Despre cresterea copiilor: cat de mult ii rasfatam?

0
(0)

despre cresterea copiilor

Despre cresterea copiilor… in lupta cu sentimentele parintesti

Atunci cand vine vorba despre cresterea copiilor, este foarte clar faptul ca nu exista o reteta ideala si ca… toti gresim , mai mult sau mai putin. Insa dragostea fara de margini pe care le-o purtam din momentul in care vin pe lume poate afecta viitorul lor ca adulti, pentru ca majoritatea parintilor din culturile occidentale fac eforturi supraomenesti de a-i feri pe cei mici de durere, de dezamagire, de esec pentru a deveni oameni puternici… insa rezultatul poate fi altul decat cel imaginat.

Asadar, cat de protectori ar trebui sa fim in relatie cu cei mici si cat de mult ar trebui sa ii rasfatam?

Cresterea copiilor, cu (prea multa) dragoste

Se pare ca parintii extraordinar de ingrijorati asupra stimei de sine a copilului nu ii lasa sa faca sarcini dificile, determinandu-l astfel pe cel mic ca, ajuns la maturitate, sa astepte foarte mult de la viata si sa nu dea nimic in schimb. Atunci cand copiii sunt laudati excesiv si li se spune clipa de clipa cat de speciali sunt, se poate intampla ca atat dorinta lor de a face eforturi, cat si aceea de a accepta provocari in viata sa se diminueaze considerabil si, odata cu ele… si sansele de reusita. Pe de alta parte, majoritatea copiilor care sunt descurajati dezvolta un sentiment de inferioritate si astfel nu-si mai afiseaza cunostintele, talentele, creativitatea, ajungand in timp sa isi piarda intreg potentialul.

Ceea ce trebuie sa facem, in calitate de parinti, este sa protejam stima de sine a celor mici dar, in acelasi timp, sa ii provocam sa devina din ce in ce mai buni. Desigur, nimic nu trebuie sa ne opreasca sa ii laudam, insa intotdeauna trebuie sa le dam de inteles ca pot face mult mai mult, ca pot realiza lucruri cu adevarat minunate si trebuie sa ii determinam si pe ei sa creada cu tarie acest lucru. Asadar, in loc sa ii ferim de diferite situatii sau sarcini din dorinta de a nu vedea sentimentul de dezamagire pe chipul lor, ar trebui sa ii incurajam sa accepte provocarile, sa invete sa piarda si sa tinda intotdeauna cat mai sus, pentru ca pot ajunge oriunde isi doresc, cu putina vointa.

Despre cresterea copiilor in adulti responsabili

despre cresterea copiilor
Copii trebuie sa experimenteze si emotii negative, chit ca vorbim despre frustrarea de a nu primi cutare jucarie sau de a nu se duce la culcare la ora dorita. A fi extrem de protectori sau de ingaduitori cu cei mici pentru a-i vedea in permanenta fericiti si multumiti nu este abordarea corecta pentru ca astfel, in loc sa devina responsabili, vor deveni aroganti sau, din contra, prea slabi… si cu greu vor reusi sa treaca peste incercarile vietii, fara a cunoaste notiunea de esec.

Tu ai trecut deja prin aceasta experienta? Cum i-ai crescut pe cei mici si ce sfaturi ne poti da in aceasta privinta?

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.