Esti vegan sau ai intoleranta la gluten? Atunci hrisca este ceea ce ai nevoie in dieta! Nu numai ca este una dintre cele mai pretioase surse de proteina vegetala, dar este si foarte bogata in vitamine, minerale si acizi grasi esentiali. Pentru cei care ar putea fi speriati, hrisca este intr-adevar o varietate apartinand plantei numita Cannabis Sativa, dar nu contine THC, substanta care produce efectele drogului. In plus, este intrebuintata in nenumarate procese industriale si este considerata superaliment.
Dintre vitaminele pe care le contine hrisca putem aminti: A, D, E si cateva B-uri, iar printre minerale se numara sodiul, calciul, fibrele dietetice si fierul. De asemenea, contine ambele tipuri de acizi grasi, atat omega 3, cat si omega 6, dar si aminoacizi esentiali si proteine. Aminoacizii sunt vitali in construirea de masa musculara prin defalcarea proteinelor, sprjininind astfel cresterea si dezvoltarea.
Hrisca poate fi consumata atat sub forma de seminte, foarte asemanatoare cu cele de floarea soarelui, cat si sub forma de planta verde sau plantula de cateva zile. Semintele de hrisca sunt deseori macinate si transformate in faina, avand avantajul de a nu contine gluten, spre deosebire de faina de grau. Mai mult, pentru ca nu contine glucoza poate fi folosita cu incredere si in alimentatia diabeticilor.
Sumar articol:
Pe larg – care sunt beneficiile oferite de hrisca?
Hrisca sprjina sanatatea inimii si scade presiunea arteriala
Semintele de hrisca sunt, asa cum am spus, bogate in acizi grasi, iar acestia sunt benefici in ceea ce priveste reducerea cantitatii de colesterol din sange. Acest lucru inseamna ca arterele sunt mai curate, deci inima este mai sanatoasa si riscul aparitiei infarctului sau a altor boli cardiovasculare este redus. Pe scurt, hrisca sprijina circulatia sangelui in si la inima.
Asigura o „minte sanatoasa”
Si creierul are nevoie de acizi grasi. Prin urmare, consumul de hrisca elimina riscul aparitiei Alzheimerului sau Parkinsonului. Ce mai rezulta de aici? Ca tot hrisca este benefica pentru memorie si ca este un remediu bun pentru depresie si anxietate, imbunatatind starea generala a celui care a consumat-o.
Asigura regenerarea si stralucirea pielii
Uleiul de hrisca este folosit in nenumarate produse cosmetice precum lotiunile de corp, sapunurile sau balsamurile de buze. Este intrebuintat in aceasta industrie tocmai pentru ca are capacitatea de a penetra straturile pieii si de a promova regenerarea celulara, astfel incat pielea sa ramana catifelata si stralucitoare. Uleiul de hrisca este bun si pentru vindecarea bolilor de piele precum psoriazis, dar si eczemele sau pielea uscata.
Sprijina curele de slabire
Hrisca poate fi extrem de utila in curele de slabire pentru ca are calitatea de inhiba pofta de mancare si de a te face sa te simti mai plin pentru mai mult timp. Adauga cateva lingurite de seminte de hrisca in mancare pentru a reduce poftele pentru dulciuri sau alte mancaruri nesanatoase. De asemenea, vei vedea ca o sa ai si mai multa energie la antrenamente.
Amelioreaza tulburarile digestive
Hrisca ofera cantitati mari de fibre solubile care ajuta tractul intestinal sa se curete de impuritati. Prin urmare, poti scapa usor de tulburarile digestive precum constipatia sau balonarea.
Previne cancerul
Pentru ca este bogata in antioxidanti, asa cum am spus si mai inainte, hrisca reduce riscul aparitiei cancerului la colon, sani sau prostata.
Foarte buna pentru diabetici!
Semintele de hrisca sunt utile daca exista riscul de diabet sau daca suferi de aceasta afectiune deoarece controleaza nivelul de zahar din sange. Prin intermediul grasimilor sanatoase, hrisca reuseste sa transforme rapid glucoza in energie si sa curete sangele.
Si nu in ultimul rand, poti adauga hrisca si in smoothie-uri, dimineata, pentru un mic dejun hranitor.
Tu ai incercat-o deja? Daca ai sugestii de consum sau retete pe care vrei sa le impartasesti, nu ezita sa ne lasi un comentariu! 🙂