Efecte ale fumatului, dincolo de sanatatea fizica
Boli cardiovasculare, ale plamanilor, imbatranirea tenului, scaderea fertilitatii, periclitarea sanatatii orale, toate acestea sunt efecte ale fumatului bine cunoscute de noi toti, insa lista a fost completata de curand cu inca o urmare terifianta a acestei adictii: un declin cognitiv accelerat pentru barbatii de peste 45 de ani.
Cu alte cuvinte, un fumator la varsta de 50 ani poate prezenta un declin al capacitatilor mentale echivalent celui al unui nefumator la varta de 60 ani. Si inca ceva: se pare ca numarul de tigari fumate pe zi nu are nicio importanta, neexistand o diferenta semnificativa intre cei care fumeaza mult si cei care-si aprind doar cateva tigari pe zi.
Abilitati cognitive reduse, unul dintre principalele efecte ale fumatului
Conform unui studiu publicat in jurnalul Archives of General Psychiatry si citat de Healthland.time.com, realizat pe un numar de 7.236 de persoane de varsta mijlocie, atat de sex masculin, cat si de sex feminin, barbatii fumatori au inregistrat semnele unei imbaraniri cognitive cu 10 ani in plus fata de varsta lor reala, indiferent de starea generala de sanatate sau de nivelul educational. Studiul, care a durat 25 de ani, a vizat teste de memorie, de vocabular, de intelegere, de fluenta verbala si alte astfel de capacitati cognitive si, in mod surprinzator, efectul a fost vizibil doar in cazul barbatilor… insa acest lucru nu inseamna ca femeile se afla la adapost, ci poate fi pus pe seama numarului mai mic de femei participante si a bolilor care ii determina pe multi sa se retraga din astfel de studii de lunga durata.
Si totusi, exista si vesti bune: se pare ca cei care au renuntat la fumat cu cel putin 10 ani inainte de studiu nu au prezentat probleme cognitive, inregistrand, in unele cazuri, rezultate chiar mai bune decat cei care nu au fumat niciodata. Iata, un alt motiv sa ne lasam de acest viciu atat de periculos.
Imbatranirea cerebrala – printre cele mai infricosatoare efecte ale fumatului
Iar daca, in unele cazuri, mai putem aduce ameliorari sanatatii fizice, nu la fel de usor este sa ne recuperam capacitatile cognitive sau macar sa intarziem acest tip de imbatranire. Asadar, daca esti fumator, mai gandeste-te o data atunci cand iti aprinzi tigara, iar daca nu… atentioneaza-i pe cei dragi tie asupra riscului la care se expun cu fiecare fum inhalat.