si vezi ce se intampla!
Lista de non-alimente va include de asemenea si tot ce contine: grasimi hidrogenate (alune, soia, seminte de bumbac, vegetale, canola etc), MSG, sirop de porumb cu concentratie mare de fructoza, indulcitori artificiali si cereale procesate.
Asta elimina practic tot ce inseamna fast food, mancare care se pregateste la microunde, batoane “alimentare” si majoritatea bauturilor, in afara de apa.
Alimente sanatoase pentru copii
Daca nu te poti gandi decat la toate alimentele pe care nu vei mai putea sa le dai copiilor, nu iti face griji! Lista de alimente minunate pe care le poti include in dieta celor mici contine optiuni extrem de gustoase!
Urmatoarele alimente despre care vom vorbi sunt surse excelente pentru compusi nutritivi, pe care orice copil ar trebui sa ii consume in mod regulat.
1. Surse bune de proteine
Proteinele (aminoacizii) sunt folosite pentru fiecare functie din organism si sunt absolut vitale pentru noi, mai ales pentru copii ale caror oase si muschi sunt inca in formare.
Carnea sanatoasa, in mod special, ofera suficiente proteine de care copiii au nevoie pentru a creste adecvat (tofu nu are ce cauta aici!).
Am auzit multi parinti spunand ca cei mici nu mananca deloc carne rosie pentru ca nu le place. Aceiasi parinti s-au plans apoi ca au constatat carente de B12 la copiii lor.
Care sunt carnurile sanatoase?
In primul rand, ar trebui sa fie surse de proteine reale, netratate, fara chimicale. Deci nu nuggets de pui! In principiu, e ideal ca cei mici sa manance regulat – zilnic chiar – carne pura, organica de vita, pui, curcan si, in plus, oua. Toate acestea te vor face sa fii sigura ca necesarul de proteine al copilului tau este intrunit.
Proteine recomandate:
– vita hranita cu iarba
– gaini si alte pasari crescute liber
– organe din surse organice
– oua de la gaini crescute liber
– peste salbatic pescuit
– vanat salbatic
– unele conserve de carne si anumite variante de bacon sunt bune daca nu au nitrati/nitriti.
Proteine de evitat:
– carnuri procesate
– nuggets de pui
– mezeluri (cu nitrati)
– carne servita sub forma de mancare procesata (pizza, hamburger etc)
– orice sursa de proteine care nu e carne, precum nuggets-urile de soia
– vita, pui si peste crescute industrial.
Iti sugerez sa citesti si:
Proteine in alimentatie
Proteine alimentare: de origine animala sau vegetala?
Beneficiile consumului de peste
2. Legume si fructe
Poate ca ai remarcat ca le-am pus intr-o ordine inversa fata de cea cu care esti obisnuit (mananca fructe si legume!). Da, a fost intentionat!
Studiile au aratat ca, in general, in lume se mananca mai multe fructe decat legume, un trend care ar fi bine sa fie inversat. Desi fructele sunt minunate si au locul lor in alimentatia sanatoasa, legumele sunt chiar mai importante – si au mult mai putin zahar.
Desi fructele contin zahar natural, fructoza in cantitati mari, chiar si din fructe, poate fi daunatoare.
In plus, copiii vor alege in mod cert fructe in loc de legume daca le vei da voie sa aleaga, iar multi parinti vor fi fericiti sa faca aceasta concesie cata vreme copilul “mananca fructe si legume”.
Leguma cea mai consumata este cartoful, urmat de rosii (stii ce zic… cartofi prajiti si ketch-up suna cumva cunoscut?). In plus, multe dintre legumele de pe farfuria copiilor nu prea sunt deloc legume: porumb (o cereala de fapt), cartofi (un tubercul bogat in carbohidrati si sarac in elemente nutritive comparativ cu alte legume) si fasole (o leguminoasa).
Majoritatea copiilor primeste cea mai mare parte a “legumelor” din aportul de produse pe baza de rosii, cum ar fi ketch-up-ul sau sosul pentru paste.
In ciuda faptului ca toata lumea stie ca legumele si fructele reduc riscul aparitiei majoritatii bolilor, inca nu le consumam atat de mult pe cat ar trebui!
Vestea buna? Ca parinti, avem o influenta mult mai mare decat credem asupra dietei copiilor nostri.
Legume si fructe recomandate (in cantitati mari!)
- verdeturi organice cu frunze (spanac, salata, mix de verdeturi, kale, sfecla mangold, nap, gulie, mustar etc)
- fructe si legume colorate (ardei, rosii, ceapa, vinete, dovleci, morcovi, telina, broccoli, conopida, varza, castraveti, avocado, fructe de padure, banana, struguri etc)
- fructe si legume neobisnuite (praz, fenicul, bame, masline, anghinare, bok choy, varza de Bruxelles, legume de mare, sfecla, pastarnac, ridichii, sparanghel, gulii etc).
Legume si fructe pentru rasfat
Poate sa para o nebunie, insa majoritatea fructelor sunt gustari care ar trebui folosite doar ca un rasfat. Cand vine sezonul fructelor de padure e perfect sa le dai voie copiilor sa manance pe saturate, dar in timpul anului, legumele sunt pe primul loc inaintea fructelor, iar fructele trebuie sa fie doar un desert. Poti oferi fructe in loc de dulciuri! Copiii invata sa iubeasca dulceata naturala a fructelor si sa o prefere zaharului procesat.
Fructele cu continut mai mare de zahar, care ar trebui mancate cu moderatie sunt: merele, portocalele si alte citrice, pepenele galben, mango, papaya, perele, rodiile, piersicile si altele asemenea.
Fructele uscate – prune, stafide, caise, coacaze uscate – sunt si ele bogate in zahar si in general se pot oferi ca desert, sub forma de batoane energetice naturale.
Legume si fructe de evitat
Legumele prajite – cartofi prajiti, french fries, chipsuri, inele de ceapa, si alte “alimente”, chipsuri din fructe, gustari din fructe, sucuri de fructe, chiar si cele fara zahar adaugat, pentru ca in organism se comporta asemenea zaharului pur si nu se compara cu nutrientii din fructul in sine. De asemenea, este de evitat orice alt produs din fructe sau legume care are pe eticheta si alte ingrediente in afara de fructul in sine.
Incearca retete de casa, precum jeleuri sau rulouri din fructe reale daca ti se pare ca cei mici simt lipsa acestor gustari.
Despre consumul de legume si fructe poti citi si:
7 moduri de a manca mai multe legume sanatoase!
Fructe si legume de sezon: ce mancam toamna?
8 alimente pe care ar trebui sa le consumi zilnic
3. Grasimi sanatoase
Din pacate, trendul cu alimente sarace in grasimi din Statele Unite si care cucereste treptat toata lumea, se rasfrange si asupra copiilor. Avem tendinta sa mergem catre extreme dandu-i voie copilului sa manance fast food sau junk food, dar oferindu-le alternative sarace in grasimi despre care credem noi ca sunt sanatoase.
Desi unii parinti, cu cele mai bune intentii, restrictioneaza aportul de grasime din dieta copilului pentru a preveni excesul de kilograme, o dieta restrictiva in grasimi poate duce la probleme de sanatate, carente de vitamine si ADHD.
Grasimile alimentare duc vitaminele necesare A, D, E si K prin tesut si permit asimilarea lor. Laptele matern, considerat cel mai complet aliment pentru bebelusi si copii mici este compus peste 50% din grasimi totale si 40-50% grasimi saturate.
Nu e ciudat cum deodata cei mici trec de la un necesar dietetic cu atat de multa grasime la un regim alimentar mult mai sarac in grasimi alimentare?
Grasimile bune – esentiale pentru dezvoltarea creierului copiilor
O lipsa de grasimi alimentare necesare, mai ales grasimi saturate, poate determina reducerea invelisului de mielina, care acopera celulele din creierul copiilor, cauzand impulsuri necontrolate care se prezinta ca ADD sau ADHD.
Ar fi o schimbare de paradigma pentru multi din generatia noastra daca am inceta sa demonizam grasimile, insa pentru binele copiilor nostri, trebuie sa facem acest salt.
Copiii sub 14 ani, in mod deosebit, au nevoie de cantitati adecvate de grasime (inclusiv grasimi saturate), iar acest aport ar trebui sa reprezinte 30% din dieta lor totala.
Fii atent, desigur, cand alegi grasimile evita grasimile trans si pe cele precum uleiuri vegetale sau uleiuri hidrogenate.
Surse excelente de grasimi alimentare:
- cocos (crud sau sub forma de ulei, macinat, faina, lapte, unt… practic tot ce inseamna cocos este minunat)
- avocado, masline sau ulei de masline
- unt sau ghee (cata vreme este organic sau provenit de la animale hranite cu iarba)
- oua
- peste
- organe
- vanat
- nuci si seminte
- se recomanda, de asemenea, si suplimentarea cu Omega-3 si vitamine.
Surse de grasimi alimentare de evitat:
- uleiuri polinesaturate (lichide la temperatura camerei ca cele de alune, soia, canola, legume etc)
- uleiuri hidrogenate
- grasimi trans si orice alte forme industriale de ulei sau grasime (practic toate uleiurile si grasimile folosite in restaurante si in majoritatea alimentelor procesate).
Ai putea fi interesat si de:
Grasimi bune vs grasimi rele
Nuci caju, beneficiile unor fructe… aparte
Cum se mananca avocado: combinatii delicioase si surprinzatoare!
4. Lucruri de care copiii nu au nevoie
Poate ca te tot intrebi cand o sa ajung sa mentionez cerealele integrale si lactatele. Exact la categoria asta o sa le mentionez!
Pentru ca nici adultii si nici copiii nu au nevoie de ele!
In mod special sub forma procesata si pasteurizata, aceste doua grupe “alimentare” sunt responsabile pentru o multime de alergii ale copiilor si nu sunt nicidecum sursele superioare de nutrienti care avem uneori impresia ca sunt!
Studiile si experientele personale ale multor pasionati de nutritie demonstreaza ca toti copiii care nu pot manca unul dintre aceste produse din cauza diverselor tipuri de alergii primesc la fel de multi, daca nu si mai multi, nutrienti decat cei care le consuma regulat.
De ce nu sunt cerealele asa cum se spune?
Proteinele solubile in apa, asa cum este glutenul si lectina, prezente in cereale procesate pot afecta sistemul digestiv in timp, iar aceste particule pot trece prin intestinul subtire si pot ajunge in fluxul sanguin, unde sunt vazute ca agent patogen. Corpul creaza in consecinta un raspuns imun si asa se naste o alergie. Sa nu mai vorbim de faptul ca vei avea fecale in fluxul sangin!
Vestea buna aici este ca in multe cazuri, si mai ales la copii, corpul este capabil sa se trateze singur daca i se ofera mancare adevarata!
Chiar si cei care recomanda aportul de “cereale integrale sanatoase” pentru “fibre si nutrienti” vor recunoaste fara doar si poate ca legumele, fructele, carnea si grasimile sanatoase au un profil nutritiv mult mai bun.
Cerealele ar trebui sa fie doar o parte mica din dieta unui copil
Si daca tot ii dai sa manance cereale, ramai macar la cele integrale (orez, ovaz, etc) sau la alte surse de amidon cum ar fi quinoa (tehnic aceasta fiind o samanta).
Indraznesti lactate?
Problema lactatelor in dieta copiilor este una foarte controversata. Desi in unele familii parintii reusesc sa dea celor mici cantitati foarte mici de lactate si atunci numai raw, nepasteurizate, de la ferme organice, lactatele sunt un element de baza in dieta multor copii si chiar la recomandarea medicilor lor.
Statistic, copiii care au o dieta fara lactate, fie pentru ca asa aleg ei sau parintii, fie pentru ca sunt fortati de o alergie, primesc in continuare cantitati adecvate de calciu si alti nutrienti. Cu toate acestea, lactatele sunt principala sursa de grasimi alimentare pentru multi copii. In unele cazuri, desi lactatele nu sunt necesare, pana cand aceasta grasime este inlocuita cu surse mai sanatoase, eliminarea completa a lactatelor poate face mai mult rau decat bine.
Cum faci un copil mofturos sa manance mancare adevarata?
E greu si pentru adulti sa renunte la obiceiurile alimentare vechi si nesanatoase, daramite pentru un copil mofturos! Asadar, chiar si avand toate aceste informatii legate de ce anume sa le oferim copiilor in dieta, intrebarea care apare mereu este: cum sa faci ca aceste lucruri chiar sa ajunga in stomacul celor mici?!
Iata cateva sugestii practice pentru schimbare:
1. Fii decisa, in primul rand!
Cand vine vorba despre schimbari in dieta, trebuie sa pari increzatoare in tine si sa crezi tu, in primul rand, informatia pe care o transmiti copiilor. Cerceteaza, fa planuri pentru mese si decide-te sa faci aceasta schimbare pozitiva pentru familia ta.
2. Ia-o treptat, dar fii ferma!
Desi copiii tai nu vor face trecerea de la happy meal-uri la smoothie-uri de legume intr-o zi, ei se vor adapta totusi mai repede decat te astepti, si vor invata sa iubeasca alimentele sanatoase.
Incepe cu cantitati mici din alimentele noi pentru copiii tai
Pentru inceput, pune cate o bucatica mica din fiecare aliment nou pe farfuria copiilor tai. O bucata mica de pui, o frunza de spanac, o bucata de dovleac…
Spune-i copilului ca poate primi si mancarea lui obisnuita dupa ce mananca tot ceea ce i-ai pus initial in farfurie. In acest fel, copilul este motivat sa incerce mancaruri noi, dar cantitatea nu este atat de descurajanta incat sa refuze imediat si complet.
Chiar si cel mai mofturos copil va fi pana la urma de acord sa ia o bucata din alimentul pe care il uraste sau care ii este strain ca sa ajunga la alimentele care ii plac cu adevarat.
Dupa ce vei introduce astfel alimentele pentru o perioada, adauga treptat din ce in ce mai mult la fiecare masa, astfel incat dupa cateva luni copiii tai sa manance portii complete din toate mancarurile sanatoase despre care am vorbit mai sus.
Avertisment: Copiii te vor testa in primele zile!
E posibil chiar sa stea nemancati la o masa sau doua. Nu te alarma, ramai calma, nu ii forta, ci doar explica-le calm ca nu trebuie sa manance daca nu vor, dar ca mancarea pe care o au in fata este tot ce au la masa si ca altceva nu vor primi. Primele 3 zile sunt cele mai grele!
3. Lasa copiii sa decida daca si cand le e foame
Asta nu inseamna, fireste, ca nu trebuie sa pui limite sau ca ar trebui sa le permiti accesul la mancare 24 de ore din 24, 7 zile din 7, dar daca unui copil chiar nu ii este atat de foame (sau daca foloseste asta doar ca scuza sa nu manance alimente sanatoase) nu forta si nici nu recurge la junk food doar ca sa ii faci sa manance ceva.
Copiii se nasc cu o capacitate uimitoare de a sti cand le e foame si cand sa se opreasca din mancat atunci cand nu le mai e foame. Aceasta capacitate este deformata de compusii chimici din sistemul alimentar, dar revine imediat!
Ofera-i portii mici din fiecare tip de mancare
E bine sa realizezi, de asemenea, ca celor mici nu li se face foame intotdeauna la ora meselor si ca daca sari o masa ocazional nu le vei face rau, mai ales in timpul acestei ajustari. Acesta este un alt motiv pentru a servi portii mici din fiecare tip de mancare. Copilul va simti mai mult senzatia de foame si va sti cata mancare ii trebuie.
Daca unui copil i se face foame intre mese, da-i voie sa manance gustari sanatoase precum nuci, legume, fructe sau bucatele de carne.
4. Nu folosi mancarea ca recompensa
Acesta este un pas important pe care sa il faci cu cei mici.
In general recompensam totul – de la note bune, pana la comportament frumos si zile de nastere – cu mancare de orice fel, creand senzatia ca anumite mancaruri sunt asociate cu ceva special sau cu faptele bune pe care copiii le fac.
Desi mancatul este in mod cert o activitate sociala si familiala si multe evenimente importante implica si statul la masa, este important sa scapam de aceasta asociere intre mancare si sentimentul de implinire si de fericire.
Lasa ca masa de seara sa fie momentul de relationare si de creare a legaturilor de familie, iar celelalte lucruri rasplateste-le cu altceva in afara de mancare. Astfel, pot reprezenta recompense o iesire in familie, o plimbare cu bicicleta in parc, o carte noua, posibilitatea ca cel mic sa invite un prieten in vizita etc.
Daca renuntam sa mai asociem mancarea cu distractia si cu realizarile, vom reusi sa ne asiguram ca nu vom avea acasa un mic mancator emotional si ca ii vom oferi o fundatie solida si rationala pe care sa isi bazeze alegerile alimentare.
Iti recomand sa vezi si:
Masa in familie – un obicei care ne face mai sanatosi
5. Explica si implica
Copiii sunt mici creaturi extrem de inteligente, cu o capacitate de a invata mult mai rapid decat o putem face noi. Mult prea des le oferim explicatii hilare cand le vorbim despre ceva ce trebuie sa faca sau exageram explicatiile pe care le dam. “Haide, puiule, mananca doar o bucatica din broccoli-ul asta super delicios si o sa fii super puternic!”. Suna cunoscut?
Majoritatea copiilor raspund foarte bine la prezentarea calma si logica a unui aliment nou sau care nu le place.
Cand facem mare caz din a-i determina sa guste ceva, ei inteleg ca e imposibil sa fie atat de bun pe cat spunem, daca a fost necesar sa facem o poveste intreaga din prezentarea lui…
Pune-le mancarea pe farfurie, spune-le ce este si raspunde la orice intrebare pe care o au. Nu ii mitui si nu ii implora. E mancare sanatoasa, e buna pentru ei si are si gust bun. Trebuie sa manace. Punct!
Daca te intreaba, explica-le de ce mancarea respectiva este sanatoasa si spune-le ca alegerile alimentare bune inseamna un corp sanatos.
Gateste impreuna cu copii
Daca fac mofturi, ramai calma! Isi vor da seama pana la urma ca le plac multe din alimentele pe care le dadeau la o parte pentru paste sau cartofi prajiti si hamburgeri.
De asemenea, poti folosi asta ca sansa sa ii implici in bucatarie. E mult mai probabil ca cei mici sa manance mancaruri noi atunci cand au contribuit si ei la prepararea lor.
Alte articole interesante:
Secrete in bucatarie: combinatii perfecte de legume si condimente
Legume crude sau gatite? Depinde de legume
6. Lasa-i sa faca alegeri, dar sanatoase
Desi perioada de ajustare si de trecere la o dieta sanatoasa poate fi grea, nu e cazul sa devii un fanatic al alimentatiei. Cand este posibil, lasa copiii sa isi faca propriile alegeri cata vreme le pui in fata numai optiuni sanatoase. Nu numai ca se vor simti mai bine sa manance o mancare pe care ei singuri au ales-o, dar ii va ajuta si sa scape de impresia ca le-ai furat posibilitatea de a manca ce vor ei.
Copiii vor aprecia sa simta putin control asupra a ceea ce mananca
Cand vor invata sa manance sanatos, va insemna ca vor avea puterea de a intelege si de a face alegeri bune. Dar asta nu se va intampla daca nu ii lasi niciodata sa ia decizii.
Dupa 3-4 saptamani de alimentatie buna, poti chiar sa ii lasi sa aleaga si ceva nesanatos la o petrecere sau in vizita la un prieten. E posibil sa isi dea seama singuri ca nu se mai simt bine atunci cand mananca prostii, iar asta ii va ajuta sa aleaga mai bine pe viitor.
7. Schimbarea incepe cu tine
E posibil ca asta sa fie partea cea mai grea din trecerea la o alimentatie sanatoasa pentru copii! Multi dintre noi avem, inca din copilarie, diverse perceptii legate de anumite mancaruri si nu ne place nici noua ca adulti sa mancam multe legume.
In afara faptului ca alimentatia sanatoasa s-a dovedit a reduce riscul de aparitie a oricarei boli si afectiuni imaginabile, acum avem un motiv in plus, pentru ca o facem de dragul copiilor nostri.
Expertii in parenting sunt de acord ca cei mici se comporta mai putin cum li se spune si mai mult in functie de ceea ce observa in jur.
Daca te vad ca mananci in mod obisnuit legume si ca iti plac, vor incepe sa le aleaga si ei.
Daca te ajuta, incearca legume noi si gaseste moduri de a implica soiuri si culori diferite. Cu cat mancarea este mai atragatoare din punct de vedere vizual, cu atat e mai probabil ca ei (si chiar si tu) sa te bucuri de ea mai mult.
Ca un ultim resort, aminteste-ti ca poti face in asa fel incat sa iti placa orice mancare, daca o mananci destul de mult timp.
8. Fa din gatitul acasa o prioritate
Sigur ca asta e o misiune care poate fi extrem de dificila cand ai atat de multe angajamente si activitati, dar fara doar si poate acesta va fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru familia ta.
Nu numai ca in acest fel vei reusi sa petreci timp de calitate impreuna cu ei, dar sansele de a manca sanatos cresc drastic cand gatesti acasa. Ai optiunea de a utiliza ingrediente mai variate si de o calitate mai buna.
In plus, nu vei avea in fata un meniu cu optiuni nesanatoase care sa te tenteze, iar copiii vor vedea cum se pregateste mancarea.
Hotaraste-te sa faci asta si tine-te de treaba! Fa planuri reale, cauta o aplicatie cu retete de mancare sanatoasa si creaza un plan de meniu si liste de cumparaturi.
9. Permite-le sa vada de unde vine mancarea
Multi copii din ziua de azi cred ca mancarea vine de la supermarket. Multi dintre ei cresc fara sa stie de unde vine mancarea, unde cresc legumele si fructele, de unde provin carnea si ouale si toate celelalte alimente si cum ajung la ei. Daca ai posibilitatea, du copiii la o ferma sau la o piata si arata-le mancarea pe care o au zilnic pe farfurie!
Si mai bine, planteaza chiar tu o gradina daca ai spatiul necesar, si da-le voie sa te ajute. La fel ca si in cazul gatitului, e mult mai probabil sa manance ceva ce stiu ca au plantat singuri.
10. Parintele e responsabil pentru mancarea din casa
Ca in cele mai multe dintre cazuri, nu vei reusi sa faci trecerea la mancarea sanatoasa pana cand nu vei avea un factor declansator suficient de puternic pentru aceasta decizie. In general, acest factor este sa iti vezi propriul copil ca devine aproape dependent de mezeluri, crenwursti, Happy Meal si dulciuri, sa il vezi ca incepe sa se ingrase foarte mult si ca nu poate face sport, sa realizezi ca stramba tot mai mult din nas de cate ori incerci sa ii dai ceva sanatos sa manance.
Numai in acest moment vei sti ca ceva trebuie sa se schimbe. Iar schimbarea trebuie sa o faci tu, pentru ca tu esti adultul in casa!
Schimbarea stilului de alimentatie e decizia parintelui
Noi, parintii, ne exercitam autoritatea in atat de multe aspecte ale vietii copiilor nostri – ore de culcare, ore de stat in parc, spalat pe maini, spalat pe dinti, teme de la scoala, pedepse, etc – dar nu reusim sa fim autoritari si cand vine vorba de alimentatie, desi faptul ca se culca mai tarziu cu o jumatate de ora nu este nici pe departe la fel de daunator ca mancarea de proasta calitate.
Ponturi pentru o alimentatie sanatoasa
Iata, in concluzie, cateva sugestii care functioneaza de cele mai multe ori la copii mai mult sau mai putin mofturosi:
- Incepe sa apreciezi mancarea in primul rand pentru valoarea sa nutritiva si abia apoi ca mod de distractie. Asigura-te ca cea mai mare parte din dieta este hranitoare (carnuri sanatoase, legume, fructe, grasimi sanatoase) si minimizeaza aportul de alimente non-nutritive (biscuiti, cereale, sandwich-uri etc).
- Incepe pur si simplu sa servesti la masa mancare sanatoasa. Pune intai doar putin pe farfuria copiilor, dar cere-le sa manance tot, inainte de a manca orice altceva care le place mai mult. Daca nu le e foame sau nu vor sa manance, nu ii forta, dar nici nu le da alta mancare. Nu o sa moara de foame daca sar peste o masa pentru ca sunt mofturosi.
- Daca iti cer, explica-le ca gatesti mancare mai sanatoasa pentru a-i ajuta ca organismele lor sa fie mai puternice si creierul lor mai inteligent. Spune-le ca nu trebuie sa manance nimic, daca intr-adevar nu le e foame, dar ca nu vor avea alte optiuni.
- Invita-i sa te ajute cu pregatirea mesei, astfel incat sa se simta implicati in pregatirea retetelor sanatoase. Daca poti lasa-i si sa mearga cu tine la cumparaturi si sa aleaga fructe si legume colorate si sanatoase, astfel incat sa fie mai dispusi sa le incerce.
- Nu ii subestima. Vorbeste cu ei deschis despre motivul pentru care unele alimente sunt daunatoare si altele nu, si lasa-i sa isi faca propriile alegeri sanatoase uneori.
- Inceteaza sa mai simti ca cei mici au dreptul sa manance inghetata si snacksuri doar pentru ca sunt copii si tie ti-e mila de ei! In general copiii nostri sunt bombardati cu dulciuri si gustari nesanatoase de la cele mai mici varste. De la petreceri de zile de nastere, pana la gustarile din pauzele de la scoala si pana la formulele speciale dedicate copiilor.
Este un deserviciu urias pe care il facem copiilor nostri, pentru ca traim vremuri critice pentru sanatate, in general, iar noi incurajam formarea de obiceiuri alimentare proaste.
Iti recomand si aceste articole:
Varietatea: principiul de baza pentru o alimentatie sanatoasa
5 alimente care par sanatoase (dar nu sunt)
Cele mai sanatoase alimente din lume