Albinele… imposibil de suportat de catre unii dintre noi, dar absolut indispensabile pentru majoritatea oamenilor… Stiai ca albinele polenizeaza peste 30% din mancarea pe care o consumam? Insa dincolo de contributia lor la mentinerea in viata a culturilor, albinele produc mierea, acea substanta dulce si lipicioasa pe care o folosim in primul rand ca sirop natural.
Fagurele de miere, un ciorchine de celule hexagonale de ceara care umplu interiorul unui stup de albine, este extrem de nutritiv si plin de vitamine, iar valva starnita in jurul proprietatilor tamaduitoare ale fagurelui de miere nu este deloc o noutate, oamenii cunoscand si folosind fagurele de miere in scopuri vindecatoare de mii de ani.
Mierea este cel mai cunoscut si utilizat produs apicol. Cu proprietati medicinale miraculoase, ea este folosita in tratarea a numeroase afectiuni, de la cele mai comune, la cele mai grave (pentru mai multe informatii despre beneficiile mierii de albine, click aici). Putina lume stie insa, cat de eficiente sunt tratamentele cu produse apicole mai putin populare, cum ar fi fagurele de miere, un alt produs minune al stupului, care poseda calitati terapeutice uimitoare.
Sumar articol:
Fagure de miere- un produs apicol cu proprietati uimitoare
Apicultura a fost practicata inca din secolul al VII-lea, i. Hr. La origine, mierea era un produs foarte rar intalnit, motiv pentru care numai zeii si animalele sacre se puteau infrupta din dulceata mierii de albine.
Despre proprietatile sale medicinale au scris inca din Antichitate autori precum: Aristotel, Hipocrate, Dioscoride, care au acordat o deosebita atentie studiului efectelor tamaduitoare ale mierii de albine.
Din cele mai vechi tipuri, oamenii au folosit fagurii de miere pentru a se trata pe cale naturala de o gama larga de afectiuni. Astfel, acest produs minune al stupului a fost folosit dintotdeauna cu succes in:
- tratarea racelilor;
- combaterea afectiunilor ficatului, rinichilor, stomacului;
- ameliorarea starilor de covalescenta;
- tratarea paradontitei;
Compozitia fagurilor de miere este foarte complexa. Ei contin mai multe produse apicole in forma lor cea mai pura: miere, polen, propolis si ceara, motiv pentru care aduc organismului numeroase beneficii.
Fagure de miere: cum se administreaza?
Fagurele de miere se mesteca.
Mierea din fagure contine proprietati superioare, avand un aport mare de vitamine, mai ales vitamina A si retinol, precum si alte substante active care prin masticatie se transfera in organismul nostru.
Fagurele de miere: 12 beneficii esentiale
Consumul de fagure de miere in cantitati mici, dar regulat, iti va ameliora starea de sanatate. Iata mai jos cele mai importante 10 beneficii pe care fagurele de miere le poate avea pentru sanatatea ta.
1. Curata si dezinfecteaza cavitatea bucala
Fagurele de miere este un dezinfectant important al cavitatii bucale, vindecand gingiile inflamate si contribuind la eliminarea tartrului. In acest sens, este recomandata mestecarea de fagure de miere timp de 7 zile, iar rezultatele vor vorbi de la sine.
2. Contribuie la tratarea racelilor, tusei si durerilor de gat
Mierea cruda este considerata un tratament natural pentru tuse si/sau raceli. Se crede ca prin consistenta sa groasa ea formeaza un film protector in gat. Studiile au aratat ca mestecarea de fagure de miere contribuie la deblocarea cailor aeriene la nivelul esofagului, iar beneficiile antibacteriene ale fagurelui de miere curata caile respiratorii, un ajutor excelent pentru tratarea racelilor. Mesteca fagure de miere in fiecare zi, timp de o ora. Ceara rezultata dupa masticatie poate fi inghitita sau aruncata.
3. Intareste imunitatea
Consumul acestei gustari dulci poate da sistemului imunitar un impuls binemeritat. Mierea in forma sa cea mai pura si mai cruda are capacitatea de a sprijini sistemul imunitar. Motivul rezida in faptul ca nectarul din flori contine polifenoli, substante fitochimice din plante.
In afara de asta, exista probiotice in laptisorul de matca produs in stupul de albine.
Pentru intarirea imunitatii inainte de sezonul rece, si nu numai, mesteca fagure 30 de minute in fiecare zi, timp de o luna, maxim de doua ori pe an. (Mai incearca si miere infuzata cu usturoi pentru o imunitate de fier!)
4. Amelioreaza bolile cailor respiratorii
Bolile cailor respiratorii sunt in general asociate cu tulburari de metabolism si cu lipsa unor nutrienti. Fagurele de miere va completa carenta de vitamine si minerale din organism.
5. Continut mare de vitamine, enzime, polen si antioxidanti
Unul dintre cele mai importante beeficii ale consumului de fagure de miere este contributia la intarirea sistemului imunitar si aportul mare de nutrienti pentru organism. Potrivit USDA, printre vitaminele si mineralele naturale din mierea cruda se numara calciul, fierul, magneziul, zincul si multe altele. Mierea cruda mai contine, de asemenea, si vitaminele C, B6 si B12, A, E si D.
6. Celulele de miere ale fagurelui contin nutrienti esentiali
Cand vine direct de pe peretii fagurelui, mierea cruda este in cea mai pura si mai nutritiva forma a sa, pentru ca este obtinuta direct de la sursa. Acesta este un avantaj pe care mierea lichida nu il poate oferi! Mierea indepartata de pe fagure este expusa aerului, si atrage apa din atmosfera, diluandu-se astfel si capatand diferente semnificative in ceea ce priveste valoarea nutritiva.
7. Antioxidantii din fagure pot sustine sanatatea inimii
Pentru ca mierea cruda este o sursa bogata de fenoli si alti compusi antioxidanti, ea este asociata cu un risc redus de boli de inima. Antioxidantii pot proteja, de asemenea, corpul de degradarea celulara cauzata de radicalii liberi.
8. Favorizeaza metabolizarea glucozei
Alimentarea adecvata a ficatului este esentiala pentru metabolizarea optima a glucozei in timpul somnului si sportului. Mierea cruda este combustibilul ideal pentru ficat, datorita raportului sau excelent intre fructoza si glucoza. Fructoza deblocheaza enzima din nucleul celular din ficat, necesara pentru includerea glucozei in glicogen (forma in care zaharul este stocat in ficat si in celulele musculare).
Un depozit adecvat de glicogen in ficat este esential pentru alimentarea creierului cu combustibil atunci cand dormim sau in timpul exercitiului fizic prelungit. Atunci cand depozitele de glicogem sunt insuficiente, creierul declanseaza eliberarea de hormoni ai stresului – adrenalina si cortizol – pentru a transforma proteina musculara in glucoza. Iar stresul metabolic repetat duce in timp la un metabolism dezechilibrat al glucozei, rezistenta la insulina, diabet si un risc crescut de boli cardiovasculare si obezitate.
9. Contribuie la protejarea ficatului
Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Corean de Medicina Interna, fagurele de miere poate contribui la normalizarea functionarii ficatului si poate ameliora simptomele bolii ficatului gras.
10. Reprezinta o alternativa pentru alti indulcitori artificiali
Mierea cruda din fagurele de miere este o alternativa eficienta si delicioasa, dulce, nealterata si neprocesata, pentru zaharurile rafinate si pentru indulcitorii artificiali.
11. Amplifica energia in mod natural
Datorita vitaminelor, mineralelor si zaharurilor naturale din fagurele de miere, vei avea parte de un impuls de energie complet natural. Mierea cruda are un continut mare de carbohidrati, care sunt o sursa excelenta de energie naturala – mai ales inainte de sport! Numerosi sportivi sunt constienti de efectul pe care mierea il are asupra imbunatatirii performantei lor sportive. Aceste efecte sunt determinate de polenuri, vitamine, proteine si zahahuri naturale, care se gasesc numai in fagurele de miere, care confera cea mai buna balanta intre carbohidrati simpli si energie.
12. Favorizeaza un somn mai bun
Fagurele de miere sustine somnul de calitate printr-un echilibru adecvat al zaharurilor pentru ficat si contribuie la producerea hormonilor necesari pentru obtinerea unui somn mai bun. La fel ca si zaharul, el produce o crestere a nivelului de insulina si declanseaza secretia de serotonina, hormonul responsabil pentru imbunatatirea starii de spirit.
Consumul de fagure de miere in forma sa cea mai cruda ofera o gama foarte larga de beneficii surprinzatoare. Nectarul dulce este de mult timp un produs foarte apreciat ca indulcitor natural, tratament natural, si multe altele. Exista suficiente dovezi stiintifice care sustin aceste beneficii. Asa ca data viitoare cand ti-e pofta de o gustare dulce, ia o bucata de fagure si bucura-te de beneficiile excelente pe care acesta le are pentru corpul tau!
Dar in afara de mierea de albine si fagurele de miere, mai exista o sumedenie de produse apicole la fel de bogate in nutrienti esentiali pentru refacerea si mentinerea sanatatii organismului:
Polen
Polenul este un aliment complex si complet: contine 22 de aminoacizi, 27 de minerale, toate vitaminele, grasimi, proteine, precum si carbohidrati.
Polenul este un adjuvant in tratamentul sinuzitei, ajuta la reglarea tranzitului intestinal, intareste imunitatea si scade nivelul colesterolului rau.
Propolis
Propolisul este substanta lipicioasa care se gaseste in coaja si mugurii plopilor si coniferelor. El inhiba inmultirea bacteriilor din organism si intareste sistemul imunitar.
Propolisul poate fi eficient in ameliorarea afectiunilor de la nivelul pielii, cum ar fi herpesul sau acneea, avand proprietati antifungice si antiseptice.
De asemenea, in afara de sulf, propolisul contine toate mineralele de care organismul are nevoie si toate vitaminele cunoscute, cu exceptia vitaminei K.
Laptisor de matca
Laptisorul de matca este substanta secretata de albine pentru a hrani regina si larvele de albine. Contine vitamina A, C, D, E, o multime de saruri minerale, enzime si aminoacizi. Este un energizant natural, regleaza nivelul hormonal si poate reduce colesterolul rau. De asemenea, este foarte indicat femeilor idupa nastere, pentru ca elimina oboseala si sprijina reglarea hormonilor.
Venin de albine
Veninul de albine este folosit in tratarea unor afectiuni precum: astmul bronsic, artrita, reumatismul sau hipertensiunea. De asemenea, studii desfasurate la Universitatea Oxford au demonstrat ca veninul de albine are proprietati analgezice, reducand sau eliminand durerea.
Atentie! Pentru a nu va periclita sanatatea, folositi produsele apicole numai dupa ce ati consultat medicul.
Tu consumi fagure de miere? 🙂
Surse:
https://www.doarnatural.ro/fagure-de-miere-beneficii-uimitoare-de-care-nu-stiai/
https://passthehoney.com/blogs/the-buzz/10-benefits-of-eating-raw-honeycomb
Bună ziua! Eu sunt Karla și am 10 ani, 150 de centimetri și 36 kg. Din cauza antrenamentului dvs., am slabit intr-o lună până la 25!!!! Aprox. 11 kg., într-o lună! Vă mulțumesc!