Pozitii de somn si efectul lor asupra sanatatii

0
(0)

pozitii de somnCititul in perna. Pozitii de somn si consecintele lor

Zi de zi facem greseli care ne afecteaza sanatatea, de la ce mancam pana la cum ne petrecem ziua, insa ceea ce nu stim este ca pana si noaptea ne putem deteriora starea de sanatate prin simplele pozitii de somn.

Stiai ca 95% dintre persoane dorm in aceeasi pozitie intreaga noapte? Fiecare astfel de pozitie are atat avantaje, cat si dezavantaje si contraindicatii de care ar trebui sa tinem cont. Cum ne afecteaza acest lucru sanatatea si ce trebuie sa facem pentru a ne disciplina in somn?

Pozitii de somn si efecte adverse

Dupa o zi lunga de munca, plina de alergaturi si griji, abia astepti sa te intinzi in pat si sa te odihnesti! Dar este odihna ta una adevarata? Reusesti sa iti relaxezi corpul, muschii, mintea? Depinde, in functie de diferitele pozitii de somn pe care le adopti in fiecare noapte.

Una dintre cele mai comune pozitii de somn este pozitia fetusului, adica pe lateral, ghemuit; se spune ca partea pe care dormi este partea pe care ai stat in uter si ca tinzi sa nu o schimbi prea des de-a lungul vietii.

Aceasta pozitie te poate scapa de durerea din partea de jos a spatelui, insa iti da dureri de cap, la propriu. Totusi, este foarte buna pentru coloana datorita curbarii corpului care permite acesteia sa se relaxeze, dupa o zi in care pozitia orizontala a pus presiune pe toate discurile coloanei. Dar, atentie, capul trebuie sa fie aliniat cu restul corpului, altfel te poti trezi cu niste dureri de gat de toata frumusetea.

Pozitii de somn – greseli din timpul noptii

Obisnuiesti sa dormi pe spate? Ai grija, deoarece aceasta pozitie aduce cu sine sforait, apnee si poate accentua astmul! Dormitul pe spate nu este indicat celor cu boli de inima, insa este benefic pentru cei care sufera de artrita sau dureri de articulatii, deoarece, in aceasta pozitie, greutatea corpului este distribuita egal.

Daca dormitul pe spate iti provoaca neplaceri si insomnia celui de langa tine din cauza sforaitului, pune-ti o perna sub spate cand te culci; ea te va determina sa-ti schimbi pozitia de-a lungul noptii.

When I woke up this morning my girlfriend asked me „Did you sleep good?” I said „No, I made a few mistakes.” (Steven Wright)

Iar daca vei ajunge astfel sa dormi pe burta, afla ca si aceasta pozitie are defectele ei. E drept, reduce sforaitul, darpozitii de somn este asociata cu amorteala si cu macinarea dintilor, din cauza faptului ca mandibula este pozitionata mai in fata decat in mod normal.

Daca esti fidel acestei pozitii, este indicat sa folosesti o saltea de spuma, care se muleaza pe forma corpului si sustine coloana vertebrala, evitandu-se, totodata, durerile din partea superioara a spatelui pe care dormitul pe burta le favorizeaza.

Asadar, suntem oameni, gresim pana si in somn! Voi ce pozitii de somn preferati si de ce?

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

2 Comments

  • Bine-ar fi sa putem dormi „corect”! De obicei cautam pozitia de somn care ne relaxeaza si mai putin tinem cont de recomandari. Se spune ca dormitul pe partea dreapta poate provoca arsuri (pirozis) esofagiene prin ascensiunea stomacului la nivelul esofagului, situatie care favorizeaza regurgitarea sucului gastric in esofag. Felicitari pentru articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.