Proprietati alune – un aliment valoros
Daca pana acum te incerca un sentiment puternic de vinovatie atunci cand rontaiai un pumn de alune din cauza continutului caloric mare, data viitoare… bucura-te! Alunele nu doar ca au un continut mare de vitamina A, B3, B5, B9, E, dar si de calciu, potasiu, fier, magneziu sau fosfor, dar sunt o veritabila sursa de energie si de sanatate.
E drept, 100g de alune inseamna in jur de 650 calorii, insa un consum moderat de alune aduce multe proprietati benefice pentru organism.
Iata cateva dintre ele:
Proprietati alune, Top 5
– Proprietati alune pentru o inima sanatoasa: alunele sunt bogate in grasimi monosaturate, promovand reducerea colesterolului “rau” LDL si diminuand riscul de boli cardiovasculare. Mai mult, alunele contin si resveratrol, o substanta care se gaseste si in vinul rosu si care protejeaza impotriva bolilor de inima, dar si a infectiilor. Dar nici continutul bogat de magneziu si fibre solubile nu trebuie uitate, acestea actionand pozitiv asupra sanatatii inimii.
– Alunele, pentru silueta? Ei bine, da! Atat timp cat nu exageram, alunele ne pot ajuta sa ne mentinem silueta, continutul mare de fibre determinand o senzatie de satietate de lunga durata si diminuand riscul de instalare a diabetului. Persoanele care deja sufera de aceasta boala pot consuma alune fara grija deoarece ele contin putini hidrati de carbon.
– Alunele – proprietati antioxidante: nu doar ca sunt bogate in vitamina E si acid oleic, un tip de grasime sanatoasa ce se regaseste si in uleiul de masline, dar au si un continut foarte mare de antioxidanti, mai bogate chiar decat merele sau morcovii!
– Proprietati alune – impotriva declinului cognitiv: odata cu inaintarea in varsta, trebuie sa acordam o importanta deosebita alimentelor bogate in niacin (sau vitamina B3) , cum ar fi alunele, acesta protejandu-ne impotriva declinului cognitiv relationat cu varsta si a bolii Alzheimer. Cantitatea zilnica recomandata de vitamina B3 este de 16mg pentru barbati si 14 mg pentru femei, iar ¼ cana de alune, adica in jur de 35g inseamna 4.40mg. Atentie! Nu este indicata depasirea unei cantitati de maximum 40g de fructe cu coaja tare pe zi (migdale, arahide, alune, nuci, pecan, fistic).
– Alune – pentru o mai buna putere de concentrare: datorita cantitatii mari de fosfor si calciu din compozitia lor, alunele contribuie semnificativ la crestrea puterii de concentrare, avand si un puternic efect energizant, fiind recomandate in special copiilor, sportivilor, persoanelor in varsta, celor aflate in convalescena sau care sufera de anemie, dar si femeilor cu tulburari de menopauza.
Proprietati alune, pentru o viata sanatoasa
Pe langa toate aceste proprietati, alunele mentin tonusul muscular, imbunatateste activitatea tractului gastro – intestinal si sunt ideale pentru adeptii unei diete vegetariene, fiind foarte hranitoare si bogate in proteine, 100g alune insemnand aproximativ 26g de proteine.
Iata: gustoase si sanatoase (cat timp nu sunt prajite si cu muuulta sare)! 😉