Ingrasaminte organice – baza unui stil de viata sanatos

0
(0)

ingrasaminte organice

Ingrasaminte organice – intoarcerea la natural

Tehnologia nu este, intotdeauna, ceva minunat. Bineinteles, inseamna progres, dar si alternare…a naturalului. Iar cand tehnologia devine prea periculoasa, regresul, intoarcerea la practicile stravechi ne ajuta sa mentinem un echilibru sanatos al vietii. La fel se intampla si in agricultura, unde a pune samanta in pamant si a uda locul nu este de ajuns si avem deci nevoie de ingrasaminte. Important este ce fel de ingrasaminte folosim si ce efect au acestea asupra sanatatii noastre.

Si cum intoarcerea la natura caracterizeaza aceste vremuri deja prea artificiale pentru a fi suportate (fizic), alimentele si produsele bio castiga din ce in ce mai mult teren. Ce sta la baza lor…la propriu? Ingrasaminte organice.

Ingrasaminte organice – ce, cum si de ce?

Ingrasamintele organice reprezinta alternativa la ingrasaminte chimice, foarte daunatoare pentru organismul uman…si pentru natura. Agricultura bio este singura care foloseste doar ingrasaminte organice, fiind interzis orice fel de interventie sintetica cu minim 3 ani inainte de recoltare! De asemenea, ea este caracterizata si de lipsa iradierii, a antibioticelor, a hormonilor de crestere sau a procesului de modificare genetica.

Dar ce presupune folosirea de ingrasaminte organice? Simplu: fertilizarea solului cu elemente naturale, de la gunoi de grajd pana la compostul natural. De ce trebuie fertilizat solul cu acest tip de ingrasaminte organice? Pentru a evita saracirea terenurilor in nutrientii atat de necesari cresterii plantelor si scaderea cantitatii si calitatii recoltei. Un teren pe care se practica fertilizarea cu ingrasaminte organice are un spor de productie mai mare cu 70% in doar 4 ani.

Aceasta practica nu doar ca ne protejeaza organismul de ingrasaminte chimice, dar asigura si un mediu sanatos si curat, prin integrarea dejectiilor organice in circuitul biologic al solului. Te face sa te-ntrebi de ce s-a mai recurs in timp la ingrasamintele chimice, nu? Pentru economisirea de timp, bani si efort…fara constiinta rezultatului.

Ingrasaminte organice sau procesul din spatele alimentatiei sanatoase

Cel mai raspandit tip de ingrasaminte organice este gunoiul de grajd adica…balegarul. Si aceasta nu este o veste pentru nimeni si nici un motiv de dezgust. Este cea mai naturala, cea mai sanatoasa si cea mai veche practica de fertilizare a solului. Prin dejectiile animale se elimina paroximativ 50% din substantele organice aflate in compozitia furajelor consumate (adica a hranei vitelor), in principal fosfor, potasiu si azot. Aceste dejectii se descompun in totalitate prin fermentare, eliberand astfel elementele nutritive.ingrasaminte organice

Rezultatul? Plante fara continut de pesticide (potential cancerigene), metale nocive (cum ar fi plumbul sau mercurul care conduc la deteriorarea functiei nervoase si aparitia unor boli atat fizice, cat si mentale) sau solventi si mai bogate semnificativ in substante nutritive, proteine, minerale, fier si vitamine.

Desigur, legumele si fructele nu vor mai fi perfecte din punct de vedere fizic si nu vor mai rezista luni intregi in orice conditii, un “pret” platit pentru sanatate. Pana la urma, nu-i frumos da-i sanatos, iar sanatatea este cea care conteaza cu adevarat…

 

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.