Gandurile pot modifica genele? Cercetatorii au demonstrat ca da!

5
(1)

gandurile pot modifica genele

Nu stiu daca tu ai practicat vreodata tehnici de meditatie, insa descoperirile recente ale oamenilor de stiinta s-ar putea sa te convinga s-o faci. Gandurile pot modifica genele! Sau cel putin, asa au demonstrat cercetatorii.

Gandurile pot modifica genele: o schimbare de paradigma in epigenetica?

ADN-ul contine toate instructiunile necesare organismului pentru a se dezvolta, trai si reproduce. Aceste instructiuni se regasesc in interiorul fiecarei celule si sunt transmise generatiilor urmatoare. ADN-ul este, asadar, mostenirea primita de oricare organism viu.

Mult timp s-a crezut in determinismul genetic, o teorie conform careia ADN-ul este prestabilit, precum o harta a destinului, si niciun factor de mediu intern sau extern nu poate interveni asupra lui. Insa aceasta teorie a devenit lacunara si defectuoasa o data cu aparitia epigeneticii: ramura conceputala a biologiei care se ocupa cu studiul interactiunii dintre gene si mediul inconjurator. Conform acestei discipline, orice organism viu care prezinta ADN nu este in totalitate victima fatalitatii. ADN-ul, de fapt, reactioneaza si in functie de diferite conditii de mediu.

gandurile pot modifica genele epigenetica

Importanta epigeneticii a fost recunoscuta abia in 1950, cand s-a ajuns la concluzia ca suntem, deopotriva, produsul codului genetic si al mediului in care traim. Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca inclusiv gandurile pot modifica genele.

Meditatia si efectele impresionante asupra genelor descoperite de cercetatori

gandurile pot modifica genele meditatia si efectele ei

In 2013, cercetatori din Wisconsin, Spania si Franta au studiat schimbarile produse la nivel molecular in corpul persoanelor care au practicat o anumita tehnica de meditatie, mindfulness. Oamenii de stiinta au comparat doua grupuri care practicau meditatia mindfulness: un grup experimentat si unul incepator. Rezultatele au fost impresionante! Dupa 8 ore de meditatie, subiectii prezentau diferente la nivel molecular si genetic, cum ar fi o scadere semnificativa a genelor responsabile de afectiuni inflamatorii.
Asadar, cercetarea indica faptul ca dinamica genelor poate fi imbunatatita de calmul psihic.

Dr. Bruce Lipton spune ca activitatea genelor noastre se modifica zilnic. Daca procesele chimice din organism reflecta perceptiile fiecarui individ si sistemul nervos citeste si interpreteaza mediul inconjurator, atunci destinul este in mainile noastre. Tot ce trebuie sa faci este sa inveti sa-ti transformi gandurile, astfel incat ele sa lucreze in favoarea ta.

Din pacate, gandirea pozitiva nu este totul! Gandurile pozitive vin din constient, pe care il poti controla, pe cand cele negative sunt adanc inradacinate in subconstient, asupra caruia nu avem control. Asadar, cum putem obtine control asupra gandurilor, astfel incat sa ne putem modifica genele in favoarea noastra?

Meditatia: arta prin care gandurile pot modifica genele

Daca in teorie lucrurile par simple, in practica ele se complica. Pentru a-ti modifica intr-adevar genele, trebuie intai sa inveti cum sa-ti controlezi gandurile, un lucru nu tocmai usor, mai ales pentru cei care nu au avut pana acum tangente cu tehnici de meditatie.

gandurile pot modifica genele meditatia

Meditatia este o practica mai veche de 5000 de ani si a fost corelata cu diferite religii, de-a lungul timpului. In acceptiunea orientala, de pilda, mai ales in filosofia Zen, meditatia semnifica o stare a mentalului care este eliberat de orice continut. Numai asa poate fi accesat subconstientul si numai asa iti poti intelege gandurile in profunzime. In Occident, meditatia era folosita adesea pentru a transcende, pentru a cunoaste divinitatea si, de asemenea, pentru echilibrarea mintii.

Daca gandurile sunt calea spre o viata mai buna, spre o minte mai linistita si un corp mai sanatos, atunci trebuie sa patrundem pe taramul lor: subconstientul, iar calea spre acesta este meditatia.

Studiul despre care va vorbeam a fost intreprins asupra unui grup practicant de meditatie mindfulness, si sa demonstrat ca are efecte impresionante de inhibare a genelor responsabile de afectiunile inflamatorii.

Meditatia mindfulness face parte din practica spirituala a Budhismului si este practicata pentru autonstientizare si pace interioara.

Cum se practica?

1. Ai nevoie de un loc linistit, ferit de distrageri, unde nu vei fi intrerupt.

2. Capul, gatul si spatele trebuie sa fie aliniate, intr-o pozitie dreapta. Corpul trebuie sa fie in totalitate relaxat, iar ochii ii poti tine inchisi sau deschisi, in functie de cum iti este mai usor.

3. Elibereaza-ti mintea de orice gand sau emotie. Cel mai probabil nu vei reusi de la prima incercare, dar trebuie sa continui sa exersezi pana cand vei invata cum sa-ti controlezi mintea si sa reduci la taceri pana si dialogul cu sinele tau interior.

Aceasta tehnica de meditatie te invata cum sa fii in prezent si sa reduci gandurile care nu iti dau pace, la tacere. In definitiv, mintea este cel mai aprig camp de lupta. Invata pacea prin meditatie si vei observa cum viata si sanatatea ta se vor imbunatati.

Sursa articol: www.tunedbody.com

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.