Inevitabilul s-a produs! Ai uitat sa pui plasa la geam, la intrare ai lasat lumina aprinsa toata noaptea, iar celebra bratara anti-tantari a ramas pe noptiera. Unde mai pui ca uleiurile de corp precum cel de lavanda sau de soia, renumite ca remedii impotriva tantarilor, nu sunt deloc pe placul tau! Consecinta, previzibila, de altfel, este ca intepaturile de tantari nu au intarziat sa apara. Aratand ca niste mici movilite inrosite pe suprafata pielii, ele te incomodeaza aproape permanent. Stii clar ca daca nu vei actiona rapid pentru a le trata, te asteapta zile in sir de mancarimi.
Inainte, insa, de a opta pentru una dintre numeroasele metode naturale pentru a trata intepaturile de tantari, trebuie sa stii cateva lucruri esentiale despre aparitia acestora. Apoi, este important sa stii si motivul pentru care la unii dintre noi simptomele sunt mai puternice si mai evidente, iar la altii nu.
De ce apar mancarimile?
Ei bine, femela tantar, cea care ne inteapa, se hraneste cu sangele nostru, strapungandu-ne pielea cu un organ asemanator unei trompe. In momentul in care extrage sangele, ea elimina in epiderma noastra o substanta cu rol anticoagulant. Aceasta substanta cu rol anticoagulant contine anumite proteine care raman in piele, declansand un raspuns imun in organism. Lucru care se manifesta prin inrosirea si umflarea pielii si, ulterior, prin mancarimile deranjante.
De ce simptomele se manifesta diferit?
Cu siguranta ai observat ca sunt momente in care tantarii nu te-au atacat atat de violent, in timp ce prietenului de langa tine i-au facut ziua un iad. Desi ati stat impreuna, in aceleasi conditii, el s-a ales cu mai multe intepaturi de tantari decat tine. Care este motivul pentru care unii sunt mai norocosi decat altii in lupta cu tantarii?
Sunt mai multe aspecte de luat in seama in acest caz. Depinde, evident, de tipul de tantar care inteapa, dar depinde in acelasi timp si de varsta „victimei”. Pe masura ce inaintam in varsta, corpul nostru – ca urmare a numeroaselor intepaturi de tantari „incasate” de-a lungul timpului – se obisnuieste, in cele din urma, cu substantele injectate de tantari. De aceea in copilarile, cand nu aveam „la activ” prea multe intepaturi de tantari, corpul nostru era mai sensibil, reactiile fiind, asadar, mai puternice.
Inainte de a pune in aplicare oricare dintre cele 18 metode naturale pentru tratarea intepaturilor de tantari, trebuie sa tii cont de urmatorul sfat: Nu scarpina pielea inrosita si umflata fiindca risti sa infectezi ranile care rezulta! In plus, odata ce continui sa te scarpini, metodele aplicate isi fac efectul mai greu sau chiar deloc.
18 metode naturale care trateaza intepaturile de tantar
1. Ceaiul verde
Inmoaie 2-3 pliculete de ceai in apa si apoi tine-le la frigider pentru a se raci. Aplica-le pe zonele cu probleme. Fiind reci, pliculetele calmeaza mancarimile. Compusii activi din ceaiul verde reduc inflamatia, avand totodata efect astringent.
2. Aloe vera
Este foarte posibil sa ai chiar in casa aceasta planta, asa ca iti poate fi foarte la indemana sa-ti tratezi intepaturile de tantari. Cum? Foloseste sucul natural obtinut prin zdrobirea unei frunze mature de aloe vera si aplica pe zona afectata. Cunoscuta pentru efectele ei calmante si antiinflamatorii in afectiuni ale pielii, aloe vera calmeaza mancarimile cauzate de intepaturile de tantari. De asemenea, poti folosi direct un gel pe baza de aloe vera. Este, insa, recomandat sa-l tii putin timp la frigider inainte de a-l utiliza.
3. Cuburile de gheata
Atat mancarimea cat si durerea cauzata de intepaturile de tantar dispar daca folosesti gheata! Infasoara cateva cuburi de gheata intr-un prosop si aplica-l deasupra pielii afectate timp de 10-15 minute. Temperature scazuta limiteaza distributia substantelor inflamatorii in jurul intepaturii. Totodata, ea amorteste usor zona, controland procesul de umflare al pielii.
4. Menta
Aplica pe intepaturi cateva frunze de menta zdrobita sau fa-ti o pasta din frunze si aplic-o pe zona cu probleme. Menta are efect calmant, eliminand mancarimile cauzate de intepaturi.
5. Solutia din apa si lapte degresat
Prepara-ti o solutie special din apa si lapte degresat (in proportii egale). Foloseste o compresa sterile pentru a aplica aceasta solutie pe intepaturile provocate de tantari. Iritatiile si mancarimile vor disparea, solutia prevenind totodata si umflarea zonei din jurul intepaturii.
6. Ceapa
Aplica o felie de ceapa pe zona afectata de intepaturi si las-o sa actioneze 5-10 minute, dupa care clateste zona cu apa. Ceapa este utila in calmarea mancarimii si a posibilelor iritatii.
7. Uleiurile esentiale (arbore de ceai, rozmarin, levantica, hamammelis, neem, eucalipt, menta)
Uleiul de arbore de ceai este cunoscut ca fiind cel mai eficient in tratarea afectiunilor pielii. El prezinta un puternic efect inflamator, prevenind umflarea zonei din jurul intepaturilor de tantari. Prezinta, totodata, proprietati antibacteriene si antivirale, prevenind, prin aceasta, o posibila infectie cauzata de intepatura. In ceea ce priveste uleiurile de rozmarin, levantia, hamammelis, neem, eucalipt sau menta, trebuie sa ai mare atentie! Acestea sunt foarte eficicente in tratarea ciupiturilor de tantari, insa pot provoca iritatii unei pieli foarte sensibile. De aceea, este recomandat sa diluezi aceste uleiuri cu apa sau sa le combini cu un alt ulei cum e cel de migdale.
8. Ovazul
Ovazul este folosit pentru calmarea usturimii sau a durerilor provocate de intepaturile de tantari. Recomandarea este sa faci bai calde de aproximativ 15 minute in care sa adaugi doua cani de ovaz. Este un remediu foarte util in special pentru copii, intrucat acestia prezinta mai multe intepaturi decat adultii.
9. Bicarbonatul de sodiiu
Orice gospodina are in bucatarie bicarbonat de sodiu, deci este un remediu la indemana! Este recomandat sa amesteci putin bicarbonat de sodiu cu apa calduta si sa-l aplici apoi direct pe intepatura. Bicarbonatul este compus din alcalin bland, ajutand la neutralizarea echilibrului pH-ului pielii.
10. Otetul de mere
Aciditatea sa reprezinta o solutie eficienta in calmarea mancarimii cauzate de intepaturile de tantari. Otetul de mere reprezinta cea mai buna solutie in acest caz! Spre deosebire de otetul clasic, acesta este mai putin acid si nu afecteaza pH-ul natural al pielii. Este recomandat sa diluezi otetul cu apa si sa aplici solutia astfel obtinuta sub forma de compresa pe zona cu intepaturi.
11. Cojile de banana
Foloseste coaja de la o banana proaspat decojita, aplicand-o pe pielea afectata de intepaturi. Singurul inconvenient al acestui remediu este acela ca ca mirosul puternic si dulce de banana atrage tantari si albine. Daca, insa, nu te expui ulterior mediului exterior, atunci ai scapat de probleme!
12. Mierea de albine
Desi dulceata si mirosul ei poate atrage, ca si in cazul cojilor de banane, tantari si albine, mierea trateaza cu succes intepaturile de tantar. Aplicata direct pe piele, ea calmeaza roseata, reducand mancarimile.
13. Papaya
Taie o felie din acest fruct si aplic-o direct pe intepatura de insecta. Las-o sa actioneze timp de o ora. Papaya este eficienta in tratarea intepaturilor de tantar deoarece contine anumite enzime care neutralizeaza veninul insectelor.
14. Sucul si coaja de lamaie
Atat sucul, cat si coaja de lamaie trateaza iritatiile cauzate de ciupiturile de tantari. Lamaia are proprietati antimicrobiene si antibacteriene, prevenind senzatia de mancarime. Sucul de lamaie si uleiurile care se gasesc in coaja de lamaie distrug bacteriile, prevenind, astfel, o posibila infectare a pielii. Daca folosesti acest remediu, nu ai voie ulterior sa te expui la soare. Pielea decolorata in zona in care ai folosit lamaie se poate arde in contactul cu soarele, provocand o reactie neplacuta (posibile basici).
15. Pasta de dinti
Multi adolescenti o folosesc pentru acnee, dar ea da rezultate foarte bune si in cazul intepaturilor de tantar. Daca aplici putina pasta de dinti mentolata pe zona afectata, iritatia va fi redusa in doar cateva minute!
16. Aspirina
Nu doar raceala poate fi tinuta in frau cu aspirina, ci si usturimile provocate de… intepaturile de tantari. Aspirina este un execelent remediu pentru ca acidul acetilsalicilic pe care aceasta il contine are rol inflamator, atenuand umflatura. Zdrobeste o aspirina si amesteca pulberea obtinuta cu putina apa pentru a obtine o pasta. Unge imediat intepatura cu aceasta pasta formata.
17. Busuiocul
Este eficient in reducerea mancarimilor cauzate de intepaturi de insecte. Tot ce trebuie sa faci este sa masezi usor zona afectata cu o frunza verde de busuioc, usor zdrobita. Busuiocul contine camfor si timol, acestia fiind 2 compusi care reduc senzatia de mancarime, oferind senzatia de racorire a pielii. In plus, se stie deja ca busuiocul tine tantarii la distanta.
18. Noroiul
Reprezinta unul dintre cele mai vechi remedii pentru tratarea intepaturilor de tantari. Cu siguranta nu il vei aplica daca esti acasa si ai la dispozitie toate metodele de mai sus. Lucrurile se schimba, insa, daca esti la cort, iar tantarii au fost necrutatori cu tine. Asa ca, daca esti natura, este recomandat sa amesteci putin praf cu apa, pentru a obtine noroiul. Aplicat pe piele, el reduce inflamatia pielii si atenueaza iritatia.
Remedii medicamentoase pentru a trata intepaturile de tantari
Metodele naturale nu te-au ajutat si se intampla sa ai reactie mai puternica la intepaturile de tantar? Poti apela, atunci, intr-o ultima instanta, la urmatoarele produse. Aceaasta, insa, doar dupa ce in prealabil te-ai consultat cu medicul.
- unguent cu hidrocortizon 1% sau un alt unguent anti-mancarimi ( Fenistil, Autan sau Urgodermyl)
- un antihistaminic oral, de exemplu Claritine, Aerius