Cum si cand sa semanam rosiile?

0
(0)

Rosiile sunt una dintre cele mai cultivate legume din gradinile de legume, inclusiv pentru ca sunt printre cele mai folosite la masa. In dieta mediteraneana, rosiile sunt adesea consumate proaspete in salate, dar mai ales sunt indispensabile in bucataria romnesca sub forma de sos: pentru a condimenta pastele si pe pizza.

Aceasta leguma creste pe o planta solanacee care este destul de pretentioasa in ceea ce priveste nutrientii, temperatura si expunerea la soare. De aceea, este important sa stim cum sa semanam rosiile la momentul potrivit, astfel incat acestea sa gaseasca cel mai bun climat pentru a-si coace fructele.

Cand sa semanam rosiile

Momentul ideal pentru a semana rosiile este atunci cand temperatura este putin peste 20 de grade. Pentru a asigura o buna crestere a seminte de tomate Esenzi, este important sa ne asiguram ca acesta nu sufera niciodata de frig: prin urmare, evitati ca temperaturile sa scada sub 12 grade chiar si in timpul noptii. Acest lucru inseamna ca, daca am dori sa semanam rosii direct in camp, va trebui sa asteptam pana in aprilie, in unele zone chiar mai.

Cum se insamanteaza rosiile

Samanta de tomate este foarte mica: in fiecare gram de samanta exista aproximativ 300 de seminte, asa ca trebuie sa fie plasata superficial in sol si este mai bine sa se planteze mai multe seminte in fiecare ghiveci.

  • Semanatul in camp. Daca doriti sa puneti semintele direct in camp si sa evitati sa mutati planta, va trebui sa pregatiti un pat de seminte fin si nivelat, unde veti ingropa semintele la o adancime mica (aproximativ o jumatate de centimetru), dispuse in functie de schema de plantare aleasa. Plantarea acestei culturi in gradina de legume poate fi convenabila numai pentru cei care cresc in zone cu un climat foarte bland, unde este frig pe tot parcursul lunii martie, este mai bine sa folositi patul de seminte.
  • Insamantarea in ghiveci. Avantajul patului germinativ este posibilitatea de a devansa cu pana la doua luni perioada de insamantare, iar transplantarea rasadurilor care au germinat deja evita riscul de a lasa spatii goale in randurile din gradina de legume, in cazul in care unele seminte nu reusesc sa germineze. Aceasta leguma se insamanteaza in containere sau ghivece alveolate, care se umplu cu pamant adecvat pentru insamantare, eventual imbogatit cu humus de rame. Semintele se aseaza la suprafata si se acopera cu un strat de pamant, apoi se compacteaza usor prin presarea solului cu varful degetelor.

Indiferent daca se insamanteaza in aer liber sau in rasadnita, este important sa udati imediat, dar si in zilele urmatoare, zilnic: pana cand planta isi dezvolta sistemul radicular, nu trebuie sa ramana niciodata fara apa.

Patul de insamantare: pregatirea solului

Inainte de a semana rosiile in camp, solul trebuie pregatit astfel incat sa fie fertil si sa se dreneze bine. Metoda traditionala consta in a sapa bine, iar in cazul in care solul este foarte compact, este mai bine sa se repete lucrarea de doua sau trei ori, la o saptamana distanta. Sapa este utila pentru a sparge bulgarii si radacinile de buruieni, care vor trebui curatate cu grebla. Compostul sau gunoiul de grajd maturat trebuie incorporat prin batutul solului cu sapa, cel mai bine cu o luna inainte de semanat sau transplantare. Patul de insamantare se niveleaza cu o grebla de fier cu dinti fini, indepartand pietrele mari.

De ce recomanda specialistii consumul de salata?

Puteti oferi salatelor o doza suplimentara de antioxidanti facandu-va propriile sosuri de salata pe baza de ulei si incluzand ierburi puternice precum busuioc, patrunjel, cimbru , coriandru, marar, rozmarin , oregano , usturoi si lamaie. Alegeti combinatiile de plante preferate, amestecati cu un ulei sanatos plus suc de lamaie sau otet si asezonati dupa gust.

Aceasta salata sanatoasa include rucola, busuioc, cimbru, usturoi, rosii cherry si seminte de floarea soarelui.

Adaugarea de ierburi proaspete contribuie in mare masura la imbunatatirea nutritiei, deoarece multe sunt pline de vitamine si diferiti fitonutrienti. Deoarece aceste vitamine si fitonutrienti sunt produse atat de intens, sunt deosebit de dense din punct de vedere nutritional, ceea ce inseamna ca sunt termogenice si pot ajuta la cresterea naturala a metabolismului.

Florile comestibile precum aceste flori de Borage (Nasturtiums) pot adauga atat culoare, cat si beneficii pe baza de plante oricarei salate.

Usor de cultivat acasa, ierburile au multe proprietati pozitive care pot fi adaugate in pansamente sau presarate deasupra pentru un plus de aroma. De asemenea, nu va fie teama sa amestecati cateva flori comestibile  –  acestea ofera multe dintre aceleasi beneficii ca ierburile traditionale.

Adaugarea de germeni la salata este ca si cum ati alimenta cu turbo valoarea nutritiva a legumelor. Si, daca doriti legume proaspete si organice, acestea sunt usor de cultivat acasa si sunt, de asemenea, economice.

Unele dintre alegerile populare pentru incoltirea proprie provin dintr-o varietate de cereale, legume si nuci comune, cum ar fi:

  • Iarba de grau, care contine cantitati bune de vitamine B, C si E.
  • Lucerna, buna pentru vitaminele A, C si K, cu cantitati semnificative de fitoestrogeni.
  • Fasole mung, cu un numar bun de proteine, fibre si vitamine A si C.
  • Lastarii de mazare, bogati in vitaminele A si C, si acid folic din familia B, ofera unele dintre cele mai semnificative niveluri de proteine din familia mugurilor. Si, au gust de mazare de gradina.
  • Linte, deoarece mugurii contin peste 25% proteine.
  • Trifoi, bogat in izoflavone.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.