Fructele si legumele se numara printre cele mai sanatoase alimente pe care le poti manca. Fiecare dintre ele are un continut generos de vitamine, minerale si antioxidanti, elemente cheie pentru o buna functionare a organismului.
Stim cu totii ca este recomandat sa mancam cat mai multe fructe si legume proaspete, insa produsele proaspete nu sunt mereu disponibile. Astfel, variantele congelate sunt intotdeauna o alternativa la indemana.
Chiar daca valoarea lor nutritionala poate sa difere, asta nu inseamna in mod cert ca fructele si legumele proaspete sunt mult superioare celor congelate. Desi aceasta pare sa fie convingerea celor mai multi oameni.
Sumar articol:
Fructe si legume proaspete VS. congelate
Foarte multe fructe si legume proaspete care urmeaza sa fie comercializate sunt culese inainte de a fi complet coapte. Astfel, se pot coace si in timpul transportului. Dar, din cauza faptului ca procesul de crestere este intrerupt, ele nu vor contine o gama completa de vitamine, minerale si antioxidanti naturali.
De regula, poate dura de la 3 zile pana la cateva saptamani pana cand fructele si legumele ajung la un centru de distributie. In timpul transportului, produsele proaspete sunt in general pastrate intr-o atmosfera refrigerata, controlata si sunt tratate cu diferite substante chimice astfel incat sa nu se altereze.
Odata ajunse, sa zicem, in supermarket, fructele si legumele proaspete pot ramane la raft pana la 3 zile pana sa fie cumparate, iar dupa cumparare pot fi depozitate pana la inca 7 zile inainte de a fi consumate.
In concluzie, fructele si legumele, despre care credem ca sunt proaspete, sunt culese adesea inainte de a fi complet coapte. In plus, transportul si depozitarea pot dura de la 3 zile pana la cateva luni in cazul unora dintre ele.
Fructe si legume congelate
Fructele si legumele care urmeaza sa fie congelate sunt, de regula, culese la maturitate, cand au cel mai mare continut nutritiv. Odata recoltate, ele sunt spalate, taiate, oparite, congelate si ambalate in decurs de cateva ore de la recoltare.
Fructele si legumele congelate pot fi tratate cu acid ascorbic, o forma de vitamina C, sau li se poate adauga zahar. De obicei, nu sunt adaugate substante chimice inainte de congelare.
Asadar, fructele si legumele congelate se culeg cand sunt coapte in intregime si sunt spalate, taiate, ambalate si congelate in decurs de cateva ore de la recoltare.
Unele vitamine se pierd in timpul procesarii alimentelor care urmeaza sa fie congelate
Congelarea ajuta la pastrarea continutului de nutrienti din fructe si legume. Cu toate acestea, unii dintre ei incep sa se descompuna atunci cand fructele si legumele congelate sunt depozitate timp de mai mult de un an.
Alti nutrienti se pierd in timpul oparirii legumelor, proces care consta in cateva minute de fierbere. Acesta are ca scop prevenirea pierderii culorii, texturii si gustului fructelor si legumelor. Din nefericire, se pierde si din cantitatea de vitamina B sau C in timpul acestei etape.
Fructele, pe de alta parte, nu trec prin procesul de fierbere. Asadar, ele isi conserva mai bine vitaminele si mineralele chiar daca sunt congelate.
Masura in care legumele isi pierd din nutrienti variaza in functie de tipul legumelor si de durata procesului de fierbere.
Un studiu a demonstrat ca fierberea inainte de congelare reduce activitatea antioxidantilor solubili in apa cu pana la 30% la mazare si 50% la spanac, de exemplu. Cu toate acestea, nivelul de antioxidanti ramane constant in timpul depozitarii legumelor la temperaturi de -20°C.
Unele cercetari sugereaza, de asemenea, ca fructele si legumele congelate isi pot mentine activitatea antioxidanta in ciuda pierderii din continutul de vitamine solubile in apa.
In concluzie, procesul de fierbere prealabil congelarii legumelor are ca rezultat o pierdere a antioxidantilor, vitamina B si C. Cu toate acestea, nivelurile de nutrienti raman stabile dupa congelare.
Atat nutrientii din fructe si legume proaspete, cat si cei din fructele si legumele congelate scad in timpul depozitarii.
La scurt timp dupa recoltare, fructele si legumele proaspete pierd din cantitatea de apa continuta. Drept urmare, posibilitatea de alterare creste, iar valorile nutritive scad.
Unele studii au identificat o scadere a continutului de nutrienti din fructele si legumele proaspete dupa 3 zile de depozitare la frigider. Cantitatea de nutrienti a ajuns la un nivel mai mic decat in cazul fructelor si legumelor congelate.
Mai mult decat atat, cantitatea de vitamina C din legume proaspete incepe sa scada imediat dupa recoltare si continua in timpul depozitarii.
De exemplu, pastaile verzi pierd un procent de 51% din cantitatea de vitamina C in primele 24-48 de ore de la recoltare.
Dar, chiar daca nivelul de vitamina C scade in timpul depozitarii, cantitatea unor antioxidanti, cum ar fi fenoli si carotenoizi, poate creste. Este valabil mai ales in cazul fructelor si se datoreaza procesului de coacere care continua dupa recoltare.
Asadar, nivelul unora dintre vitamine si antioxidanti incepe sa scada impediat dupa recoltare. Prim urmare, este mai bine sa consumam fructele si legumele proaspete cat de repede posibil si sa nu le pastram la frigider sau la temperatura camerei timp indelungat.
Fructe si legume proaspete VS. congelate – care sunt mai nutritive?
Rezultatele studiilor care au comparat continutul de nutrienti al produselor congelate si proaspete variaza. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele studii utilizeaza produse proaspat recoltate, ceea ce elimina efectele timpului indelungat de transport si depozitare. Alte studii, pe de alta parte, folosesc fructele si legumele din supermarket.
In general, datele sugereaza ca prin inghetare pot fi conservate valorile nutritive ale fructelor si legumelor. In plus, s-a observat ca, de fapt, continutul nutritional al fructelor si legumelor proaspate si al celor congelate este similar.
Desi unele studii au descoperit o scadere a cantitatii de nutrienti din unele produse congelate, aceste modificari sunt destul de mici.
In plus, cantitatea de vitamina A, carotenoide, vitamine E, minerale si fibre sunt similare in produsele proaspete si congelate. In general, acestea nu sunt afectate de procesul de fierbere.
Studiile care au comparat fructele si legumele proaspete din supermarketuri cu soiurile congelate au ajuns la concluzia ca alimente precum mazare, fasole verde, morcovi, spanac si broccoli au activitate antioxidanta si continut de nutrienti similare.
In concluzie, fructele si legumele congelate sunt similare cu cele proaspete din punctul de vedere al valorii nutritionale. Atunci cand se constanta o scadere in cantitatea de nutrienti din produsele congelate aceasta este, de obicei, mica.
Fructele si legumele congelate pot contine mai multa vitamina C
Chiar daca este greu de crezut, unele fructe si legume congelate pot contine anumiti nutrienti in cantitati mai mari.
Acest lucru este cel mai frecvent observat in studiile care compara produsele congelate cu cele proaspete care au fost depozitate in casele oamenilor timp de cateva zile.
De exemplu, mazarea congelata sau spanacul poate avea mai multa vitamina C decat mazarea sau spanacul proaspat cumparat de la supermarket si care a mai fost depozitat si acasa cateva zile.
Pentru unele fructe congelarea a dus la o conservare excelenta a nivelului de vitaminei C, comparativ cu aceleasi soiuri de fructe proaspete.
Asadar, se pare ca fructele si legumele congelate contin o cantitate mai mare de vitamina C, comparativ cu alimentele cumparate din supermarket si depozitate pentru o scurta perioada si in casele oamenilor.
Fructe si legume proaspete VS. congelate – Concluzia?
Proaspete cu adevarat sunt numai fructele si legume culese din propria gradina. Acestea contin vitamine si minerale de cea mai inalta calitate.
Daca obisnuiesti sa cumperi fructele si legumele din supermarketuri, alternativele lor congelate ar putea fi egale sau, in unele cazuri, chiar superioare in ceea ce priveste cantitatea de nutrienti continuta.
In fine, fructele si legumele congelate sunt o alegere convenabila, o alternativa viabila produselor proaspete. Cu toate acestea, este recomandat sa consumi atat proaspat, cat si congelat. Astfel, sansele sunt mai mari sa-ti asiguri toata gama necesara de nutrienti.
Sursa: https://authoritynutrition.com