Cui nu-i plac perele? Gustul acela dulce, aromat si consistenta zemoasa…aproape ca ti se face pofta instantaneu, numai gandindu-te! Perele sunt printre fructele cu cel mai bogat gust, iar partea frumoasa este ca pot fi gasite in orice supermaket, piata sau magazin de cartier. Nu numai gustul face ca perele sa fie niste superalimente, dar si beneficiile lor pentru sanatate si slabit. Nu-i asa ca ti-ar placea sa stii mai multe despre ele?
De ce sa consumi pere? Iata cateva motive intemeiate:
Nuritionistii ne recomanda consumul de fructe cu tot cu coaja (acolo unde este posibil) tocmai pentru ca aceasta contine, uneori, mai multi nutrienti decat miezul. Conform ultimelor studii, cojile de pere contin o cantitate de 3-4 ori mai mare de fitonutrienti decat pulpa. Cand vine vorba de sucurile naturale, cele cu pulpa sunt cele recomandate. Prin procesul de filtrare care inlatura pulpa, sucul pierde aprox. 40% din nutrienti, dar si din calitatile sale antioxidante. Alege sucul cu pulpa sau prepara-l acasa, cu ajutorul unui blender.
Perele sunt o sursa foarte buna de potasiu si fibre, dar si de vitamina B2, C si E. Stiai insa ca acestea contin mai multa pectina decat merele? Aceasta are calitatea de a reduce nivelul de colesterol din sange. Perele sunt, de asemenea, printre primele fructe recomandate copiilor datorita continutului lor de fibre dietetice si al nutrientilor esentiali. In lista de mai jos gasesti o lista cu vitaminele si mineralele care se gasesc in pere:
Pere – vitamine si minerale
Pentru o para de marime medie, de aprox. 178 g, 100 calori:
Pere – beneficii pentru sanatate
Lupta impotriva radicalilor liberi
Dupa cum am vazut, perele sunt bogate in vitaminele C si K, dar si in cupru. Dar ce efect au toti acesti nutrienti? Toti actioneaza asemenei unor antioxidanti care ne protejeaza celulele de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, principala cauza a aparitiei cancerului. O para medie contine pana la 11% din doza zilnica de vitamina C si aproape 10% din cea de cupru.
Ne protejeaza inima
Pentru ca sunt o sursa excelenta de fibre, perele ajuta la scaderea presiunii arteriale. Studiile au demonstrat ca fibrele pot inlatura colesterolul rau, iar consumul lor regulat poate reduce riscul de infarct cu pana la 50%.
Protejeaza colonul si inlatura constipatia
Tot datorita continutului mare de fibre, perele ajuta la mentinerea sanatatii colonului si la inlaturarea hemoroizilor. Pectina este insa cea care are efectul diuretic necesar reglarii tranzitului intestinal.
Ofera energie si reduc febra
Poti sa obtii energia de care ai nevoie consumand suc de pere deoarece acesta contine o cantitate mare de zaharoza si glucoza. Ai grija insa sa nu exagerezi, aceste doua substante consumate in exces duc la ingrasare. Un pahar de suc de pere este insa indicat atunci cand ai febra sau cand simti ca o sa se instaleze raceala in organism.
Previn aparitia osteoporozei si a afectiunilor in gat
Perele pot contine o cantitate foarte mare de bor. Borul ajuta la retinerea calciului in organism, nivelul redus de calciu din oase fiind principala cauza a aparitiei osteoporozei. Cat despre afectiunile in gat, acestea pot fi prevenite prin consumul de suc de pere, mai ales pe timp de vara. De altfel, cei care vor sa aiba grija de corzile vocale folosesc deseori o reteta bazata pe miere si suc de pere.
De asemenea, perele sunt recomandate si femeilor insarcinate pentru prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti. Perele contin o cantitate mare de carbohidrati solubili, prin urmare sunt o alegere foarte buna si inainte de antrenamente, precum si in curele de slabire.
Tu cum alegi sa consumi aceste fructe delicioase? Imparte cu noi retele tale si le vom adauga in articol! 🙂