Depenedenta de Facebook, aceasta boala grea…
Probabil ai vazut si tu circuland pe internet imagini ce sugerau dependenta de Facebook, ai zambit si ai trecut mai departe, convins fiind ca sunt doar exagerari. Ei bine… nu e chiar asa. Dependenta de Facebook este cat se poate de reala si poate fi explicata… cat se poate de simplu.
Dependenta de Facebook sau ce se petrece in mintea noastra
Atunci cand vedem o figura atragatoare (cum, de altfel, sunt foarte multe pe Facebook, fiecare alegandu-si cu atentie poza de profil), o cantitate mai mare de dopamina este eliberata in creier, la fel cum se intampla atunci cand mancam ceva bun, castigam bani sau… facem sex.
De asemenea, fiecare intamplare trista impartasita de cineva si fiecare poza emotionanta ne poate determina sa eliberam oxitocina, „hormonul iubirii” si astfel sa dam un Like pentru a mai dona x centi catre o cauza. Iar daca, pe langa toate acestea, primim comentarii dragute sau cineva da Share la o activitate de-a noastra, stima de sine creste instant, iar Facebook devine un mediu care ne inconjoara de iubire si buna dispozitie. Unul cat se poate de real, dat fiind faptul ca, nici in ziua de astazi, creierul nu poate distinge intru totul realitatea de imagini, atingand nivelul actual de dezvoltare cu mult inaintea aparitiei fotografiei.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Facebook este cel mai la indemana leac pentru singuratate. Cum poti fi singur daca in lista ta scrie cat se poate de clar ca ai zeci sau sute de prieteni?
Dependenta de Facebook si emotiile contagioase
Ai auzit vreodata despre „neuronii oglinda” ? Se pare ca acestia reprezinta o grupa aparte de celule nervoase cu un rol important in cunoasterea directa si automata a mediului inconjurator, fiind responsabili de intelegerea actiunilor si a intentiilor celorlalti, de sentimentul de empatie sau de imitatie. Cu alte cuvinte, acesti neuroni determina repetarea imediata a actiunilor altor persoane, adica un comportament de imitatie din partea noastra. Nu ti s-a intamplat niciodata sa priveste poza unei persoane fericite pe Facebook si sa te trezesti zambind?
In concluzie, dependenta de Facebook se explica prin faptul ca aceasta retea sociala ne ajuta sa ne simtim inconjurati de prieteni, apreciati, darnici… fericiti. Si chiar daca mediul este unul virtual, sentimentele pe care ni le declanseaza sunt cat se poate de reale…