Utilizarea de folie Columnashop negre traditionale este in prezent eliminata treptat, iar antreprenorii pot alege alte alternative care sunt mai potrivite pentru situatii specifice.
Panza neagra, atunci cand este aplicata vara, are unele dezavantaje legate de supraincalzirea acesteia, care se transmite la suprafata solului acoperit, favorizand stresul termic al plantelor, in special in momentul transplantarii. Pe de alta parte, noile folii (pelicule foto-reflectorizante) mentin solul mai rece, deoarece o parte din radiatia incidenta este reflectata.
Pelicula (de obicei de culoare galbena, argintie sau alba), datorita reflexiei ridicate a radiatiei incidente, ramane mai rece, ceea ce favorizeaza fenomenul de condensare a apei sub pelicula. Acest comportament al peliculelor foto-reflectorizante garanteaza, pe langa efectul de mulcire, o stare termica mai favorabila si o economie considerabila de apa, deoarece apa, prin condensare, ramane la dispozitia plantelor pentru mai mult timp si nu se pierde prin gravitatie.
Colorat
Peliculele de mulcire foto-selectiva, adesea numite „colorate” si utilizate si pentru acoperisuri (tunnellone, greenhouse si tunnellino), au caracteristici optice care le permit sa incalzeasca sau sa raceasca solul (la nivelul radacinilor), in functie de tipul lor.
Cea rosie este deosebit de potrivita pentru transplanturile de rosii de iarna, in timp ce cel maro este folosit cu succes pentru toate celelalte transplanturi de iarna. Ambele folii, pe langa efectul lor de mulcire, au caracteristici optice care permit trecerea componentei IR a radiatiei solare care incalzeste solul.
Solul cald emite radiatii in infrarosu mediu, care sunt blocate de folie (atat maro, cat si rosu se comporta in acelasi mod), datorita proprietatilor lor spectrale, „capturand” efectiv caldura in solul insusi.
Acest mecanism favorizeaza cresterea temperaturii solului, evitand stresul daunator pentru plante cauzat de solurile reci, in special in timpul transplanturilor de iarna. Aceasta protectie are ca rezultat o mai buna inradacinare a plantelor.
Principiul fizic este foarte simplu si se bazeaza pe filtrarea radiatiei solare in sensul transmiterii sau reflectarii diferitelor componente electromagnetice care sosesc de la soare. Cu toate acestea, trebuie sa se acorde o mare atentie la alegere, deoarece in unele cazuri se pot intalni pe piata doar foi „colorate”, care deruteaza cumparatorii si reprezinta o simpla speculatie economica.
In total, exista patru tipuri diferite de folii de culori diferite: doua potrivite pentru iarna si doua pentru vara, toate capabile sa blocheze 96-97% din PAR si permeabile la IR. In ceea ce priveste peliculele de iarna, se poate alege intre cele rosii si cele maro. Principala caracteristica a acestor folii este ca sunt complet opace la radiatiile luminoase, ceea ce face posibila, odata instalate, prevenirea cresterii buruienilor si mentinerea umiditatii solului de la baza.
Tipuri disponibile: Neutru – Negru – Negru Alb – Negru Argintiu – Verde.
- Neutru: permite incalzirea solului si a sistemului radicular, imbunatatirea echilibrului hidric, a igienei si a curateniei fructelor.
- Negru: combaterea buruienilor, incalzirea partiala a solului si a radacinilor.
- Alb-negru: folie coextrudata, potrivita in special pentru culturile in camp deschis, cu mai putine arsuri ale plantelor si cerinte mai mici de irigare.
La cerere, aceste folii pot fi livrate perforate
- Grosimi de la 0,04 mm la 0,10 mm
- Latime de la cm 60 la cm 520
- Gauri de la diametrul cm 3, 6, 8, 10.
Cum a aparut conopida?
Conopida este una dintre mai multe legume din specia Brassica oleracea din genul Brassica , care face parte din familia Brassicaceae (sau mustar). Este o planta anuala care se reproduce prin seminte. De obicei, se mananca numai capul – carnea alba comestibila este uneori numita „cas” (cu un aspect similar cu casul de branza ).
Capul conopida este compus dintr-un meristem alb de inflorescenta . Capetele de conopida seamana cu cele din broccoli , care difera prin faptul ca au muguri florali ca portiune comestibila. Brassica oleracea include si broccoli ,Varza de Bruxelles , varza , guliul verde si varza varza , numite in mod colectiv culturi „cole”, desi sunt din diferite grupuri de soiuri .
Pliniu cel Batran a inclus cyma printre plantele cultivate pe care le-a descris in Istoria Naturala : „ Ex omnibus brassicae generibus suavissima est cyma ” („Din toate soiurile de varza, cea mai placuta gust este cyma ”). Descrierea lui Pliniu se refera probabil la capetele inflorite ale unui soi cultivat anterior de Brassica oleracea.
In Evul Mediu , formele timpurii de conopida au fost asociate cu insula Cipru , botanistii arabi din secolele al XII-lea si al XIII-lea Ibn al-‘Awwam si Ibn al-Baitar pretinzand ca originea sa este Cipru. Aceasta asociere a continuat in Europa de Vest, unde conopida era uneori cunoscuta sub denumirea de cipriota si a existat un comert extins in vestul Europei cu seminte de conopida din Cipru, sub conducatorii francezi Lusignan ai insulei, pana bine in secolul al XVI-lea. secol.
François Pierre La Varenne a angajat chouxfleurs in Le cuisinier françois. Au fost introdusi in Franta de la Genova in secolul al XVI-lea si sunt prezentate in Théatre de l’agriculture de Olivier de Serres ( 1600), ca cauli-fiori „cum ii spun italienii, care sunt inca destul de rare in Franta; ei ocupa un loc onorabil in gradina datorita delicatetii lor”, dar nu au aparut in mod obisnuit pe mese marete pana pe vremea lui Ludovic al XIV-lea . A fost introdus in India in 1822 de catre britanici.