Ai auzit de nucile de macadamia? Sunt fructe cu coaja tare, bogate in grasimi sanatoase, dar si in calorii, si contin o serie de nutrienti care sprijina mai ales sanatatea inimii. Pentru cei mai multi, nucile de macadamia sunt o alternativa sanatoasa la gustarea dintre mese, atata timp cat sunt consumate cu moderatie.
Pentru ca aceste nuci sunt considerate printre cele mai „fine” din categoria lor, au fost incorporate in cele mai interesante retete de mancaruri si snack-uri. Care sunt insa beneficiile lor, cat de grase sunt si la ce ne folosesc, afli in continuare…
Beneficii nuci de macadamia. Consuma-le raw!
Ajuta memoria si sanatatea creierului
In interiorul unei nuci de macadamia vom gasi cupru din abundenta, mineralul care joaca un rol esential in producerea neutransmitatorilor. Neurostransmitatorii sunt cei care trimit semnalele de la organe la creier.
Sprijina digestia
Carbohidratii complecsi contin fibre solubile si insolubile, ambele responsabile pentru crearea senzatiei de satietate. De asemenea, fibrele ajuta digestia si inlatura constipatia. Iar nucile de macadamia contin 7% fibre.
Bune pentru sanatatea oaselor
Procesul de mineralizare al oaselor si dintilor este inlesnit de prezenta fosforului. Fosforul este responsabil pentru transportul si absorbtia nutrientilor in organism. Cu ajutorul calciului, fosforul construieste, dezvolta si mentine oasele sanatoase. Pentru a preveni insa aparitia osteoporozei si reducerea durerilor provocate de artrita, este bine sa incluzi in dieta si acizi grasi omega-3.
Formeaza masa musculara
Proteina este macronutrientul vital care asigura formarea masei musculare. Tot ea este responsabila pentru sanatatea parului, a pielii si chiar si a unghiilor. 30 g de nuci de macadamia contin in jur de 1-2 grame proteine.
Sprijina procesul de slabit
Majoritatea oamenilor evita nucile si semintele cand sunt la dieta, considerand ca grasimea continuta de acestea este daunatoare. In realitate, nucile de macadamia, la fel ca alte nuci si seminte, contin grasimi mononesaturate. Acestea, consumate in cantitati moderate, sprijina dietele.
De asemenea, enzimele pe care le contin accelereaza metabolismul si ofera o senzatie de satietate pentru mai mult timp, asa ca nu vei fi tentat sa recurgi la alimente nesanatoase.
Distrug radicalii liberi
Flavonoidele sunt un anumit tip de antioxidanti pe care ii gasim in plante si care previn distrugerea celulara. Astfel, eliminand radicalii liberi, avem mai multe sanse sa ne tinem la distanta de cancer.
Sustine sanatatea inimii
Pentru ca nu contin colesterol, nucile de macadamia sunt benefice si pentru inima. Grasimile mononesaturate curata arterele, iar ca efect, inima este mai protejata, iar numarul de trigliceride este sporit.
Valori nutritionale – nuci de macadamia
Nucile de macadamia sunt, de obicei, vandute coapte si sarate/nesarate. Pot fi depozitate in frigider, nedesfacute, pentru o perioada de 6 luni sau in congelator, penrtu un an. Odata ce le-ai desfacut, este bine sa le tii tot la frigider. Atunci cand capata o culoare maronie, inseamna ca deja s-au stricat si ar fi bine sa le arunci.