Plante medicinale care functioneaza cu adevarat!

0
(0)

De mii de ani oamenii extrag medicamentele din plante si, mai mult decat atat, an de an apar alte si alte plante medicinale noi. Iata in cele ce urmeaza cateva extracte din plante cu beneficii medicinale reale.

Desi remediile vegetale sunt adesea minimalizate si considerate nestiintifice, peste o treime din medicamentele moderne sunt derivate fie direct, fie indirect, din produse naturale precum plante, microorganisme si animale.

Cercetatorii de la Institutul de Cercetare Scripps din statul american California au descoperit mai nou ca o substanta chimica extrasa din scoarta arborelui Galbulimima belgraveana are efecte psihotrope ce ar putea contribui la tratarea depresiei si anxietatii.

Copacul se gaseste doar in padurile tropicale indepartate din Papua Noua Guinee si in nordul Australiei si este folosit de multa vreme de indigeni ca remediu impotriva durerilor si febrei. „Aceasta descoperire vine sa arate ca medicina occidentala nu a monopolizat piata cu terapii noi; exista medicamente traditionale care inca asteapta sa fie studiate”, a spus autorul studiului, Ryan Shenvi, profesor dr. de chimie la Scripps Research.

Ce alte medicamente se gasesc in plante?

Cel mai cunoscut exemplu de medicament extras dintr-o specie de plante este opiul, care este folosit de peste 4.000 de ani pentru tratarea durerii. Opiaceele precum morfina si codeina sunt extrase din macul opiaceu si au un efect puternic asupra sistemului nervos central.

Ce alte medicamente antice pe baza de plante au beneficii medicale ce pot fi demonstrate?

Fasolea de catifea trateaza Parkinson-ul

Fasolea de catifea (Mucuna pruriens) este folosita in medicina chineza antica si in medicina indiana ayurvedica de peste 3.000 de ani. Textele antice ne spun ca vracii foloseau extracte de fasole pentru a reduce tremorul la pacienti si pentru a trata afectiunea pe care astazi o cunastem drept boala Parkinson.

Studiile actuale arata ca fasolea de catifea contine un compus numit levodopa, un medicament folosit astazi pentru tratarea Parkinsonului.
Levodopa contribuie la stoparea tremorului prin cresterea semnalelor dopaminei in acele zone ale creierului care controleaza miscarea.
Istoria moderna a levodopei a inceput in prima parte a secolului al XX-lea, cand compusul a fost sintetizat de biochimistul polonez Casimir Funk. Cateva decenii mai tarziu, in anii 1960, oamenii de stiinta au descoperit ca levodopa ar putea fi folosita ca tratament eficient pentru a opri tremorul la pacientii care sufereau de Parkinson. Medicamentul a revolutionat gestionarea bolii si reprezinta si astazi standardul in tratament pentru aceasta boala.

Paducelul poate fi un tratament pentru bolile cardiovasculare

Studiile clinice care utilizeaza standardele actuale de cercetare au descoperit ca paducelul (Crataegus spp) reduce tensiunea arteriala si poate fi util in tratarea bolilor cardiovasculare. Fructele de paducel contin compusi precum bioflavonoide si proantocianidine care par sa aiba o activitate antioxidanta semnificativa.
Proprietatile medicinale ale paducelului au fost observate pentru prima data de medicul grec Dioscorides, in secolul I, si de Tang-Ben-Cao in medicina chineza antica, in secolul al VII-lea.
Extractele de paducel nu sunt inca potrivite pentru uz medicinal la nivel amplu, studiile fiind insa in curs de desfasurare. Sunt necesare cercetari mai riguroase pentru a evalua siguranta pe termen lung a utilizarii extractelor pentru tratarea bolilor.

Scoarta de Tisa din Pacific poate combate cancerul

Arborele de Tisa ocupa un loc special in medicina dar si in mitologia europeana. Cele mai multe parti ale copacului sunt foarte otravitoare, el fiind adesea asociat in mitologie atat cu moartea, cat si cu nemurirea.
Insa cele mai multe beneficii medicinale le are o specie de Tisa din America de Nord, Tisa Pacificului (Taxus brevifolia).
In anii 1960 oamenii de stiinta au descoperit ca scoarta acestui copac contine compusi numiti taxeli. Unul dintre acestia, Paclitaxel, a fost dezvoltat ulterior pentru a deveni un medicament eficient pentru tratamentul cancerului. Paclitaxelul poate opri inmultirea celulelor canceroase, blocand dezvoltarea in continuare a bolii.

Medicamentul minune obtinut din scoarta de salcie

Scoarta de salcie constituie un alt medicament traditional cu o istorie indelungata. Scoarta a fost adoptata in urmă cu 4.000 de ani in Sumerul si Egiptul Antic pentru a trata durerea, iar de atunci a ramas un element de baza al medicinei.
Scoarta de salcie contine un compus numit salicina, care va sta mai tarziu la baza descoperirii aspirinei – cel mai consumat medicament din lume.
Aspirina are o serie de beneficii medicale, printre care si ameliorarea durerii, reducerea febrei si prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Prima sa utilizare la scara larga a fost in timpul pandemiei de gripa din 1918, pentru a trata temperaturile ridicate ale pacientilor.

Sursa: https://www.dw.com/en/herbal-medicines-that-actually-work/a-61865033

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.