Mamaliga: calorii.. mai putine decat painea
Daca iti doresti sa slabesti si nu stii ce sa alegi intre o felie de paine si o lingura de mamaliga… iti sugeram mamaliguta! Acum, depinde si ce tip de mamaliga iti place, cea vartoasa avand aproximativ de doua ori mai putine calorii decat painea, iar cea moale… pana la de 4 ori mai putine calorii! Mamaliga nu are acelasi numar de calorii precum malaiul (100g de malai continand in jur de 350 calorii) deoarece o buna parte din ea este apa, iar astfel o jumatate de cana de mamaliga ajunge sa contina aproximativ 100 calorii.
Insa dincolo de numarul de calorii, mamaliga este foarte sanatoasa si te poate ajuta sa elimini mici probleme suparatoare de sanatate, fiind o sursa minunata de vitaminele A, B, C, E, potasiu, magneziu sau fosfor.
Mamaliga – calorii mai putine, sanatate mai multa
Mamaliga este minunata pentru detoxifierea organismului, purificarea sangelui si curatarea intestinelor, imbunatateste digestia si contribuie la buna functionare a bilei si a ficatului, diminuand semnificativ riscul de boli hepatice.
Dincolo de numarul mic de calorii, mamaliga contine o cantitate mare de fibre si are efect laxativ (in special cea din malai necernut), motiv pentru care poate fi utilizata pentru a inlocui painea si a combate constipatia pe cale naturala. De asemenea, mamaliga reduce aciditatea si calmeaza durerile de stomac, fiind eficienta in lupta cu ulcerul, insa poate fi si o arma veritabila impotriva obezitatii sau un ajutor de nadejde in diete, oferind rapid o senzatie de satietate de lunga durata.
Consumul regulat de mamaliga contribuie si la reglarea glicemiei, dar si a colesterolului, diminunad riscul de boli cardiovasculare, usureaza durerile reumatice si este indicata in acea perioada a lunii, pentru ameliorarea simptomelor suparatoare.
Daca esti racit, un leac “babesc” eficient este cataplasma cu mamaliga: aseaza un prosopel pe piept si intide pe el un strat de mamaliga calda, apoi iar un prosopel deasupra si ramai asa jumatate de ora pentru a ameliora bronsita, tusea sau gripa.
Dincolo de toate aceste proprietati, mamaliga ajuta si la indepartarea somnolentei, la energizarea organismului si la depasirea mai usoara a perioadelor de suprasolicitare fizica sau mentala.
Mamaliga – calorii putine si un gust de vis!
Stiu deja ce pregatesti disera: o mamaligura aburinda cu branza proaspata si un strop de smantana! Iar daca iti ramane si pentru a doua zi, o poti incalzi in tigaie cu cascaval sau chiar… pe gratar.
Pofta buna! 😉