Papadia. Beneficii. Utilizari. Masuri de precautie.

0
(0)

 

Papadia este cunoscuta si folosita de secole intregi pentru a favoriza o stare buna de sanatate si scaderea in greutate. Planta are un continut foarte bogat de vitamine, minerale si alte produse chimice naturale, pe care organismul le poate folosi pentru a invinge bolile.
Papadia nu are doar beneficii medicinale, ci este extrem de populara si pentru utilizarile sale culinare.

Ce este papadia?

Ce este papadia

“Taraxacum officinal”, care inseamna “remediul oficial pentru afectiuni” este o planta perena cu o radacina pivotanta lunga si maronie. Frunzele sale sunt crestate si ascutite, crescand aproape de pamant si orientate catre exterior dintr-un punct central. Culoarea frunzelor de papadie este verde inchis pe margini si verde mai inchis catre centru.

Tulpina plantei este de un verde deschis spre purpuriu inchis, rosiatic.
Florile de papadie sunt de un galben aprins pe exterior si portocaliu inchis in centru. Odata ajunse la maturitate, florile se transforma intr-un ghem alb de puf plin de seminte care se imprastie peste tot atunci cand bate vantul. Semintele imprastiate se transforma mai tarziu in plante noi.

Fiecare parte a papadiei elimina o substanta laptoasa atunci cand planta este ranita sau rupta.
Alte denumiri populare ale papadiei in Romania sunt buha, basina porcului, cicoare, crestatea, laptuca, papalunga, pilug, turci, floarea-broastei, floarea-gainii, floarea-malaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, galbinele-grase, gusa-gainii, ouale-gainilor, papa-gainii, parasita-gainilor sau pui-de-gască.
Numele englezesc al papadiei – dandelion – vine din frantuzescul “dent de lion” (dinte de leu), datorita frunzelor plantei, care sunt zimtate asemeni unor dinti. De asemenea, papadia mai este cunoscuta in lume si drept Pu Gong Ying sau Pu Kung Ying.

De unde provine papadia?

Se crede ca papadia este originara din Europa si Asia, dar in prezent ea poate fi gasita pe toata Emisfera Nordica, inclusiv in Statele Unite. Majoritatea oamenilor considera ca papadia este o buruiana, mai ales atunci cand le invadeaza gradinile. Insa papadia este cultivata pentru beneficiile sale medicinale si culinare. Cand este folosita ca tratament, planta poate fi administrata atat in forma lichida, cat si sub forma de praf.

Exista cateva moduri in care se poate prepara un extract de papadie: ceai, tinctura sau pulbere.Pentru ceai, se infuzeaza pur si simplu papadia in apa fierbinte.
Tinctura se prepara adaugand fie alcool, fie glicerina in ceai. Daca se foloseste alcool tinctura poate fi pastrata pana la trei ani si, in plus, este mai usor absorbita decat daca ar fi facuta cu glicerina. Avantajul glicerinei, insa, este acela ca are un gust mai bun.
Pentru a obtine pulberea de papadie, se foloseste un proces de distilare la temperatura scazuta, care indeparteaza ingredientele active din planta. Lichidul este condensat si uscat pentru a face o pulbere fina, care este apoi pusa in capsule de gelatina.

Istoricul si originile papadiei

Prima utilizare inregistrata a papadiei in scop medicinal provine de la arabi, din jurul anului 900 e.n. Cu toate acestea, se crede ca si chinezii foloseau papadia, si chiar cu mult inainte de aceasta data. De asemenea, se crede ca papadia este una dintre ierburile amare originare, care se foloseau de Paste, conform Bibliei. Potrivit dovezilor existente, si galezii foloseau papadia, inca din secolul 13.

Papadia a ajuns si in America de Nord prin intermediul pelerinilor. In anul 1620, atunci cand nava Mayflower a ajuns in America, aici nu existau deloc papadii. Pana in anul 1671, ele cresteau din abundenta pe intregul teritoriu care apartine astazi Statelor Unite.

Cum se foloseste astazi papadia

Cum se foloseste astazi papadia

Astazi papadia are atat beneficii medicinale cat si beneficii culinare.
Frunzele verzi ale papadiei sunt unele dintre cele mai nutritive verdeturi existente. O masura de frunze verzi crude contine:

112% din aportul zilnic recomandat de vitamina A;
535% din aportul zilnic recomandat de vitamina K;
32% din aportul zilnic recomandat de vitamina C;
103 mg de calciu;
1.7 mg de fier;
218 mg de potasiu.

Alte utilizari

Papadia este, de asemenea, o sursa foarte buna de beta-caroten, luteina, vitamina H (care s-a dovedit a avea beneficii in dietele de slabire) si peste douazeci de alti nutrienti.
Fruzele de papadie adauga culoare si textura in salate, amestecuri stir-fry (trase la tigaie la foc iute) si in supe. Frunzele de papadie se recomanda a fi culese la inceputul primaverii, cu mult inainte de ultima zi de inghet. Ele trebuie culese inainte ca florile sa infloreasca, in caz contrar fiind amare. Cel mai bun moment este atunci cand frunzele abia apar.

Radacina papadiei este si ea folosita in scopuri culinare. Ea poate fi adaugata in supe sau macinata pentru a face o bautura asemanatoare cafelei, fara efecte secundare negative. Radacina papadiei este plina de vitamine, minerale si macronutrienti, printre care insulina care este utila in controlul diabetului. Cafeaua de papadie contribuie la stimularea sistemului digestiv.

Cel mai indicat moment pentru culegerea radacinii de papadie este la inceputul primaverii sau toamna tarziu, atunci cand majoritatea nutrientilor sunt stocati in radacina.
Florile de papadie sunt utilizate pentru a face vin de papadie si papadie pane. Ele sunt bune bune pentru antioxidantul luteolina, care se regaseste in ele.

Beneficiile papadiei

• Papadia a fost asociata cu imbunatatirea functiei hepatice si ameliorarea bolilor de ficat, precum hepatita si icterul.
• Este un diuretic puternic, care nu epuizeaza insa stratul de potasiu din organism.
• Papadia amelioreaza simptomele de constipatie si diaree.
• Purifica sangele, curata sistemul digestiv, indeparteaza metalele grele din tesuturi si contribuie la dizolvarea pietrelor la rinichi.
• Papadia are, de asemenea, si beneficii dovedite in curele de slabire.
• Ea poate vindeca acneea, poate scadea tensiunea arteriala, poate trata anemia, poate scadea nivelul colesterolului seric, poate reduce indigestia acida (arsurile) si gazele, amelioreaza unele forme de cancer si contribuie la controlul diabetului, toate acestea fara efecte secundare negative.
• Papadia are un continut foarte mare de vitamine, minerale si micronutrienti, un motiv esential pentru care este benefica in atat de multe moduri.
• Sodiul din papadie reduce inflamatia la nivelul ficatului.
• Vitamina A contribuie la lupta impotriva cancerului bucal si pulmonar.
• Potasiul alaturi de magneziu si-au demonstrat beneficiile in ceea ce priveste scaderea tensiunii arteriale si reducerea riscului de accidente vasculare, iar papadia are un continut important de potasiu si magneziu.

• Fibrele din papadie scad nivelul colesterolului, sunt benefice pentru diabet si sustin lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima.
• Calciul construieste oase puternice si reduce tensiunea arteriala.
• Vitaminele din complexul B scad efectul stressului asupra organismului.

In cadrul unui studiu efectuat pe soareci de laborator, s-a demonstrat ca soarecii au inregistrat o scadere cu 30% a greutatii corporale in 30 de zile de administrare a unui extract de papadie, alaturi de alimentatia obisnuita.

Produse chimice folositoare

Alaturi de toate aceste vitamine si minerale pe care papadia le contine, exista si numeroase produse chimice importante pentru multe dintre functiile organismului.
Insulina este transformata in fructoza atunci cand este digerata. Fructoza nu utilizeaza insulina, ceea ce conduce la o crestere mai lenta a nivelului de zahar din sange, ideala pentru persoanele care sufera de diabet sau hipoglicemie.

• Tof-CFr este similara lentinanului, care in cadrul unui studiu de laborator din Japonia si-a dovedit beneficiile in lupta impotriva celulelor canceroase.
• Pectina contribuie la combaterea diareei, inlatura metalele grele din organism si scade nivelul colesterolului, mai ales daca este combinata cu vitamina C. Iar papadia le are pe ambele.
• Cumestrolul imita estrogenul, el stimuland productia de lapte si echilibrand hormonii.
• Apigenina si luteolina sunt diuretice, antioxidante si antispasmodice. Ele au proprietati de protectie a ficatului si fortifiaza inima si vasele de sange, sunt antibacteriene si imita estrogenul.
• Acidul galic contribuie la combaterea diareei si este antibacterian.
• Acizii linoleic si linolenic sunt acizi grasi de care organismul are nevoie pentru a produce prostaglandine, care regleaza tensiunea arteriala, suprima inflamatia, regleaza ciclul menstrual si previn agregarea plachetara.
• Colina are beneficii dovedite in imbunatatirea memoriei.
• Papadia are multi compusi sesquiterpeni, care ii confera gustul amar. Acesti compusi promoveaza o digestie mai buna, precum si o mai buna functionare a ficatului, splinei si a vezicii biliare. De asemenea, acesti compusi au proprietati antifungice.
• Triterpenii contribuie la stimularea activitatii ficatului si bilei.
• Taraxasterolul este si el benefic pentru ficat si vezica biliara si echilibreaza din punct de vedere hormonal.

Cat de multa papadie trebuie sa consumi?

Cat de multa papadie trebuie sa consumi

Pentru ceaiul de papadie doza recomandata este de 1-2 lingurite infuzate in apa fierbinte, consumat de 3 ori pe zi.
Pentru ceaiul de radacina de papadie doza recomandata este de ½ – 2 lingurite, infuzate in apa fierbinte, de 3 ori pe zi.
Pentru pulbere, indiferent ca vorbim despre capsule din frunze sau din radacina, doza recomandata este de 500 mg de trei ori pe zi.
Doza recomandata atat pentru tinctura de fruze de papadie cat si pentru tinctura de radacina de papadie este de 100-150 de picaturi, de 3 ori pe zi.

Masuri de precautie

Desi nu exista efecte secundare negative ale administrarii papadiei, exista persoane care au avut parte de reactii alergice la aceasta, inclusiv o iritatie sau leziuni la nivelul gurii.
Daca esti alergic la coada soricelului, iod, ambrozie, galbenele, crizanteme, musetel sau margarete, este indicat sa eviti si papadia.

In unele cazuri, papadia poate cauza aciditate gastrica sau arsuri stomacale. De asemenea, daca ai probleme cu vezica biliara sau litiaza biliara (pietre la vezicula biliara), cel mai indicat ar fi sa consulti un medic inainte de a consuma papadie in oricare forma a sa.
Papadia este un diuretic si poate cauza eliminarea mai rapida din organism a unor medicamente administrate. Consulta-ti medicul daca iei litiu, antibiotice din clasa chinolonelor si antiacide precum Pepcid, Zantac si Taganet.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.