A zambi nu e greu, incearca!
Motive pentru a zambi? Sunt convinsa ca ai o gramada, doar ca nu prea-ti dai seama, incercat fiind de greutatile si de grijile vietii. Dar ceea ce nu stii este ca a zambi inseamna sanatate, atat pentru corp, cat si pentru minte…dar si pentru cei din jurul tau.
O poveste veche, pe care nu o mai stiu exact, spune ca un imparat a dat o proba supusilor sai: le-a spus sa-i faca un inel care, atunci cand il priveste, sa-l faca trist daca e fericit si fericit daca e trist. Unul dintre cei incercati i-a facut un inel in interiorul caruia a scris “Totul trece.”…si i-a indeplinit dorinta.
Nu avem decat prezentul. Trecutul e in urma, viitorul e incert. De ce sa nu zambim? Iar daca tu consideri nu ai niciun motiv pentru care sa zambesti…zambeste si vei avea!
Crezi ca a zambi e inutil? Mai gandeste-te o data
Emotiile influenteaza organismul, iar a zambi inseamna serotonina si enforfina eliberate in corpul tau, deci o stare de bine si de fericire. Iata cateva motive in plus pentru a zambi, zi de zi:
- Zambetul produce mai multi hormoni ai fericirii decat ciocolata;
- Zambetul reduce stresul, contribuie la vindecarea depresiei sau la depasirea starilor depresive;
- Zambetul intareste imunitatea organismului;
- Zambetul contribuie la scaderea tensiunii arteriale;
- Zambetul, prin neurotransmitatorii pe care ii “tintesc” muschii faciali care se incordeaza, conduce la o vindecare mai rapida, la relaxare musculara, la imbunatatirea ritmului respiratiei si la reducerea durerii;
- Zambetul iti schimba si iti imbunatateste, in intregime, aspectul fetei;
- Zambetul influenteaza judecata omanenilor: cei care zambesc sunt perceputi ca fiind mai inteligenti decat cei seriosi.
A zambi reprezinta a doua cea mai contagioasa expresie faciala, dupa cascat. Cu alte cuvinte, a zambi este ca un virus contagios…al fericirii.
A zambi fals? Mai bine decat deloc…
Si nu te indemn sa fii ipocrit, ci doar sa incerci sa te fortezi sa zambesti pentru ca, in cele din urma, zambetul va deveni natural. Pana si un zambet de suprafata “pacaleste” creierul in a elibera hormonii fericirii, asadar chiar daca nu egaleaza un zambet sincer… te conduce catre el.
Gandeste-te o clipa: cat de des zambesti? Daca raspunsul tau nu este incurajator, iti propun un exercitiu: relaxeaza-ti muschii fetei si exerseaza un zambet fin, de Mona Lisa. Ingheata aceasta expresie pe chipul tau cateva momente. Simti diferenta?
Unii specialisti vorbesc despre o terapie prin zambet cu efecte uimitoare asupra sanatatii si vietii (sociale) ale unei persoane…si se pare ca au dreptate. Pana una alta, incearca sa zambesti macar 5 minute, cand te trezesti, pentru ca iti va schimba radical intreaga zi!
„Totul trece!” Expresia perfecta pt a ma scoate din depresie! Mi-a fost apreciat zambetul de nenumarate ori asa ca de dragul celor din jur cred ca ar tr sa incep sa-l refolosesc, pt a nu-i priva de putina bucurie!
Multumesc pt articol! E greu sa spun ce impact a avut asupra mea. Nici eu nu inteleg!
Si noi iti multumim pentru ca ne citesti si pentru ca te-ai hotarat sa zambesti mai des! Zambetul este, intr-adevar, o solutie (macar partiala) pentru problemele mai mici sau mai mari ale vietii. 🙂