Un stil de viata sanatos pentru intarirea sistemului imunitar
Azi este, oficial, prima zi de toamna! Deci ia-ti adio de la sezonul estival (desi vremea inca ne permite o escapada la mare) si scoate din sertar servetelele, picaturile de nas si pastilele pentru durere in gat pentru ca se apropie sezonul…racelilor.
Vremea capricioasa specifica toamnei, dar si virusii care se raspandesc cu repeziciune ne supun riscurilor racelii sau a gripei, motiv pentru care ar trebui sa acorzi o atentie deosebita sanatatii si sa urmezi cateva sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar.
Alimente pentru intarirea sistemului imunitar
Ce trebuie sa faci pentru intarirea sistemului imunitar? In primul rand, sa te lasi de vicii cum ar fi fumatul, sa te feresti, pe cat posibil, de factori toxici, sa ai o igiena foarte buna si sa incluzi in dieta ta aceste cateva alimente pentru intarirea sistemului imunitar:
1. Usturoiul: considerat de multi o adevarata minune atat din punct de vedere medicinal, cat si mistic sau culinar, usturoiul este esential pentru intarirea sistemului imunitar, avand proprietati antibacteriene, antitumorale si antiinfectioase. Consumul frecvent de usturoi ne pune la adapost de raceli dar si de…vampiri. 😉
2. Oregano: folosit, in principal, pentru aroma deosebita pe care o confera mancarurilor de toate felurile, oregano este o planta extrem de bogata in antioxidanti, cu proprietati antiinflamatoare, antibacteriene si foarte bogat in vitamine (in special vitamin K), minerale, omega-3 si fibre.
3. Ceai verde: o sursa extraordinara de antioxidanti, ceaiul verde/ negru ne este accesibil in orice anotimp si ne protejeaza de boli dintre cele mai diverse, de la simple raceli la cancer.
4. Carnea de vita: cu un continut ridicat de zinc (extrem de important pentru un sistem imunitar puternic si pentru asimilarea vitaminelor), seleniu (care impiedica actiunea patogena a virusilor, ajuta la curatarea organismului de substantele nocive si impiedica formarea celulelor canceroare), fosfor, fier si vitamine, carnea de vita imbunatateste rezistenta organismului dar si…fertilitatea.
5. Iaurtul/ kefirul: iaurtul furnizeaza organismului tau o portie zdravana de “bacterii bune”, care protejeaza intreg organismul, in special aparatul digestiv de bacteriile “rele” care pot conduce la aparitia bolilor. Fermentii lactici vii imbunatatesc sistemul imunitar, stimuland productia de interferon si alte substante care inhiba proliferarea agentilor patogeni.
6. Ciupercile: antiviralele active continute de ciuperci intaresc sistemul imunitar, scadnivelul colesterolului si reduc riscurile asociate bolilor de inima si cancerului.
7. Cartofii: bogati in vitamin A, C si B, potasiu, calciu si antioxidanti, consumul de cartofi dulci (fierti) ne pot apara de o sumedenie de virusuri si este de mare ajutor in tratarea bronsitei si a ulecerului gastric, dar si in reducerea inflamatiile dintre cele mai diverse.
Numai bunatati…pentru intarirea sistemului imunitar
Alte alimente foarte bune pentru intarirea sistemului imunitar sunt considerate a fi si scoicile, dovlecii, ghimbirul, broccoli si fulgi de ovaz si orz. Desigur, nu trebuie sa uitam de fructele proaspete care n-ar trebui sa lipseasca de pe masa oricarei persoane care-si doreste o viata lunga si sanatoasa si de cele cateva minute de sport zilnice. Multa sanatate! 😉