Departamentul pentru Agricultura al SUA analizeaza reziduurile daunatoare de pe fructe si legume, aparute in urma folosirii pesticidelor. Conform datelor de anul acesta, peste 65% din mostrele de fructe si legume analizate contineau aceste reziduuri. Asta inseamna ca produsele care nu sunt certificate drept organice sunt pline de chimicale daunatoare,
The Environmental Working Group publica un raport anual al celor mai curate si al celor mai infestate fructe si legume pe care le poti cumpara, avand drept scop educarea publicului larg cu privire la ce sa manance si ce nu. Lista neagra poarta numele de „Dirty Dozen” (duzina murdara).
In tabelul nr. 1 se afla fructele si legumele aflate pe „lista murdara”, iar in tabelul nr. 2 sunt listate fructele cel mai putin afectate, in general, de pesticide:
Nu trebuie sa pornim de la premisa ca cele din prima categorie nu trebuie spalate si curatate. Indiferent de grupa din care fac parte, toate fructele si legumele trebuie supuse acestei proceduri. Exista insa si tehnici care pot fi urmate in vederea curatarii acestora, pentru ca in final sa devina sigure din punct de vedere igienic. Sunt doua metode ieftine, folosind ingrediente pe care probabil le ai deja in bucatarie.
Doua tehnici pentru indepartarea pesticidelor de pe fructe si legume
Otet alb
Poti cumpara otet alb distilat la un pret accesibil de la orice magazin alimentar. Fa un amestec de apa si otet alb, apoi introdu produsele. Amestecul trebuie sa aiba o concentratie de 10% otet si 90% apa, iar fructele si legumele trebuie tinute aprox. 15 minute in acest lichid. Vei observa ca apa va ramane destul de murdara. Nu folosi insa aceasta metoda pentru capsuni si pentru fructe de padure! Pentru ca au pielea poroasa, pot imprumuta gustul otetului. Foloseste in schimb suc de lamaie.
Apa sarata
Aceasta metoda este chiar mai usoara. Amestecul trebuie sa fie 2% sare si 98% apa. Introdu fructele si legumele in amestecul rezultat pentru 15 minute.
Nu se poate afirma ca aceste doua metode ne vor ajuta sa scapam de toate pesticidele, mai ales ca unele fructe si legume sunt impregnate cu aceste substante toxice pana la fibra si seminte, insa vor indeparta majoritatea pesticidelor aflate la suprafata. Daca nu ai timp pentru a folosi aceasta metoda, poti folosi apa rece, dar spala fructele si legumele bine, sub jetul de apa.
Sursa: blogs.naturalnews.com