Despre alimente minune, pe scurt
Le consumam zi de zi (sau asa ar trebui) fara a cunoaste cateva dintre proprietatile lor cheie. Vorbesc, desigur, despre alimente si despre impactul lor pentru sanatate. Iata, asadar, cateva dintre efectele extraordinare ale hranei naturale asupra organismului nostru:
– Rosiile diminueaza riscul de accident vascular cerebral, datorita continutului mare de licopen. Mai precis, un studiu publicat in Bottom Line Heath desfasurat pe 1.000 subiecti timp de 12 luni, a demonstrat faptul ca persoanele cu cel mai mare nivel de licopen, antioxidant puternic, prezentau un risc cu 59% mai mic de accident vascular cerebral fata de cele ale caror dieta era saraca in acest antioxidant;
– Uleiul de peste protejeaza vederea si sanatatea ochilor. Intr-un numar al revistei Well Being Journal a fost publicat un studiu conform caruia consumul de acizi grasi omega 3 reduce semnificativ riscul de degenerescenta maculara. De asemenea, acizii grasi omega 3 reduc apetitul, usurand efortul nostru de a da jos kilogramele in plus;
– Bananele contribuie la indepartarea depresiei: fiind o sursa minunata de triptofan, consumul de banane ne ajuta sa diminuam starile de agitatie, anxietate sau drepresie si creste puterea de concentrare;
– Ciupercile scad riscul de cancer la san: conform International Journal of Cancer, fameile care consuma des ciuperci (aproximativ 10g/ zi, adiica o ciuperca), prezinta un risc de dezvoltarea cancerului la san cu 64% mai mic;
– Pepenele rosu consumat frecvent reduce nivelul colesterolului rau, mentine arterele curate si previne aparitia bolilor cardiovasculare;
– Smochinele contin o cantitate mai mare de antioxidanti decat portocalele, strugurii, chiar si broccoli! Atentie, insa, la continutul caloric mare, si limiteaza-te la cateva smochine, preferabil dimineata, la micul dejun;
– Migdalele consumate frecvent (dar nu in cantitati mari deoarece contin un numar mare de calorii) incetinesc procesul de albire a parului! Mai mult, acestea intaresc firul de par si ii ofera un plus de stralucire, datorita continutului mare de vitamina E si acizi grasi omega 6.