Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt infecții care sunt transmise prin contactul sexual, fie el vaginal, anal sau oral. Pentru a preveni contactarea acestor infecții trebuie să evitați contactul sexual cu persoane care prezintă răni genitale, erupții cutanate, secreții sau alte simptome asemănătoare.
Una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală este herpesul genital, care rămâne în corp pentru totdeauna odată ce a fost dobândit. Afecțiunea este cauzată de virusul herpes simplex (HSV). HSV-2 este virusul care duce la herpes vaginal, iar HSV-1 afectează cavitatea bucală.
Iată câteva sfaturi importante pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală, printre care herpesul genital, sifilisul, Chlamydia, Gonoreea, HPV sau Tricomonaza.
Cum preveniți bolile cu transmitere sexuală
Pentru a evita bolile cu transmitere sexuală este recomandată folosirea prezervativului din latex de fiecare dată când întrețineți relații sexuale. Dacă folosiți un lubrifiant, atunci asigurați-vă că este pe bază de apă. Prezervativul nu protejează 100% împotriva prevenirii bolilor sau sarcinii, dar este extrem de eficient dacă este folosit corespunzător.
De asemenea, este important să evitați să împărțiți prosoapele sau lenjeria de corp cu alte persoane pentru a evita bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul genital. Totodată, este recomandat să vă spălați înainte și după ce ați întreținut relații intime cu partenerul.
Altă metodă de prevenție împotriva bolilor cu transmitere sexuală este să vă vaccinați împotriva Hepatitei B (va trebui să faceți o serie de trei injecții), dar și să realizați un test pentru HIV, în cazul în care prezentați simptomele unei boli cu transmitere sexuală.
Pentru a evita bolile cu transmitere sexuală va trebui să întrețineți relații sexuale cu un partener stabil, alături de care vă petreceți timpul zi de zi. Încercați să evitați sexul cu mai mulți parteneri, pentru că aceștia ar putea avea un istoric legat de bolile cu transmitere sexuală.