Proprietati patrunjel: frunzulite proaspete, pline de vitamine
Iti vine sa crezi sau nu, patrunjelul are un continut mai mare de vitamina C decat citricele (de 4 ori mai mare decat o portocala), fiind extrem de bogat si in vitamina B9 (acid folic), vitamina B12, vitamina K, betacaroten sau calciu. Iar toate acestea inseamna numeroase proprietati uimitoare pentru sanatate! Sa le cunoastem impreuna pe cele mai importante si sa consumam patrunjel nu doar pentru aroma sa… una minunata, de altfel.
Proprietati patrunjel esentiale:
– Patrunjel – proprietati de intarire a sistemului imunitar: datorita nivelului crescut de vitamina C, B12, A, acizi grasi esentiali si clorofila, consumul frecvent de patrunjel intareste imunitatea, aspect esential in special in aceasta perioada, in care pasim intre anotimpuri si suntem mai expusi racelii.
– Patrunjel – proprietati de detoxifiere: consumul de patrunjel purifica sangele si intinereste vasele de sange, elimina toxinele, imbunatateste digestia, previne balonarea si regleaza tranzitul intestinal. De asemenea, patrunjelul inlatura starile de greata si, deoarece actioneaza ca un dezinfectant pentru caile respiratorii, inlatura respiratia urat mirositoare .
– Patrunjel – proprietati importante pentru fertilitate: consumul de patrunjel stimuleaza fertilitatea, in special datorita cantitatii mari de vitamine B12; mai mult, acesta stimuleaza productia de estrogen la femei, ameliorand simptomele sindromului premenstrual sau ale menopauzei si imbunatatind circulatia la nivelul uterului. Astfel, patrunjelul ne face si pielea mai frumoasa, si parul mai puternic, dar si dintii si gingiile, prin cantitatea mare de vitamina C.
– Patrunjel – proprietati antitumorale: se pare ca un consum regulat de patrunjel inhiba formarea tumorilor, in special la nivelul plamanilor, al cailor respiratorii sau al ficatului– un aspect important in special pentru fumatori sau pentru amatorii de alcool, intrucat patrunjelul poate neutraliza efectele nocive ale unora astfel de vicii. De asemenea, prin nivelul crescut de acid folic, patrunjelul tine departe cancerul de colon sau de col uterin, scazand totodata riscul de accident vascular cerebral.
– Patrunjel – proprietati antibacteriene si antifungice: pentru ca este foarte bogat in clorofila, patrunjelul opreste raspandirea bacteriilor, a virusurilor sau a ciupercilor, curatand plamanii si ajutandu-i sa elimine substantele nocive inspirate din mediu.
Proprietati patrunjel – sanatate, frumusete si vitalitate
Iar daca toate aceste proprietati nu sunt suficiente pentru a te determina sa-l consumi mai des, mai avem: consumul de patrunjel combate anemia, scade nivelul de colesterol, contribuie la dizolvarea calculilor biliari si la eliminarea nisipului de la rinichi, previne aparitia bolilor renale, usureaza durerile reumatice si ne ofera multa energie! Parca deja simti aroma puternica si proaspata a frunzulitelor de patrunjel, nu-i asa?
Pofta buna! 🙂