Alba-neagra: tipuri de paine, tipuri de beneficii
Paine! Hmmm…a mai ramas vreo domnisoara in fata monitorului? Daca da, bine ai facut, pentru ca, din randurile care urmeaza, vei afla ca painea nu doar ingrasa, ci e chiar sanatoasa si chiar nu ar trebui sa dispara cu desavarsire din dieta noastra.
In primul rand, cu totii stim, spre exemplu, ca painea integrala este sanatoasa si ca painea neagra este mai buna decat painea alba…dar stim si de ce? Ce deosebeste toate aceste tipuri de paine?
Painea este facuta din grau; fiecare bob de grau are 3 parti componente: germenele, coaja (taratele) si endosperma (miezul); painea alba este facuta exclusiv din faina de miez de cereale, painea neagra contine si un procent de tarate, iar cea integrala le contine pe toate 3. Din acest motiv, cantitatea de minerale, fibre si vitamine variaza pentru cele 3 tipuri de paine…la fel si gustul.
Poate fi greu de crezut, dar painea, acest tip de mancare care exista inca din Neolitic, este un aliment cu adevarat sanatos, dar asa cum se intampla cu toate lucrurile pe care le avem din belsug, nu apreciem painea la adevarata ei valoare…Stiu, prima asociere trezita de paine este cea privitoare la efectele directe asupra formei corpului insa, consumata cu moderatie, painea nu face mari ravagii; mai exact, o felie de paine alba are aproximativ 74 calorii, in timp ce o felie de paine neagra are 55 de calorii, iar una de paine integrala – 60 de calorii.
Consumul de paine – aspectele pozitive
Dar care sunt beneficiile consumului de paine asupra sanatatii? Daca ne referim la painea din faina integrala, aceasta este o sursa importanta de antioxidanti, de vitamine (B1, B6 si E), fier, minerale, zinc si magneziu, elemente atat de necesare organismului tau! Vitamina B1 imbunatateste capacitatea de concentrare, memoria si rezistenta fizica, Vitamina B6 stimuleaza metabolismul, magneziul te elibereaza de stres, iar zincul intareste sistemul imunitar.
Consumul de paine integrala stimuleaza tranzitul intestinal, ferindu-ne de afectiuni ale colonului, diminueaza colesterolul si intareste imunitatea. Mai mult, continutul bogat de fibre ne ofera o senzatie de satietate rapida, deci un mai bun control al greutatii. De asemenea, consumand paine integrala, reduci riscurile asociate bolilor de inima, hipertensiunea dar si inflamatiile de toate tipurile.
Cat priveste painea neagra, aceasta contribuie la detoxifiere a organismului, combate problemele digestive cum ar fi constipatia, colita sau balonarea si te protejeaza impotriva cancerului tubului digestiv, datorita absorbtiei toxinelor de catre fibrele vegetale din compozitia sa; de asemenea, ea previne ateroscleroza, bolile de piele sau diabetul zaharat. Totusi, aveti grija ca tipul de paine neagra consumat sa nu fie obtinut cu ajutorul colorantilor de tip caramel, meniti sa pacaleasca un ochi…nu foarte format.
Delicatese…din paine
Conceptia asupra painii ca un aliment banal este cat se poate de gresita. Painea nu reprezinta neaparat un “insotitor” al mancarilor delicioase, ci poate fi o delicatese in sine! De la gustoasa paine cu cartofi pana la adevarate “inventii” culinare cum ar fi paine cu mere, banane, dovleac, smochine sau cu porumb dulce, consumul de paine poate satisface si foamea si…poftele.
Si cine zice ca nu-i este pofta macar din cand in cand de o bucatica de paine aburinda, proaspat scoasa din vatra…inseamna ca i-a uitat gustul!
Foarte interesanta abordarea topicului, Foarte bine redactat.